Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!
A cicám már több hörcsögöt fogott lehet e valami baja tőle? (A múltkorában hányt is párszor amiben szőrös darabkákat találtam) Kaphat e valami betegséget a hörcsögtől?

2015.06.11

Állatorvos

Igen, elsősorban a galandférgesség szempontjából veszélyes ez a helyzet. Ezek a férgek elsősorban ránk, emberekre nézve veszélyesek. A macska amikor megeszi a rágcsálókat, akkor az ő zsigereikben lévő féreglárvák is beléjük kerülnek. A cicák lehetnek teljesen tünetmentesek is, annak ellenére, hogy bélsarukkal nagy számban ürítik a férgek petéit, amelyek az emberi szervezetbe jutva elsősorban a májban és tüdőben alakítanak ki cisztákat, amelyekben a férgek lárvái vannak. Bennünk emberekben a férgek nem fejlődnek ki teljesen, hanem a zsigereinkben maradnak és ha nagy számban vannak jelen, az komoly problémákat okoznak. A másik veszélyforrás a toxoplasmosis, amellyel cicánk fertőződhet, ha vadon élő kisemlőst fogyaszt. A toxoplazmózis lehet teljesen tünetmentes a cicában, de okozhat hasmenést, illetve súlyos belgyógyászati betegséget is, ha a cica immunrendszere nem működik megfelelően. Embereknél a fertőződés sokszor tünetmentes de okozhat influenza szerű tüneteket is egészséges felnőttekben. Súlyos betegséget gyenge immunrendszerű emberekben okozhat (pl.: AIDS, idősek, nagyon fiatalok, szervtranszplantáltak stb.). A toxplazmózis nagyon veszélyes azokra a terhes nőkre is, akik korábban nem találkoztak a fertőzéssel, és az első fertőződésük a terhesség alatt következik be. Tudom, hogy ezek rémisztő dolgok, de sajnos léteznek. Ez nem azt jelenti, hogy a macskatartás borzasztó veszélyes lenne, csupán azt, hogy bizonyos dolgokat tudni kell és azokat jó elkerülni. Nagyon fontos a higiénia, a rendszeres féreghajtás és tudom, hogy ez nagyon nehéz, de a macska vadászatának korlátozása…(hiszen ez a fő veszélyforrás).

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem