Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!
Annak a kutyusnak a gazdája vagyok, akinek feltehetően az autoimmun betegsége van.. Köszönöm a tippet, utána olvastam és szinte biztos vagyok benne, hogy ez lehet a baja a tünetek alapján.. Viszont az a probléma, hogy a kutya az idegenekkel szemben rettenetesen vad és agresszív. Nem tudjuk elvinni semmilyen orvoshoz.. Az éves veszettség oltást is úgy oldjuk meg, hogy a kocsiban fogom az ölemben, a doki pedig az ablakon keresztül beadja neki. Rengeteg problémánk van vele emiatt, folyamatosan rettegünk hogy csinál valamit. De ennek ellenére nagyon nagyon szeretem őt ezért nem bírnám ki, ha bármi baja lenne vagy ha elkéne altatni. Semmi esély nincs arra, hogy esetleg itthon, orvosi beavatkozás nélkül segítsünk rajta?
Vagy bármi tanácsa lenne, hogy ezen az agresszión hogyan segítsünk? Kisebb korában rendkívül barátságos volt. Aztán hirtelen kb 1-1,5 évesen történt vele valami megmagyarázhatatlan és azóta ez a helyzet. Most 2,5 éves. Van rá esély, hogy idővel változni fog? Vagy már örökké ilyen vad lesz? Egyébként velünk szemben hihetetlenül szelíd.. Kivehetem a szájából az ételt és még csak rám se mordul. Minket nagyon szeret, csak az idegeneket képtelen elfogadni.
Bármiféle segítségét előre is nagyon köszönöm!

2017.08.20

Állatorvos

Ha autoimmun betegsége van, akkor otthon nem tudnak rajta segíteni. A kezelés szempontjából az agresszió nem gond. Sok agresszív kutya van. Előre meg kell beszélni a bőrgyógyász állatorvossal a problémát és a vizsgálat időpontját. Előtte érdemes nyugtató tablettát adni a kutyának, ami az állatorvostól már előre elhozhatnak. Bódításban meg lehet vizsgálni az állatot. Ahogy a veszettség oltást is be tudják adni a kutyának, úgy az altató injekciót is. A bódítás miatt fontos, hogy a vizsgálat előtt a kutya legalább fél napig koplaljon és a vizsgálat előtt 2-3 órával már ne is igyon. Ha az orvos és az asszisztensek felkészülnek egy nehezen kezelhető állat érkezésére, akkor az esetek döntő többségében sikerül a kezelés. A kezelés főleg tabletták beadásából áll egy bizonyos protokoll szerint. Természetesen kontroll vizsgálatokra is kell járni, de ezt majd megbeszélik.

A kezelés megkezdésével párhuzamosan, ha kiderül, hogy nincsen fertőző betegsége és erről az orvos papírt is ad, akkor megkezdődhetne egy viselkedésterápia. Az ilyen jellegű agresszió nagyon jól kezelhető viselkedésterápiával. Természetesen az agresszív viselkedés hátterében is lehet betegség (pl.: pajzsmirigy túlműködés), ezért ezeket a terápia megkezdése előtt ki kell zárni. Azt ajánlom, hogy keresse fel Dr. Sátori Ágnest, aki kutya viselkedésterápiával foglalkozó állatorvos. A Népszigeti kutyaiskolában is vannak  viselkedésterápiával foglalkozó szakemberek. Igaz, hogy a viselkedésterápia időigényes dolog, de megfelelően elvégezve bámulatos eredményeket lehet elérni.

Vissza a kérdésekhez