Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!

Olvasgatom pár napja ezt az oldalt és felmerült bennem egy kérdés. Ahogy olvasom, mindenkinek a féreghajtó mellé javasol valamilyen parazitaellenes cseppet. Egy lakásban tartott cica esetében tehát nem elegendő csupán a féreghajtó beadása? A parazita ellenes cseppek csupán a macska egészsége szempontjából fontos, vagy az ember szempontjából is? (A bolhát kivéve, hisz az az ember életét is befolyásolja.) Nemrég én befogadtam egy kiscicát, előtte elvittem állatorvoshoz, ahol azt mondták, bolha nincs benne, kértem az oltásokat, plusz féreghajtót, amit kis fecskendővel adtak be a szájába. Akkor ezek mellé még vennem kell valamilyen parazitaellenes cseppet? És ha igen, azt milyen gyakran kell megismételni?

Válaszát előre is köszönöm!

2015.11.01

Állatorvos

Ha a macska nem találkozik más állattal (pl.: nincsen sétáló kutya is a családban) és csak lakásban él, akkor minimális arra az esély, hogy bolhás vagy fülrühös legyen. Régóta csak lakásban tartott cicáknak nem szoktam javasolni, hogy rendszeresen tegyenek rájuk cseppeket. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy az ilyen cicák is fertőződnek, például, ha a gazdi megsimogat egy bolhás állatot és ráugrik a bolha, vagy a lábtörlőn kóbor cica mosakszik, aki bolhás stb.., de emiatt nyilván nem kell havonta csepegtetni. A válaszokban, ahol a féreghajtó mellé cseppeket is javasoltam, ha megfigyeli, akkor vagy fülüket vakaró cicákról, vagy olyan állatokról volt szó, amelyeket kinti tartás után vittek lakásba. Ilyenkor én egy alkalommal azért javaslok parazitaellenes cseppeket, mert 1-2 bolhát, vagy egy kezdődő fülrühösséget nem biztos, hogy a vizsgálat során felismerünk, ezért jobb az elővigyázatosság. Ilyenkor én a lakásba bevitel ideje előtt, vagy azzal egy időben történő egyszeri kezelést javaslok, abban az esetben, ha a helyzet mást nem tesz indokolttá. A féreghajtást viszont valóban lakásban tartott cicáknál is érdemes 3-4 havonta elvégezni, hiszen annak sokkal nagyobb esélye van, hogy a gazdi a cipőtalpával beviszi a féregpetéket.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem