Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő/úr/ Inkább viselkedéssel kapcsolatos kérdésem lenne. A cicám másfél éves ivartalanított nőstény. Játékos, kicsit vadóc, de alap dolgokra már sikerült megnevelni- nem mászik bele a tányérunkba, nem ugrál fel a konyhában a pultra, ha főzök. Viszont nem tudom, hogy mit kezdjek azzal a viselkedéssel, hogy bizonyos alkalmakkor lábra támad. Nagy, több mint 5 kilós cica, és ha bevadul, akkor nagyon fájdalmas karmolásokat, harapásokat tud ejteni. Minden este játszom vele, legalább néhány percet, de átlagosan inkább félórát. Ezen kívül is sokat kommunikálok vele, beszélek hozzá, simogatom. Napközben sincs mindig egyedül, a férjem heti néhány napot napközben is otthon van, és valamennyire foglalkozik a cicával. Én pedig minden este. Néha úgy tűnik, mintha a macskának nem lenne kedve játszani, szaladgálni, viszont mikor mennék fürödni (szerintem már tudja, hogy ez azzal jár, hogy utána lefekszem aludni, tehát vége a napnak és a játéknak) akkor nem jutok el mezítláb a fürdőszobáig, mert mindenáron meg akarja enni a lábam. Persze, az megoldás lenne, ha magamra csuknám az ajtót, de nem menekülni szeretnék a cica elől, hanem leszoktatni a helytelen viselkedésről. Hiába szólok rá, hiába próbálom elterelni a figyelmét, csak támad. Szerintem unatkozik, és/vagy nem akarja, hogy magára hagyjam. Egyébként nagyon ragaszkodik hozzám, éjszakánként hozzám bújik, dorombol, dagaszt. Napközben is szinte mindenhova jön utánam. Nem egy ölcica, de időnként igényli és szereti a simogatást. Gondolkodtam még egy cicán, hogy ne legyen magányos, de tartok tőle, hogy nem fogadná el, és csak rontana a helyzeten a két macska háborúja. Mit lehetne tenni?

2013.10.01

Állatorvos
Másik macska valóban nem ajánlott. Az esti órákban sok macska felpörög. Ha Önre támad a macska, akkor az nagyon határozottan tiltsa, fogja meg az állatot és tegye egy másik szobába. Próbálkozhat azzal is, hogy kialakít egy olyan szertartást, hogy amikor fürdeni megy akkor maga után húz valami olyan játékot, amit a cica kedvére megtámadhat és azzal próbálhatnak birkózni néhány percig. Megpróbálhatja azt is, hogy a macska vacsoráját az Ön fürdési idejéhez igazítja. Mindegy, hogy mit talál ki, a lényeg az, hogy ezt a szokást le kell állítani és valami újat kell kialakítani helyette. Megoldás lehet az is, ha néhány hétig nem engedik a fürdés idejében az Ön közelébe a cicát, hanem addig egy másik családtaggal csinál valami mást.
Vissza a kérdésekhez