Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!

Van egy 6 éves cicám. Szoba macska, más állatokkal nem érintkezik. 1-2 hónapja kisebesedett a hónaaljánál és a combja belső felén. 1-1 seb jött elő az érintett területeken. Egyáltalán nem mélyek, felszíni sérülések. Elvittem állatorvoshoz, ahol azt mondták, hogy valószínűleg allergiás, viszont azt nehéz meghatározni pontosan, hogy mire. Kapott antibiotikumot és kenőcsöt rá, lecseréltem a tápját, amit addig kapott. A sebek továbbra sem gyógyultak…. ismét állatorvos, antibiotikum megint, kapott tölcsért is. Így már elkezdtek gyógyulni a sebei, viszont a combján lévő sebeket tölcsérrel is eléri és piszkálja, amitől nem tud begyógyulni. Folyamatosan kenegetem neki, de így igazából nem sokat ér a dolog..

Hogyan tudnám megakadályozni, hogy nyalogassa a sebét?

Még az jutott eszembe, hogy esetleg az alom miatt sebesedett ki így. Szilikonosat használunk, a másik fajtától a szemei gyulladnak be. Előfordulhat, hogy ez okozza a sebeket? Igazából ez az allergia dolog picit sántít nekem, mert nem érte semmi új dolog mostanában. Az almot is már tavaly tél óta használjuk.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Ramóna

2017.06.12

Állatorvos

Allergia sajnos bármikor kialakulhat. Olyan is előfordul, hogy egy állat hosszú évek óta ugyanazt az ételt eszi és mégis érzékeny lesz rá. A tápváltás, ha egyáltalán táplálékallergiáról van szó, csak 4-6 hét után hoz eredményt és csak akkor, ha mellette nem kap más eledelt és ha az új tápra nem érzékeny. Fontos, hogy érzékeny macskáknak való olyan eledelt válasszon, amelynek összetevői között nem szerepel a korábbi táp egyik alkotója sem.

Allergia bármire kialakulhat, így az alomanyagra is. Próbáljon meg természetes alapú alomot adni (pl.:Multifit fa pellet, vagy kukoricából készült almok).

Kapott a cica szteroid injekciót? Ha arra jelentősen javult, akkor nagyon valószínű, hogy allergiával állunk szemben. Az allergián kívül van olyan is, hogy egy macska pszichés okok miatt vakarózik, de erre csak akkor gondolunk, ha már minden mást kizártunk. Vannak specifikus bőrgyulladások is, amelyek hasonlóan nézhetnek ki, de a sebek helyeződése az önök esetében nem tipikus.

Szerintem vigye újra orvoshoz a macskát. Az nem számít igazán gyógyulásnak, hogy egy gallérral fizikailag megakadályozzuk, hogy az irritált területet nyalja, majd ha levesszük újra kezdődik az egész. A gallér feladata csupán annyi, hogy a gyógyulás kezdeti szakaszában megvédi a területet, majd levehetjük, ha már nincs kellemetlensége az állatnak, ezért esze ágában sincs véresre nyalni magát.

 

Vissza a kérdésekhez