Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Doktornő!
Van két nőstény macskám. Benti cicák. Minden hétvégén kiengedjük őket a kertbe. De már jó rég óta csak az egyik(megítélésem szerint a dominánsabb) jön le velünk együtt. A másik egyszer-kétszer próbálkozott csak, hogy lemerészkedjen, mert a dominánsabb mindig fújt rá és felkergeti a házba. Mit tegyünk? Már le sem akar merészkedni. Ha pedig levisszük és bezárjuk az ajtót akkor ott nyávog szegénykém az ablakban és tiszta víz a kis mancsocskája.
A másik kérdésem az lenne, hogy amikor hazaérkezek mindig azt látom, hogy mellé van piszkítva az alomnak. Pedig kaptak egy olyan almot is amelynek teteje van és így nem nagyon tudják egymást zavarni miközben odabent végzik a dolgukat. De sajnos minden nap azt látom, hogy nem csak az alomban, hanem az alom mögött is van vizelet. Mit tehetnék, hogy ne történjen ez meg?
És egy utolsó kérdés…A macskáim kb. 5-6 évesek(testvérek-a pincénkben találtuk őket, s magunkhoz vettük a cicákat, mivel az édesanyjuk valószínűleg a szülés után meghalt), de még mindig félnek az idegenektől. Sőt van olyan, hogy tőlem is. Miért?
S most már valóban a legutolsó kérdés: Nem nyávognak. Csak nagyon halk MIAÚkat lehet hallani, de csak akkor ha felugranak az ágyra és dorombolni akarnak? De ezt inkább a kevésbé dominánsabb teszi. A másikat eddig csak nagyon ritkán hallottam nyávogni.Miért van ez?
Válaszait előre is nagyon köszönjük: Farkass Henrietta

2016.06.16

Állatorvos

Kedves Henrietta!

Nem kifejezetten állatorvosi kérdések, amiket kérdez, de igyekszem megválaszolni őket. Ha lenne olyan , hogy macska-pszichológus, vagy macska-zoologus ( egyébként talán a National Geograficon van egy ilyen műsor, ami a macskák viselkedésével foglalkozik, és a problémás eseteket tárgyalja) oda kellene elmenni vagy kihívni a cicákhoz.

Véleményem szerint sokat nem lehet a dominanciájuk ellen tenni. Ők lejátsszák egymás között ezeket a meccseket. Nem kell erőltetni, ha nem érzi magát komfortosan valamelyik a kertben, akkor hagyni kell, hagy maradjon fent a lakásban, ahol jól érzi magát.

Az alomkérdésre, azt javaslom, hogy mindenképpen rakjanak ki több almot a cicáknak (min 2, de akár 3 is), mert van olyan cica , aki ha már van valami az alomban nem hajlandó belepiszkítani.

Az, hogy nem akarnak nyávogni, ezt nem érzem problémának. Jól érzik magukat, nincs okuk panaszra. A félénkség sokszor genetikailag öröklődik, és hiába nem érte őket rossz élmény-  az anyjuk elvesztése olyan alapvető biztonságérzet hiányt alakított ki bennük, hogy bizalmatlanok lettek a világ iránt.

Remélem tudtam segíteni!

ÜDV

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem