Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Fressnapf!

A következő problémával kapcsolatban kérném szíves segítségüket:
Párommal befogadtunk menhelyről még novemberben egy 6 hetes fiú kiskutyát (több testvére és a mamája is a menhelyen volt vele). Már az első naptól nagyon ragaszkodó volt, mindig sírt ha valahova nem jöhetett velünk, de ezt betudtuk az első napoknak-hétnek és hogy nagyon kicsi még. Most lesz 14 hetes lassan, és sajnos ez a szeparációs szorongás még mindig benne van. Egyedül sosincs igazából, mivel van egy másik kutyánk aki már felnőtt, és együtt vannak éjjel-nappal. Szeretik egymást, sokat játszanak, mégis ha mi párommal a házban vagyunk és kizárjuk őket, sokszor kaparja a kiskutya az ajtót és ugat, illetve ugyanez a helyzet ha nem jöhet velünk valamelyik szobába, hanem kint kell maradnia a nappaliban a másik kutyussal. Éjszakára még nem akartuk kizárni őket a kertbe mert nincs még kész a kutyaház és hideg van, ezért bent alszanak a nappaliban egy felállított kifutóban. Van egy nagy szőnyegünk a nappaliban és a szobatisztaság még nem 100%-os ezért nincsenek teljesen kiengedve az egész házba éjszaka, illetve mert akkor kaparja a hálószoba ajtónkat a kiskutya. Az altatás mindig úgy történik, hogy valamelyikünknek meg kell várnia míg elálmosodik pár perc alatt a kiskutya és akkor bemehetünk a szobánkba aludni, zárt ajtóval. Reggel így is mindig a kiskutya kelt minket 6 óra felé, de az utóbbi napokban valamiért már hajnali 4 óra után. Igyekeztünk nem foglalkozni vele, de mivel hangosan ugat, nem lehet tőle aludni. Ha kimegyünk kicsit megsimogatni hogy megnyugodjon, csak még izgatottabb lesz és ugat tovább. Ha kizárjuk a kertbe hogy megtanulja nem szabad, elvan ott pár percig, aztán elkezdi kaparni az ajtót és ugatni. Mivel sosincs egyedül, mindig a másik kutyusunkkal van és már azért lassan 2 hónap telt el, nem tudjuk mit tegyünk, hogy kicsit megnyugodjon, és ki tudjuk aludni magunkat.

Nagyon várom szíves válaszukat,

Köszönettel,
Bettina

2018.01.09

Állatorvos

Semmiképpen ne jutalmazzák a figyelmükkel ezt a viselkedést, hiszen éppen azért csinálja. Ha ugat, akkor inkább határozottan szóljanak rá, majd hagyják magára. Akkor menjenek csak vissza hozzá, ha csendben van. Természetesen ne hagyják órákon át sírni. Kezdetben már egy nagyon rövid csendet is jutalmazzanak. Így a kutya rájön, hogy a jutalom nem azért jár, ha kiabál. Ha úgy látják, hogy súlyos szorongás áll a háttértben, nem pedig az, hogy azt tanulta, hogy ha kiabál figyelmet kap, akkor vegyék fel a kapcsolatot viselkedésterápiával foglalkozó szakemberrel (pl.: Dr. Sátori Ágnes).

Vissza a kérdésekhez