Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Fressnapf!

Van egy 8 éves kan bolognese kiskutyám, akit körülbelül 3 éves korában fogadtam örökbe (előző helyén valószínűleg bánthatták, hiszen mindentől félt). 2013-ban költöztem a fővárosba munkalehetőség miatt, így a kiskutyára fordított időm csökkent, ennek következtében a kutyapelenkában láttam a megoldást. Kiskutyám gyorsan rá is szokott, megtanulta, hogy ide nyugodtan pisilhet, s aktívan is használta. Tavaly decemberben ismételten költözni kellett, ezuttal már párommal. Az év végi szabadságolási időszak miatt mindketten itthon voltunk vele (jobbnak láttuk, ha nem egyedül tölt el egész napot egy számára is új lakásban), én 3 hetet, párom pedig egészen februárig. A kezdeti időszakban éjszakánként fordult csak elő, hogy a kiskutya bepisilt, akkor is a pelusra, azonban amikor már egy teljes egész napra magára marad, akkor mindenhova pisil, csak a pelusra nem (illetve ezt továbbra is csak éjszaka használja, amikor itthon vagyunk vele). Ezen felül többször előfordul, hogy a lakásban is kárt tesz (tapétát rág és az ajtókat karmolja, hogy bejusson egy helységbe). Mivel a pelenka-használattal korábban nem volt probléma, kutyatrénert hívtunk a kiskutyához, hogy segítsen a probléma megszüntetésén. Ő hamar elmondta, hogy azt látja, hogy a kutya dominánsnak érzi magát a lakásban, és nincsen kellőképpen lemozgatva. Ennek megfelelően 2-3 hónapja igyekszünk több időt tölteni vele, oktatni, este minimum 1 órát, reggel minimum fél órát, illetve munkából hazajövet egy 15-20 percet sétálni, a probléma azonban nem szűnik: ahova pisil, pelenkát rakunk, azonban mindig új helyet keres magának. Büntetni utólagosan nem tudom, de a problémát szeretném mihamarabb megszüntetni, hogy mindannyiunk számára harmonikusabb legyen az együttélés.

Segítségét és javaslatait előre is köszönöm.
Szandi

2017.08.02

Állatorvos

Én azt javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy viselkedésterápiával foglalkozó szakemberrel (pl.: Dr. Sátori Ágnes). Látszik, hogy tényleg mindent meg szeretnének tenni azért, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Mindenképpen hasznos lenne egy orvosi vizsgálat, hogy a betegségeket kizárjuk. Én úgy gondolom, hogy a kutya szorong is, hasznos lehet egy feromon tartalmú párologtató (Adaptil). Szerintem ha elmennek, akkor zárják a kutyát a lakás egy olyan helyiségébe, ahol könnyű takarítani. Nagyon fontos a vizelet alapos feltakarítása, mert annak szaga újabb ürítésre ingerli a kutyát.

Vissza a kérdésekhez