Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Kedves Szakértő,

Van egy 5 hónapos fiú törpe tacskóm, és az a helyzet vele, hogy borzasztóan makacs. Néha, ha nem engedünk meg neki valamit (pl. hogy feljöjjön az ágyba), akkor visszamegy a helyére és semmivel nem lehet onnan elcsalogatni. Ezzel lehet valamit kezdeni, vagy ez a fajtájából származó tulajdonság?

A másik, hogy most vettünk neki gold tápot a fressnapf-ban (SELECT GOLD Complete Mini Junior Csirke Pulykával), amit ajánlottak neki, és szereti azt csinálni, hogy kivesz 1 db-ot, beszalad egy bizonyos pontra, lefekszik és ott eszi meg. Aztán néha kimegy másikért, néha nem. Nem akarjuk rászoktatni, hogy a kezünkből egye meg kint, de néha csak akkor eszik ha “megmutatjuk neki, hogy figyu itt a kajád”. Tegnap este pl. megette a szokásos adagját (43 gramm) nagyon jóízűen kint, a tálkájánál, nem vitte be.
Azt mondták, hogy ebben a tápban minden benne van ami kellhet neki és mást nem is kell neki adni, ez igaz?

A harmadik, és ez talán a nagyobb gond, hogy nem szeret autózni, de annyira nem, hogy borzasztóan el kezd remegni, hogyha elindul a kocsi. Ha nem megy, akkor kényelmesen elvan az ölemben, de ha elindul, lebújik a padlóra és hiába veszem fel, addig furakodik amíg le kell engedjem. Próbáltuk jutalomfalattal fent “tartani” de semmi értelme, meg sem szagolja.
Amikor remeg, akkor “hullámokban” jön rá a remegés és semmilyen ételt nem fogad el. Ugyanez igaz, ha új emberek között van, borzasztóan fél, illetve pórázzal sem lehet sétálni még vele, mert leül, és nem megy sehová.

Tudna ezekben tanácsokat adni?

Üdvözlettel.:
János

2018.01.01

Állatorvos

Szerintem a legjobb megoldás egy jó kutyaiskola lenne. Én a Tükör módszert alkalmazó iskolákat javaslom. A tacskó makacs fajta, de okos és jól tanítható. A gazdáknak kell megtanulni a módszereket, meg kell tanulni falkavezérré válni (erre is nagyon jó a kutyaiskola). Nem minden kutya falánk. Sok olyan, főleg kistestű kutya van, aki ilyesmit művel a száraztáppal. Ne etetgessék kézből, egy éhes, egészséges kölyök enni fog. A teljesértékű prémium tápok mellett valóban nincs szükség kiegészítésre, csak tiszta ivóvízre. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kaphat a kölyök házi finomságokat is alkalmanként.

A félelem legjobb ellenszere a türelmes, sokat jutalmazó, fokozatos hozzászoktatás. Az új emberek megszokásában, a pórázhoz való hozzászoktatásban is sokat segíthet a kutyaiskola. Ha a kölyök egészen kicsi korától nem találkozik idegenekkel, sokféle helyzettel, akkor könnyen félőssé válik. Ilyenkor már sok türelem kell ahhoz, hogy ez a félelem oldódjon.

Vissza a kérdésekhez