Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kefekalauz: Milyen szőrhöz milyet válasszunk?

2018. június 01.

Kefekalauz: Milyen szőrhöz milyet válasszunk?

Kutyánk külsejének rendben tartása alapvető fontosságú a jó egészség és a kellemes komfortérzés biztosítása érdekében. A séták során a kutyusok hajlamosak a hempergésre, gyakran más négylábúakkal játszanak, és szeretnek mindent felfedezni maguk körül. Mindennek következtében bizony előfordulhat, hogy a szőrzet kócos és szennyezett lesz, mire hazaérünk. Ilyenkor a kíméletes fürdetéshez és az ápoláshoz fontos a megfelelő kutyakefe használata.

A fésülködést nem kedveli minden eb, de ha a fajtához és a szőrzet típusához illő kefét választunk, akkor sokkal elviselhetőbbé tehetjük a folyamatot. És persze az is lehet, hogy még élvezni is fogja a fésülést kedvencünk. Ahhoz, hogy jól válasszunk, ajánlott ismernünk a jelenleg kapható kutyakefék típusát, és azt, hogy melyiket hogyan kell használni. Az, hogy milyen gyakran kell átfésülni a kutya bundáját, szintén függ a szőrzet hosszától, vastagságától és mennyiségétől is. Ráadásul egyes fajták jobban hullatják a szőrüket, de olyan is van, amelyik szinte egyáltalán nem. Ezekkel fontos tisztában lennünk, mielőtt bevásárolnánk és nekilátnánk az eb ápolásának.

A problémamentes fésülködéshez hozzájárulhat továbbá a jó időzítés is. Közvetlenül a napi séta után javasolt például beiktatni a szőrápolást, hiszen, ha minden a terv szerint alakul, akkor addigra a kutyusunk levezeti a felesleges energiát, nyugodt és kiegyensúlyozott lesz. Így valószínűleg teljesen jól fogja viselni a bunda tisztítását és simává, valamint fényessé varázslását. Persze, csak ha már megvan a hozzá való kefe, és jól is tudjuk azt használni. Általában három szőrtípust különböztetünk meg: a rövidet, a középhosszút és a hosszút. Mindegyikhez másfajta kefét és másfajta módszert javasolt alkalmazni.

A rövidszőrű kutyák sokkal szelídebb szőrápolást igényelnek, mint a többiek. A vékony bundarétegnek köszönhetően elegendő hetente két-három alkalommal előkerülnie a kutyafésűnek. Hogy pontosan mennyi is az ideális, azt a szőr további jellemzői határozzák meg. Például egy csivava rövid szőre ellenére jobban hullatja a szőrét, mint egy hasonló hosszal rendelkező dalmata vagy boxer. Náluk olyan fésűre van szükség, amely az elhalt, kihullott szőrszálaktól való megszabadulásban segít, és nem kell, hogy csomókat és szennyeződéseket is fel tudjon lazítani. Szóval az ideális választás az a gumisörtés kefe vagy egy szőrápoló kesztyű, mert ezek biztosan nem okoznak sérülést és gyengéden távolítják el a felesleges szőrszálakat. Előnyük az is, hogy könnyen tisztán tarthatók.

MORE FOR ápolókesztyű 2 az 1-ben

A középhosszú szőrrel rendelkező négylábúakat, mint a német juhászokat, a border collie-kat vagy a golden retrievereket, amelyeknek vastagabb is a bundája, mint a rövidszőrűeknek, hetente legalább négyszer kell megfésülni. Ha van rá időnk, a napi egy is hasznos lehet, így az elhullott szőrszálak miatt kevesebbet kell majd takarítanunk. Mivel az ő esetükben hosszabb, vastagabb és dúsabb bundáról van szó, finom, sűrű, fémes sörtékkel rendelkező kefét kell beszereznünk. Az ilyen kefék segítenek a hosszabb, elhalt szőrszálak összegyűjtésében, így kevesebbel fogunk találkozni a kanapén vagy a ruhánkon.

MORE FOR bontókefe L

A hosszúszőrű ebek esetében kell a legnagyobb figyelmet szentelni a bundaápolásra, hiszen náluk a nagyobb az esélyes a gubancolódásra, a szennyeződésekre és a hullás mértéke is jelentősebb, illetve feltűnőbb lehet. Őket minden séta után, minden nap érdemes alaposan átfésülni. A hosszúszőrű és érzékeny bőrű kutyusoknak, mint a yorkshire terriereknek, a kétoldalas kefe az ideális, melynek az egyik oldalán lekerekített végű, fém sörték vannak, a másikon pedig keményebb, szintetikus anyagból készültek. Így az egyik oldallal finoman eltávolíthatók a kihullott szőrszálak, a másikkal pedig puhává és fényessé tehető a bunda.

MORE FOR bontókefe 2 az 1-ben M

A vastagabb és kevésbé érzékeny bőrrel rendelkező kutyáknál használható a középhosszú szőrhöz alkalmazandó kefe is, mert azok megfelelőek ahhoz, hogy könnyedén összegyűjtsük a felesleges szőrszálakat és meglazítsuk a szennyeződéseket. Természetesen figyelembe kell vennünk közben azt, hogy kedvencünk több szőrrel rendelkezik, így óvatosabbnak kell lennünk, hogy biztosan ne okozzunk fájdalmat.

Végezetül még azokra a kutyusokra kell gondolnunk, akik göndör bundával szaladgálnak köztünk. Nekik az előzőekhez képest már egy speciálisabb kefét kell vásárolnunk, amelynek vastagabb, egymástól távolabb álló, fém fogai vannak. Ez segít a gyengéd ápolásban, a szőrbe ragadt szennyeződések eltávolításában. A göndör szőrű kutyáknak nem igazán hullik a szőre, ha mégis jelentős mennyiségű elhalt szőrrel találkozunk, forduljunk állatorvoshoz, mert betegség vagy nem megfelelő táplálás állhat a háttérben.

 

Forrás: animalwised.com