Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kell-e a cicát fürdetni?

2014. július 18.

Kell-e a cicát fürdetni?

A macskák a nap nagy részét mosakodással töltik. Nagyon tiszta állatok, ám még így is szükséges lehet, hogy időnként megfürdessük őket. De vajon tényleg fontos ez, vagy csupán a gazdi tartja nélkülözhetetlennek?

A macskák egy része kedveli, másik része pedig egyenesen ki nem állhatja a vizet. Kiváltképp akkor, ha csak a gazdi szerint szükséges a mesterséges tisztálkodás. A bársonytalpú állatkák fürdéskedve és –szükséglete elsősorban felmenőik élőhelyére vezethető vissza. Az Európa középső részén, így Magyarországon is élő házimacskák őseinek nem volt szükséges a fürdés, mert az éghajlat nem indokolta a hűtőzés ilyen formáját. Szemben a mediterrán területen élő állatokkal (tigris, oroszlán, ocelot), akik testük lehűtésére gyakran megmártóznak a tavak, folyók vizében. Az ilyen nagymacskák szőre jobb vízlepergető hatással bír, hiszen alkalmazkodott a szokásaikhoz. A hidegebb éghajlaton élő nagymacskák viszont kifejezetten kerülik a vizet. Nekik nincs szükségük hűtőzésre, és vizes bundával könnyen megfázhatnak, ami akár elhullásukhoz is vezethet. A különböző, háziasított macskafajták is ennek megfelelően tűrik jól vagy kevésbé a vizet, így például a Török Van, a Török Angóra, vagy a Burmai állatok többnyire kedvelik a fürdést, míg a közép-európai házimacskák egyáltalán nem. Természetesen ebben az esetben is nagyok az egyéni különbségek a fajtákon belül is.

A lakásban vagy kertben tartott cicák többségének elegendő, ha saját magát tartja tisztán. Időnként azonban nem árt, ha a gazdi is besegít, például akkor, ha valamilyen makacs vagy veszélyes szennyeződés került a macska bundájára, amit egyedül nem tud eltüntetni vagy káros lehet az egészségére, ha mosakodás közben bejut a szervezetébe. Ilyen például a ragasztó, a festék, vagy az olaj, amiket semmiképp ne próbáljunk vegyszerrel (hígítóval, benzinnel, acetonnal) eltüntetni. Használjunk inkább meleg szappanos vagy enyhén mosogatószeres vizet. Ha a szőr bizonyos területeken nagyon szennyeződött (olyasmivel, amit nem lehet könnyen lemosni), akkor célszerű lehet lenyírni. Igaz, hogy ez időlegesen kicsit elcsúfítja a macskát, de ezzel megakadályozhatjuk, hogy a nehezen eltávolítható szennyeződést a cica folyamatosan nyalogassa, ami megbetegítheti, és a bőr tisztítása is egyszerűbb lehet ilyen módon. Ha a cica testfelületének nagy része káros, vagy nehezen eltávolítható anyaggal érintkezett, akkor a legjobb, ha felkeresünk egy állatorvost.

Ha a cica szőre nem szennyeződött, általában elegendő, ha saját magát tisztán tartja és a gazdi csak évente 2-3 alkalommal segít összevizezni a bundáját. Az állat megfürdetéséhez engedjünk kevés langyos vizet a kádba vagy mosdókagylóba, helyezzük bele a macskát és először csak a tenyerünkből locsolgassunk rá vizet, majd használjunk macskasampont, kikerülve a cica fejét. Végül öblítsük le a sampont és minél hamarabb töröljük meg kedvencünk bundáját, nehogy megfázzon. Ne hagyjunk samponmaradékot az állat szőrén, mert a fürdőszobát elhagyva az első teendője az lesz, hogy mindenhol alaposan megmosakodjon. Ezzel nemcsak szárítja és „kifésüli” a bundáját, hanem visszaállítja a sampon által semlegesített saját illatát, amire a macskák különösen kényesek. Ha a cica a fürdés után szóba áll velünk, egy lágyabb fogú fésűvel segíthetünk selymessé tenni a szőrét. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem szeretnénk vállalni a fürdetés feladatát, kérhetjük szakember segítségét is. A Fressnapf XXL áruházaiban (http://www.fressnapf.hu/aruhazak/) a kisállat-kozmetikában munkatársaink szakszerűen megfürdetik az állatot és még a karomvágás terhét is leveszik a gazdi válláról. Források: aspca.org  / petfinder.com / haziallat.hu