Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kellemetlen vérszívók

2014. március 31.

Kellemetlen vérszívók

Habár kullancsokkal a fagyos téli napok kivételével szinte minden évszakban találkozhatunk, tavasszal nagyobb számban vannak jelen ezek a kellemetlen élősködők. Nagyon fontosak a megfelelő óvintézkedések, mert a környezetünkben élő fajok némelyike súlyos betegségeket terjeszt.

Magyarországon több kullancsfaj él, ezek közül két faj az, ami döntő többségben (90%) kutyáinkon megtelepszik. Az egyik faj az Ixodes ricinus, amely inkább középhegységekben fordul elő. Erre a fajra jellemző, hogy annak a nősténynek a potroha, amelyik nem szívott vért csaubarna, míg a megszívott kullancs ólomszürke. A másik faj a Dermacentor reticulatus, amely inkább a vízparti élőhelyeket kedveli, de élettere az utóbbi időben kiszélesedett. Erre a fajra az jellemző, hogy annak a példánynak amelyik nem szívott vért, a potroha rajzolatos, míg vérszívás után tejeskávé színű. A következőkben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy hogyan előzhetjük meg kedvenceink megbetegedését, illetve ha már megtörtént a baj, akkor melyek azok a tünetek amelyek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kullancs által közvetített betegségek:
lyme-betegség kórokozója a Borrelia burgdorferi, amelyet az Ixodes ricinus kullancsfaj közvetíthet. A kórokozó jelenlétét gyakran ki lehet mutatni kutyák véréből, de a klinikai értelemben ténylegesen megbetegedő egyedek száma nagyon alacsony (kb. 5%). Ma már többféle teszt létezik, amelyek segítségével vérvizsgálattal igazolható, hogy a fennálló tünetek hátterében valóban ez a kórokozó áll. Van lehetőség arra is, hogy egy gyorsteszt segítségével magából a megszívott kullancsból kimutassuk a kórokozót. Ez a teszt a rendelőkben helyben elvégezhető és az eredmény azonnal leolvasható. Ha a kullancsot nem tudták megvizsgálni, akkor a kutya vérét csak 1 hónap  múlva érdemes vizsgálni a fertőződés igazolásának céljából. Ha a kutyában volt kullancs és a következő tüneteket bármelyikét észleli, akkor orvoshoz kell vinni az állatot: láz, étvágytalanság, bágyadtság, mindig más végtagon jelentkező sántaság, duzzadt izületek, több izületet érintő gyulladás, központi idegrendszeri tünetek. Fontos, hogy állatainkon mindig legyen parazitaellenes készítmény (nyakörv vagy csepp). Létezik Lyme-betegség ellen védőoltás is. Fontos tudni, hogy a kórokozó a kullancs befúródást követő 48-72 óra múlva jut be az állatokba. Sajnos semmi nem nyújthat teljes védelmet, ezért még a leggondosabb védekezés mellett is előfordulhat, hogy a kutya megbetegszik. Ebben az esetben hosszan tartó antibiotikumos kezelésre van szükség.

babesiosist a vörösvértestekben élősködő egysejtűek okozzák, terjesztésükben Magyarországon a Dermacentor reticulatus kullancsfajnak van szerepe. Ez a betegség gyakran előfordul. Nagyon fontos a korai felismerés, mert megfelelő gyógykezelés hatására gyors és teljes gyógyulás érhető el. Kezelés nélkül a betegség az estek többségében halálos kimenetelű veseelégtelenséget okoz. A lappangási idő 1-2 hét. Az egysejtű jelenléte a vérből már a fertőződés után kimutatható (még tünetmentes állapotban is). Ha a kutya hirtelen bágyadt, étvágytalan és lázas (40°C) lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Előrehaladottabb esetben a vizelet véres lesz (sokszor egészen sötétbarna), a nyálkahártyák pedig sápadtak. A betegség ellenszere a parazitát elpusztító injekció (Imizol). Amennyiben előrehaladottabb esetről van szó, akkor szükséges infúziós terápia, vízhajtók alkalmazása és minden más olyan kezelés, amely a károsodott szervfunkciókat támogatja (laboreredmények alapján). Sajnos előfordulhatnak szövődmények is, amikor egyes esetekben a kutya újra belázasodik, ilyenkor szintén nagyon fontos a gyors beavatkozás. Az újabb lázas állapot azt jelezheti kutya immunrendszere támadja a saját vörösvértestjeit, ami kezelés hiányában (sajnos sokszor annak ellenére is) halálos kimenetelű lehet. Szövődményes esetekben számos más szerv is károsodhat (máj, hasnyálmirigy, tüdő, központi idegrendszer, vázizmok). A betegségnek létezik idült formája is, amely nem jár olyan egyértelmű tünetekkel, ilyenkor a kutya odafigyelő gazdája csak annyit vesz észre, hogy az állat nem olyan, mint általában (kicsit étvágytalanabb, fáradtabb, kicsit sápadt). Ilyenkor a vérvizsgálat sokat segít a betegség diagnosztizálásában. Már babesiosis ellen is létezik védőoltás, de ezt még nem használják igazán széles körben. Ennek a betegségnek a megelőzésében is nagyon fontosak a parazitaellenes készítmények. A kórokozó a kullancs befúródását követően 48 óra múlva kerül a kutyába.

Az erlichiosis Magyarországon inkább behurcolt betegségként ismert. A Rhipicephalus sanguineus kullancsfaj terjeszti, amelyik Magyarországon egyelőre nem fordul elő, de számíthatunk arra, hogy megjelenik. A betegségnek 3 hét lappangási ideje van. A tünetek között szerepel a magas láz (40°C), étvágytalanság, bágyadtság, vérszegénység. Krónikus esetben súlyvesztés, véres vizelet, véres bélsár, akár testszerte jelentkező vérzések jellemzik a kórképet. Ebben az esetben is a legfontosabb a megelőzés. Ha diagnosztizáljuk a betegséget, akkor azt a parazitát elpusztító injekcióval (Imizol) és antibiotikummal kell kezelni.

Flavivírusok az ember kullancs-encephalits kórokozói. A kórokozót az Ixodes ricinus kullancsfaj terjeszti. Ez a betegség kutyában ritkán okoz klinikai tüneteket. Olyan állatok betegedhetnek meg, amelyeknek az immunrendszere valamilyen okból nem működik rendesen. Ilyen esetekben láz, bágyadság, izgatottság, mozgászavar, görcsök és bénulások jelentkeznek. Ez a betegség amennyiben kialakul sajnos 3-7 napon belül a kutya pusztulását okozza.

Ne nyomjuk össze a kullancsot!

Figyeljünk arra, hogy az eltávolítás során minél kevesebbet nyomkodjuk a kullancsot, mert azzal elősegítjük az esetlegesen hordozott kórokozók bejutását az állataink szervezetébe. A kullancsot finoman csavarni kell az eltávolítás során, úgy, hogy lehetőség szerint a bőr közelében fogjuk meg. A kullancs eltávolításának legjobb módja, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett kanállal vagy csipesszel próbálkozunk. Ne kenjünk a kullancs potrohára semmit (krémet, olajat), mert a fuldokló kullancs szintén könnyebben bejuttatja a kórokozókat. Ha a kullancs szájszerve beszakad, akkor nem kell izgulni, mert a kórokozók ilyen módon már nem jutnak be, csupán helyi gyulladás alakul ki. A beszakadt szájszervet az állatorvos könnyen el tudja távolítani egy tű segítségével.

Sajnos a kullancsokkal való találkozás elkerülhetetlen. A gazdik azzal tudják jelentősen csökkenteni a fertőzés lehetőségét, ha rendszeres kullancs elleni védelemben részesítik kutyájukat, macskájukat. Számos olyan spot-on készítmény (pl.: Frontline combo, Advantix, Duowin, Certifect stb.), nyakörv (pl.: Scalibor, Kiltix, Foresto) és spray (Frontline) kapható, amelyik megakadályozza, hogy a kullancs megkapaszkodjon, illetve ténylegesen elpusztítja, még mielőtt vért szívna. Nagyon fontos az, hogy a parazitaellenes készítmények használata előtt mindig győződjön meg arról, hogy milyen állatoknak ajánlják azokat. Macskákra tilos rátenni a Scalibor és a Kiltix nyakörvet, míg a Foresto biztonságosan használható náluk is. A Frontline combo kutyákra és macskákra is rátehető. Ennek a készítménynek nagy előnye kisgyermekes családok számára az, hogy 24 órán belül teljes mértékben felszívódik, így az egészen kicsik is biztonságosan simogathatják kedvenceiket. E termékek többsége bolha ellen védő hatóanyagot is tartalmaz. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy amennyiben kutyánkkal olyan helyen sétálunk, ahol kullanccsal találkozhat, a séta után közvetlenül fordítsunk időt arra, hogy átnézzük az állat bundáját. Így a kullancsok jelentős részét eltávolíthatjuk és nem visszük haza lakásunkba, kertünkbe.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem