Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kemény kérdések: mennyire legyen kemény a víz az akváriumban?

2017. november 17.

Kemény kérdések: mennyire legyen kemény a víz az akváriumban?

Amennyiben halakat szeretnénk tartani, az egyik fontos szempont, amire ügyelnünk kell, az a víz keménysége az akváriumban. Szerencsére ennek rendben tartása általában nem okoz különösebb nehézségeket. Az akvárium vizének keménységét egyszerűen keménységi fokokban mérjük.

Amikor megállapítjuk a víz keménységét, akkor szimplán arról van szó, hogy megnézzük az akváriumvízben lévő oldott ásványi anyagok mennyiségét. Az akvárium vízének összkeménységét a benne lévő különböző oldott magnézium és kalciumsók adják. Jelölése DH vagy nK. A víz összkeménységét az állandó és a változó (karbonátkeménység) együttesen adják meg. Az állandó keménységet a különböző szulfátok és kloridok képezik, míg a változó keménységet a hidrogén-karbonátok mennyisége adja.

A hidrogén-karbonátok mennyiségét külön is mérjük az akváriumvízben. Jelölése KH. Az akváriumban lévő karbonát-mennyiség meghatározza a víz pH értékének stabilitását, vagyis puffer hatásuk van. Minél magasabb a KH szint, annál stabilabb a pH. Vagyis, ha a pH szintjének csökkenésével van problémák, akkor azt is ellenőriznünk kell, hogy mi a helyzet a víz karbonát mennyiségével.

Néhány díszhalra különösen nagy hatással van a víz keménysége, ezért náluk kiemelt figyelmet kell fordítanunk a mérésekre.

Egyes halak kizárólag a keményebb, és akadnak olyanok is, amelyek csak a lágyabb vizeket kedvelik. Szerencsére azonban a legtöbbjük eléldegél a csapvízben is, anélkül, hogy komolyabb változtatást kellene végrehajtanunk rajta, hacsak nem extrém szinten kemény, esetleg nagyon-nagyon lágy.

A nem megfelelő vízminőség betegségek kialakulásához vezethet, valamint megakadályozhatja a természetes szaporodást, ezért érdemes komolyan venni. Tehát mielőtt kiválasztanánk, hogy milyen pikkelyeseket szeretnénk beköltöztetni otthonunkba vagy az irodánkba, mérjük meg vizünk keménységét, és tájékozódjunk a kopoltyúsok pontos igényeiről. Azt, hogy milyen keménynek kell lennie a víznek az akváriumban, halaink speciális igényei határozzák meg, fajtól függően.

Ez a táblázat segíthet a könnyebb eligazodásban:

Keménységi fok (DH)mg/l (CaCO3)Keménység
0-30-50nagyon lágy
3-651-100lágy
6-12101-200enyhén kemény
12-18201-300közepesen kemény
18-30301-450kemény
30+450+nagyon kemény

 

Amennyiben olyan magas értéket kapunk, hogy lágyítanunk kell a vizet, azt csak lassan, fokozatosan tegyük. Egy drasztikus változáshoz a díszhalak nem tudnak hirtelen alkalmazkodni, és sajnos akár el is pusztulhatnak.

A víz lágyításában segíthet a különböző vízlágyító párnák beszerzése, tiszta tőzeg, uszadék, zúzott korall vagy mészkő akváriumba helyezése, illetve az esővíz használata. Ha nincsen ebben gyakorlatunk, akkor kérjük akvarisztikában jártas szakember véleményét.

Fontos, hogy jó minőségű, megbízható akváriumi vízteszt készletet vásároljunk, hogy biztosan valós értéket kapjunk a mérés után. A tesztcsíkok használata egyszerű, de mindig figyelmesen olvassuk el az adott termék dobozán található használati utasítást.

 

Forrás: tropical-fish-success.com