Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kerti tavát is takarítsa ki tavasszal!

2013. június 07.

Kerti tavát is takarítsa ki tavasszal!

Amikor az idő melegebbre fordul, eljön a kerti munkák ideje – itt az alkalom, hogy kerti tavát is kitakarítsa! Az elsőszámú szempont a vízminőség legyen. Miután a hó elolvadt és a nap sugarai elkezdik felmelegíteni a talajt és a vizeket, a kerti tó is új életre kel. Ahhoz, hogy tavunk kis lakói velünk együtt nyugodtan élvezhessék az előttük álló évszak örömeit, bizonyos előkészületeket kell tennünk. A legfontosabb a tó kitisztítása és a vízkezelés, mivel ez a tó „életelixírje”, valamint elengedhetetlen feltétel a tóban kialakult életközösség biológiai egyensúlyának fenntartásához.


A takarítás alapvető teendői
Első lépésben ismételjük meg az ősszel egyszer már elvégzett munkát, azaz távolítsuk el a tópart környékéről, illetve a vízből a lehullott leveleket és az elhalt növényi részeket. Használjuk ki a lehetőséget és vizsgáljuk meg, hogy nem jelentek-e meg a fonalas algák a part mentén. Erre a legtöbb tó esetében számítanunk kell tavasszal, de amilyen hirtelen megjelennek, többnyire ugyanolyan gyorsan el is tűnnek. Magunk is elősegíthetjük ezt, ha a nem kívánt növényeket kézzel egyszerűen kihúzzuk. Ha az algák a tó mélyebb régióiba is eljutottak már, vagy ha zöldes hab jelenik meg a víz színén, akkor a víz biológiája már komolyabban megbomlott. Előfordulhat, hogy mesterséges kezeléssel kell felvennünk a harcot az algákkal szemben. A kereskedelemben beszerezhetőek olyan biológiai szerek, amelyek mikroorganizmusokkal indítanak közvetlen támadást a fonalas algák ellen, de megfelelő vegyszerek is rendelkezésünkre állnak. Az adagolásra mindkét esetben nagyon oda kell figyelni. A szűrőrendszert ellenőrizve meg kell győződnünk arról, hogy a tó vize nem tartalmaz-e túlzottan nagy mennyiségben nitrátot és foszfátot.

Távolítsuk el az iszapot!
A kerti tó tavaszi kitakarításához a jórészt lehullott levelekből és elhalt növényi részekből álló iszap eltávolítása is hozzátartozik. Ahhoz, hogy a tó biológiai egyensúlyát ne zavarjuk meg komolyabb mértékben, az iszapnak csak egy részét távolítsuk el, soha ne az egészet. Az iszapot tegyük vödörbe és a benne lévő rovarlárvákat, csigákat és bogarakat dobjuk vissza a vízbe. Az is jó megoldás lehet, ha az iszapot egy szűrőbe helyezve néhány órára otthagyjuk a víz mellett. Az apró állatok ekkor maguktól visszavándorolnak belőle a vízbe.

Miután a víz leülepedett és a benne lebegő anyagok lesüllyedtek a tó fenekére, ideje figyelmünket a vízinövények felé fordítani. Az elhalt, illetve elszáradt részeket le kell vágni, a sűrűn burjánzó növényzetet vissza kell metszeni.


Ellenőrizzük a víz minőségét! Ezután a tó vizének minőségét ellenőrizzük. Ennek legegyszerűbb módja, ha szaküzletben gyorstesztet vásárolunk. A víz pH-értékének 6,5 és 8,5, míg a karbonát-keménység értékének 6 és 12 KH között kell lennie. Ezután következik a víz ammónium- és nitráttartalmának ellenőrzése: a kívánt érték mindkét esetben 0. Ha valamelyik érték kritikus – azaz 0 feletti –, akkor megfelelő vízkezelő szerekkel kell beavatkoznunk. Akár vízcserére is szükség lehet. A szivattyú és szűrő segítségével egész nyáron át keringésben tartott tavak esetében még a parton ellenőrizzük a berendezéseket, és csak ezután kapcsoljuk be azokat.

Ekkor következhet az új növények beültetése. Előtte a gyökérgolyókat szórjuk meg (egy kevés) műtrágyával. Ha a tóba lebegő növényeket is be kívánunk telepíteni – például vízililiomot –, akkor várnunk kell még néhány hetet, mert nem élnék túl a fagyos éjszakákat.

Ne kezdjünk hozzá túl korán
A kerti tó tavaszi takarítása bizony időigényes munka. Ezzel együtt türelmesen ki kell várnunk, amíg a víz hőmérséklete el nem éri legalább a 10 °C-ot, különben megzavarnánk a halak, a békák és a növények téli álmát. A halak etetését csak akkor kezdjük meg, ha a takarítással már elkészültünk, és a víz hőmérséklete elkezd emelkedni. A halakat csak 9 és 25 °C közötti hőmérsékleten etessük.