Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Készítsünk környezetbarát madáretetőt újrahasznosított anyagokból

2017. szeptember 29.

Készítsünk környezetbarát madáretetőt újrahasznosított anyagokból

Az ősz beköszöntével elérkezik az az időszak, amikor a vadon élő madarak már nem találnak olyan sokféle táplálékot, mint az év melegebb hónapjaiban, így ha etetjük őket, segítségünkkel könnyebben átvészelhetik a hidegebb hónapokat. Ehhez nem feltétlen kell madáretetőt vásárolnunk, hiszen akár mi magunk is készíthetünk néhányat a házban is megtalálható anyagok és eszközök segítségével.

Madáretető műanyag palackból

Amire szükségünk lesz:

– üres 1 literes műanyag palack
– faág / evőpálcika / fakanál
– ragasztó
– egy pici csavar
– egy éles kés
– kötöző madzag

  1. A csavart helyezzük az üveg kupakjának a közepébe, és kössük rá a már előre levágott, akasztónak szánt madzag egyik végét. A stabil rögzítés érdekében használjuk a ragasztót is.
  2. Lentről számítva, az üveg kb. ¼ magasságánál készítsünk egy akkora lyukat, hogy beférjen rajta a faág vagy a fakanál nyele. Ha ezzel megvagyunk, lyukasszuk ki az üveget pontosan vele szemben is, és dugják át rajta a kiválasztott eszközünket. A fakanál azért előnyösebb, mert annak egyik oldalán kényelmesebben meg tud pihenni a falatozni készülő kismadár, de egy udvaron talált vékony faág, vagy a fiók mélyén lévő, használaton kívüli evőpálcika is tökéletes választás.
  3. Csináljunk két szemközti lyukat az üveg kb. felénél is, és oda is helyezzünk fakanalat vagy egyéb hosszú fapálcát, hogy egyszerre több szárnyas is használhassa az etetőt. Ügyeljünk arra, hogy a pihenő rudak ne egymás felett párhuzamosan, hanem átlósan helyezkedjenek el.
  4. Az elkészült lyukak felé, kb. 2 cm távolságra készítsünk újabb lyukakat, amelyek arra szolgálnak, hogy hozzáférjenek a magokhoz az éhes madarak. Győződjünk meg arról, hogy elég nagy lukakat vágtunk ahhoz, hogy a szabadon élő tollas barátaink könnyedén fogyaszthassanak az eleségből.
  5. Szórjuk tele az elkészült madáretetőt kinti madarak számára készült magkeverékkel. Gazdagíthatjuk a táplálékot szárított bogyókkal – mazsolákkal, bodzaszemekkel, vagy csipkebogyókkal is. Az apró gyümölcsök rengeteg olyan vitamint és ásványianyagot tartalmaznak, amelyek segítenek az apró szárnyasok egészségének megőrzésében a hideg napokon is.

PREMIERE eledel mix vadmadaraknak 3kg

PREMIERE mini faggyúgolyó földimogyoróval 5db/125g

  1. Akasszuk az etetőt olyan helyre, ahol a szárnyasok biztonságosan csipegethetnek. Fontos, hogy más állat, például macska, ne férhessen hozzá a madáretetőhöz. Érdemes olyan helyre tennünk, ahol kellő távolságból megfigyelhetjük az udvarunkba érkező tollas vendégeket, miközben felfedezik újdonsült madáretetőnket.

Forrás: thefascinatingworldofforestry.com