Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Készüljünk fel az őszi bundaváltásra

2017. szeptember 20.

Készüljünk fel az őszi bundaváltásra

Megérkezett az ősz és ezzel együtt a vedlés időszaka is. Kutyáink életében ez egy természetes folyamat, de fontos tudni, hogy milyen teendőink vannak gazdiként. A következő hetekben többet kell gondoznunk kedvenceink bundáját, hogy szőrük szép fényes, bőrük egészséges maradjon. Annak érdekében, hogy a téli bunda növekedni tudjon, először le kell vedleniük a nyári szőrzetüket.

A vedlés nem más, mint a kutyák szőrváltása. A legtöbb ebnek hullik a szőre, attól függetlenül, hogy rövid vagy hosszú szőrű, de van néhány olyan fajta is, amelyiknek nem, vagy alig hullik a szőre. Ősszel a vedlés nem olyan intenzív, viszont hosszabb ideig tart, mint a tavaszi, ilyenkor sűrűbb és hosszabb bunda növekszik. Mivel a lakásban tartott négylábúak nincsenek kitéve a hőmérsékleti változásoknak, ezért náluk jelentkezhet a szinte folyamatos vedlés problémája. Ettől nem kell megijedni, ez is természetes mindaddig, amíg a szőrhullás nem jár bőrelváltozással vagy szőrhiányos területek kialakulásával. Ebben az esetben rendszeresen kell kefélni kutyánk bundáját, amely serkenti bőrének vérellátását és ezáltal lényegesen kevesebb szőrt fog elhullatni. Egy normális vedlés akár hat-hét hétig is eltarthat.

Sokan gondolják úgy, hogy ősszel-télen a kutyák bundáját nem kell olyan gyakran ápolni. Az igényes, fényes bunda nem csak szép, hanem nagyban hozzájárul a kutya egészségéhez. Segít az esetleges elváltozások, sérülések korai felismerésében. Lényeges, hogy a vedlés ideje alatt naponta alaposan kefélje át a kutya szőrét, akkor is, ha amúgy csak hetente egyszer kell megfésülnie őt. A könnyebb és gyorsabb használat érdekében érdemes ebünk szőrtípusának megfelelő eszközt választani. Kaphatók olyan speciális fésűk, amelyek segítenek kifésülni az aljszőrzetet.

MORE FOR bontókefe 2 az 1-ben M

Fésülés után egy ápolókesztyűvel finoman el lehet távolítani az elhalt fedőszőrt.

fit+fun szőrápoló kesztyű cicák és kutyák számára 24×18,5 cm

Hosszúszőrű kutyáknál fogjuk meg a bőr és a szőrtincsek közötti részt, hogy az összecsomósodott szőrszálak kihúzása ne legyen fájdalmas a kutyus számára. Fontos, hogy kis barátunk mindig kellemesnek találja az ápolást, amely segít a bizalmi kapcsolat kialakulásában is gazdi és kutya között. Ráadásul ezáltal kedvencünk kozmetikusnál eltöltött ideje rövidebb és kevésbe stresszes lesz.

A szőrváltás energiaigényes folyamat melynek során a szervezet egyes nyomelemek és vitaminok iránti igénye megnövekszik.  Ilyenkor különösen fontos, hogy jó minőségű eledelekkel kiegyensúlyozottan tápláljuk kedvencünket, emiatt azonban nem kell több ételt adni négylábú barátunknak, mint a vedlés előtt. A vitaminokat és nyomelemeket inkább táplálékkiegészítők kúraszerű etetésével pótoljuk, amennyiben állatorvosunk az etetési szokásaink ismeretében azt javasolja. Naponta 1-3 teáskanál telítettlen zsírsavakban gazdag olaj (lazacolaj, lenmagolaj, dióolaj) nyugodtan adható blökinknek. A vedlés ideje alatt különösen szükségük van B-vitaminokra, cinkre és biotinra. Számos olyan táplálékkiegészítő létezik kutyák részére, ami segíthet a vedlési időszakban. Kérjük állatorvosunk tanácsát.

A gazdik számára kellemetlen lehet ez az időszak a rengeteg szőrcsomó miatt. Jó hír, hogy a megfelelő háztartási eszközökkel könnyen és gyorsan megszabadulhatunk az elhullajtott szőrszálaktól. Nagy teljesítményű kézi porszívókkal tisztán tudjuk tartani a kanapékat, a gumiseprűk pedig magukhoz vonzzák a szőrt, így a gazdi és kedvence is könnyebben átvészelhetik a vedlés időszakát.