Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A ketrecen kívül, rágcsálók a szabadban

2017. március 09.

A ketrecen kívül, rágcsálók a szabadban

A napsütés – és ezzel az idő fokozatos felmelegedése – arra csábíthat minket, hogy rágcsálónkkal együtt kimenjünk a szabadba. Mivel a tengerimalacoknak fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, ez egy jó ötlet lehet, feltéve, ha biztonságossá tesszük számára a kint eltöltött időszakot.

Mielőtt kimennénk, győződjünk meg arról, hogy a fű teljesen száraz, ugyanis, ha nedves növényekből fogyaszt kisállatunk, akkor az puffadást okozhat. Csak akkor tegyük le a tengerimalacot a fűbe, ha biztosan nem juthat be a szervezetébe semmilyen méreganyag, tehát nem volt permetezve a közelben. Egyes növények szintén mérgezően hathatnak a kisemlősre, ezért mindig legyünk nagyon körültekintőek.

Ne engedjük a malacot teljesen szabadon az udvaron, mert folyamatos felügyeletünk mellett is veszélyben lehetnek. Olyan kifutót állítsunk fel neki, amely védőhálóval, illetve napvédővel rendelkezik. Ez utóbbi nem csak a káros sugaraktól óvhatja meg háziállatunkat, hanem a ragadozó madaraktól és a macskáktól is. Fontos, hogy a kifutóban se hagyjunk teljesen magára malacunkat, mert bár nehezebben, azért hosszas próbálkozás után bejuthat hozzá egy macska.

Arra is figyelnünk kell, hogy olyan helyre tegyük a kifutót, ahova nem tűz oda erősen a nap, nehogy napszúrást vagy hőgutát kapjon kedvencünk. Ha úgy látjuk, hogy a malacka nem érzi jól magát odakint, akkor inkább vigyük vissza a ketrecébe.

Mivel a tengerimalacok általában nagyon félénkek, ezért mindig legyen a kinti kifutóban is egy házikó, ahova elbújhat, ha megijed valamitől. Emellett pedig ne feledkezzünk meg a friss vízről sem, ha pedig sokáig kint tartózkodunk, akkor némi élelem is jól jöhet.

AniOne fűház kisemlősöknek 26x18x18cm

Ezek a kis rágcsálók igénylik a törődést és a játékszereket, nélkülük unatkozni kezdhetnek. A kifutóban, – és a hűvösebb napokon akár a szobánkban is – érdemes elhelyeznünk pár csövet, amikbe kedvencünk belebújhat, és végigmehet rajtuk. Kedvelik továbbá a dobozokat is, melyekbe időnként elrejthetünk apró finomságokat, például egy szeletke uborkát vagy sárgarépát. Szerezzünk be néhány könnyű labdát is, a legtöbb tengerimalac szeret velük játszani.

Ügyeljünk arra, hogy minden játékszer biztonságos legyen a kisállat számára. Mivel a tengerimalacok rágcsálók, fogaik folyamatos növésben vannak, ezért koptatják őket. Tehát csak olyan fából készült játékokat válasszunk, amelyeket nyugodtan megrágcsálhat kis kedvencünk.

Hosszú szőrű tengerimalac esetén jó ötlet lehet kint, az udvaron átfésülni a szőrét, így biztosan nem szóródik szét a szobánkban. A szőrzet ápolása közben mindig legyünk nagyon gyengédek, kifejezetten kisállatok számára készült kefét használjunk.

Amennyiben óvintézkedéseink ellenére, a szabadban eltöltött idő alatt vagy után azt vesszük észre, hogy tengerimalacunk kedve megváltozott, étvágytalan lett, nem iszik, és csak gubbaszt egy helyben, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minél hamarabb érkezik a segítség, annál nagyobb az esélye, hogy rendbe jön háziállatunk.

Forrás: pets4homes.co.uk