Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ki vezet a végén? Tippek a tökéletes sétához

2016. április 06.

Ki vezet a végén? Tippek a tökéletes sétához

A sétáltatás minden kutya számára az egyik legfontosabb és legélvezetesebb tevékenység, függetlenül attól, hogy lakásban vagy kertben élnek-e. A már sokadik sétán résztvevő ebnél valószínűleg ez gondtalanul, rutinosan működik, de a fiatal négylábúaknál lehetnek problémák. Ha néhány tippet megfogadunk, akkor rövid időn belül sokkal élvezetesebbé válik a közös séta mindkét fél számára. De melyek a leggyakrabban előforduló nehézségek?

Sokszor megtapasztalhatjuk azt, hogy amint kilépünk a kapun, az eb már futna, és szinte lehetetlen megnyugtatni. Ez lehet a nagy öröm miatt is, de még inkább betudható a túl sok le nem vezetett energia következményének. Kellemetlen úgy sétálni, hogy kedvencünk folyton húz, nekünk pedig erővel (és külső szemlélő számára gyakran komikus testhelyzeteket felvéve) kell visszatartanunk. Fontos, hogy ne rángassuk erősen a pórázt, mert ez nem csak kényelmetlen barátunknak, de akár sérülést is okozhat. Válasszunk kutyusunknak megfelelő méretű nyakörvet és próbáljunk ki több módszert is annak érdekében, hogy megtaníthassuk számára a kényelmes pórázon sétálás tudományát.

Amíg egyesek szinte csak futva képesek közlekedni, más példányokkal alig lehet haladni. Vannak kutyusok, akik szeretik felfedezni a környezetüket, szeretnének mindent megismerni, ezért mindig meg-megállnak és szimatolnak. Néha azért jó, ha hagyjuk, hogy megszimatoljanak dolgokat, de hosszabb távon ez a viselkedés zavaró lehet a gazdi számára. Ez esetben egy rövidebb pórázt érdemes egy nem túl szoros nyakörvvel párosítani, és így fent tarthatjuk az eb fejét, ha már szeretnénk tovább haladni. Fontos az egyensúly: a közös séta elsődlegesen kutyusunk javát szolgálja, ugyanakkor falkavezérként az irányítás a mi kezünkben van, és ezt állatbarátunkban is tudatosítanunk kell.

Azokat a kutyákat, akik időnként képesek agresszívan reagálni más állatok vagy emberek közeledésére az utcán, szintén érdemes rövid pórázon tartani. Nem csak azért, mert így kevesebb eséllyel éri el a másik felet, hanem mert jobban tudjuk őt korrigálni és jelezni felé, vagy éppen féken tartani. Soha ne kiabáljunk kedvencünkkel, helyette nyugodt, de határozott szavakkal szóljunk rá. Állatkánk szocializálása a mi feladatunk, de közös érdek – bizonyára mi sem szeretnénk, ha akár kedvencünknek, akár általa egy másik négy- vagy kétlábúnak baja esne. Ha mégsem sikerül őt teljesen békéssé „varázsolnunk”, használjunk sárga szalagot megkülönböztető jelzésként egy jól látható helyen, például a nyakörvön vagy a pórázon – így a többi gazdi is jobban ügyelhet kutyájára, amikor velünk találkozik. Sárga szalagot használhatunk akkor is, ha kutyusunk félénk vagy egyszerűen magának való és nem szeret ismerkedni. A sárga szalag jelentése: több térre van szükségem.

Ha az eb egyszerűen megáll a séta közepén, és nem szeretne tovább menni, akkor valószínűleg nem azért makacsolta meg magát, hogy minket bosszantson, hanem előfordulhat, hogy kellemetlen neki a séta. Lehet, hogy elfáradt, vagy túlságosan melege van ahhoz, hogy kedve legyen a további sétához. Sőt, akár betegség is állhat annak hátterében, ha az addig nagyobb távokat is megtett kutyus újabban megáll az út felénél. Ez esetben érdemes őt megvizsgáltatnunk egy állatorvossal.

Főként a kölyök kutyáknál fordulhat elő, hogy egyáltalán nincs kedvük elindulni sétálni, csak ülnek és várnak, vagy a saját dolgukkal foglalkoznak, hiába hívjuk őket és húzzuk a pórázt. Ilyenkor megpróbálhatjuk azt, hogy jutalomfalattal motiváljuk a kölyköt és úgy sétálunk el a házunktól. Ez azért működhet, mert sokkal motiváltabb lehet a kiskutya abban, hogy hazasétáljon, minthogy eltávolodjon a már jól ismert, biztonságos otthonától.

Ha semmilyen trükk sem válik be négylábúnknál, és a séták továbbra sem vállnak kellemes időtöltéssé, akkor érdemes lehet beiratkoznunk egy kutyaiskolába. Ott egyrészt mi is elsajátíthatunk még több hasznos praktikát, másrészt az eb is profi kiképzést kap egy hozzáértő szakembertől, így szinte biztos lesz a siker, és a közös séták két- és négylábú számára egyaránt jó hangulatban telnek majd.

Forrás: cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem