Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kifutó-téliesítési 1×1

2016. október 14.

Kifutó-téliesítési 1×1

Nyáron a melegtől, télen a hidegtől kell megóvnunk nyuszijainkat. Különösen akkor kell nagy figyelmet fordítanunk rájuk, ha nem a lakásban, hanem kinti kifutóban vagy nyúlházban tartjuk őket. Még mielőtt fagypont alá csökkenne a hőmérséklet, gondoskodjunk a megfelelően téliesített nyuszi-lakhelyről.

A mérsékelt hideget még jól viselik a nyulak, a mínuszok viszont problémát okozhatnak. A legfontosabb hogy a tapsifüles kifutójában vagy ketrecében legyen száraz, meleg, huzatmentes hely, ahol bármikor meghúzhatja magát.

Az őszi időszak tökéletes arra, hogy átnézzük a nyusziházat, és kiderítsük, hogy kell-e rajta valamilyen javítást végeznünk. Győződjünk meg arról, hogy a házikó jól szigetel, és sehol sem jut be az eső a lakrészbe. Ha egy esőzés után nedves foltokat vagy falat látunk, akkor bizony egy kis felújításra lesz szükség. Amennyiben a tető sérült, és onnan szivárog be a víz, akkor érdemes lehet szigetelést vásárolni rá, vagy akár az egészet lecserélni. Sokat segíthet, ha a tető kicsit ferdén kerül a ketrecre, így nem áll meg rajta az eső, hanem szépen lefolyik róla.

A nyúl-ól lábai és oldalfalai erősen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért nagyon fontos, hogy azok is jó állapotban legyenek. Szükség esetén kenjük le őket speciális, víz alapú védőréteggel, amely a kisállatra nézve veszélytelen, de a fát megóvja a rothadástól. Festés előtt mindenképp távolítsuk el a felületről a szennyeződést, valamint a lepattogó festékdarabokat. A frissen kezelt fát valószínűleg csak néhány év múlva kell majd újrafestenünk. A ketrecnek és a nyuszinak is különösen kedvez, ha teljesen, vagy félig zárt helyen tároljuk, ahol nem éri minden irányból közvetlenül csapadék.

Az alulról történő nedvesedés is problémát okozhat. Amennyiben a nyúlketrecnek nincs lába, tegyünk a négy sarka alá téglát, hogy ne érje a fát közvetlenül a földön összegyűlt eső vagy hó, valamint a levegő is könnyebben áramlik így. Ha van lába a nyusziháznak, akkor azokra érdemes plusz védőréteget (nejlon vagy gumi) rögzíteni.

Tovább segíthetjük a nyuszi-lak és háziállatunk védelmét, ha téli huzatot vásárolunk vagy készítünk a ketrecre. Ezáltal kint tudjuk tartani a csapadékot és a fagyos szelet is. Arra azonban figyeljünk, hogy a szellőzés megfelelő legyen, és fény is jusson be tapsifülesünkhöz.

Amennyiben kifutóban tartjuk a nyulat, mindenképp legyen neki ott is egy kisebb, szigetelt faházikója, ami által védve van az időjárástól és a hidegtől egyaránt. Ha kivitelezhető, készítsünk a kifutó fölé tetőt, amely védi a területet az esőtől és a hótól, és lehetőséget biztosít a nyuszinak a szabad futkározáshoz. Mivel a törpenyuszik a mínusz fokokat már nehezen viselik, így a legjobb megoldás, ha télen be tudjuk tenni őket ketrecükkel együtt a garázsba vagy egy kinti épületbe.

A fagyos hónapokban a nyuszi alvóhelyét béleljük ki nagyobb mennyiségű szénával, mert az segít melegen tartani a kisállat testét. Nagyon fontos, hogy a széna mindíg  száraz legyen, ellenkező esetben többet árt, mint használ. A kifejezetten hideg időszakra érdemes mikróban felmelegíthető párnát vásárolnunk, amely akár 8-10 órán át is tartja a meleget a tapsifüles alatt. Figyeljünk azonban arra, nehogy túlmelegítsük a párnát, mert súlyos sérülést is okozhat kedvencünknek.

Télen több energiára van szüksége a nyusziknak, hogy melegen tudják tartani magukat, ezért nagyon fontos a megfelelő táplálás. Azonban vigyázzunk, mert ha túlságosan megnöveljük a táp mennyiségét, az akár elhízáshoz is vezethet. Szükség esetén nyugodtan kérjük ki az állatorvos véleményét.

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az itatókra is, hiszen a bennük lévő víz nagyon rövid idő alatt megfagyhat. Igyekezzünk gyakran friss vizet tölteni az nyuszi-itatókba. Célszerű a téli hónapokban tartalékot is vásárolnunk belőlük, arra az esetre, ha már megfagyva találnánk a vizet és időigényes lenne a kiolvasztása. Érdemes beszerezni termo huzatot az itatóra is, amely védelmet nyújt a hideg ellen, és több ideig képes megfelelő hőmérsékleten tartani a folyadékot. Előfordulhat, hogy a víz még látszólag nem fagyott meg, de a fém golyócska már nem mozog a csőben, ezért azt is ellenőrizzük rendszeresen.

A nyulak nem alszanak téli álmot, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy kis kedvencünk kedvtelen és folyton álmos, akkor az betegségre utal, és állatorvoshoz kell fordulnunk.

Forrás: therabbithouse.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem