Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kifutótéliesítés tapsifüles barátainknak

2015. október 14.

Kifutótéliesítés tapsifüles barátainknak

Ahogy az éjszakák egyre hosszabbak lesznek, úgy a levegő hőmérséklete is folyamatosan csökkenni kezd, és mivel a nyuszik nem bírják a szélsőséges hideget, így fel kell készülnünk kifutójuk, avagy kinti ketrecük téliesítésére. Az üregi nyulak télen a föld alatt húzzák meg magukat, hiszen ott a hőmérséklet nem csökken fagypont alá. Nekünk is azt kell elérnünk a kinti nyusziházban, hogy ott száraz körülmények között, fagypont feletti hőmérsékleten legyen kedvencünk.

Először is fontos ellenőriznünk, hogy megfelelő biztonságot nyújt-e a kifutó teteje, nem szivárog-e be valahol a csapadék. A beázás kiküszöbölése érdekében barkácsboltban vásárolhatunk tetőszigetelőt.

A csapadékvédelemről nem csak fentről, de oldalról és alulról is gondoskodnunk kell. Hogy a fa ne szívja be a nedvességet, évente egyszer érdemes lekennünk festékkel vagy lakkal. Mielőtt bármelyiket is alkalmaznánk, győződjünk meg róla, hogy nem káros nyuszink egészségére. Ezek a védőszerek megakadályozzák a fa rothadását és nem engedik be a nedvességet a ketrecen belülre.

Ha a kifutónak nincs lába, akkor a sarkok alá helyezett egy-egy téglával emeljük meg a nyúlház magasságát, hogy alulról se szívja meg magát csapadékkal.

A rácsos vagy hálós rész elé érdemes felszerelnünk egy plexilemezt, ami megakadályozza a hideg szél és csapadék bejutását. Hogy levegőhiány se alakuljon ki, felül egy kisebb részt hagyjunk szabadon. Próbáljuk úgy elhelyezni a ketrecet, hogy a szél és a csapadék ne érje közvetlenül a bejáratot.

Ahhoz, hogy a teljes kifutót megóvjuk a fagytól, érdemes letakarni egy régi takaróval, ponyvával vagy szőnyeggel. Nappal a szellőztetés és a napfény miatt a ketrec elejét célszerű szabadon hagyni, estére viszont elég, ha csak egy kis rész marad fedetlenül. A kinti nyúlketrecek közül néhány típusra kapható a méretéhez pontosan illeszkedő védőhuzat.

http://www.fressnapf.hu/woody-vedohuzat-teli-thermo/

A ketrec belsejében alakítsunk ki a tapsifüles számára egy kis dobozt puha anyaggal bélelve, amelyben a nyuszi melegedhet és aludhat. Télre szórjunk be több forgácsot, vagy szalmát ami alulról szigeteli a ketrecet és kevésbé engedi át a hideget.

http://www.fressnapf.hu/multifit-kisallat-alom-3kg/

http://www.fressnapf.hu/multifit_natur_faforgacsalom_500l/

Ha lehetőségünk van a kifutó mozdítására, akkor jó ötlet lehet a hideg hónapok idejére betenni egy fészerbe vagy a garázsba. A nagyon hideg napokon, ha a kifutó nem mozdítható, akkor költöztessük kedvencünket egy védett helyen lévő nyúlketrecbe. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a garázsban beindított autó kipufogójának gőze káros lehet kedvencünk egészségére.

A tél közeledtével jobban oda kell figyelnünk a nyúl etetésére és itatására is. Ilyenkor a kint tartott nyusziknak több energiára van szükségük, hogy melegen tudják tartani magukat, így több táplálékot kell magukhoz venniük, mint nyáron. Az itatókat gyakrabban kell ellenőriznünk, mert ha a víz megfagy bennük, akkor négylábúnk nem tud elegendő folyadékhoz jutni Ahhoz, hogy minél ritkábban kelljen újratöltenünk a palackot, megpróbálhatjuk régi törölközővel és csomagolópapírral szigetelni azt, de léteznek speciálisan erre a célra gyártott védőborítók is.

http://www.fressnapf.hu/anione-termo-borito-szelepes-onitatohoz/

A nyuszi WC-t is gyakrabban kell majd ürítenünk az átlagosnál, ugyanis ha kis barátunk kicsit hosszabb ideig tartózkodik benne, akkor az benedvesítheti a bundáját, mely folyamatos lehűléshez vezethet.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, akkor kedvenc tapsifülesünk könnyen át fogja vészelni a telet, anélkül, hogy megbetegedne. Ha mégis valami rendellenességet észlelünk állatunknál, késlekedés nélkül forduljunk állatorvoshoz!

Forrás: therabbithouse.com/rabbitrehome.org.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem