Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kinti cicák meleg vacka: építsünk téli házikót a cicáknak is!

2017. november 03.

Kinti cicák meleg vacka: építsünk téli házikót a cicáknak is!

A közhiedelemmel ellentétben a bunda önmagában nem nyújt teljesen megfelelő védelmet a hideg ellen a kint tartott macskák számára. Bár a minitigrisek képesek szinte teljesen függetlenek lenni, a leghidegebb napokon azért mindenképp szükségük van a segítségünkre.

A kinti cicáknak napi rendszerességgel élelmet kell biztosítanunk. Ez két szempontból is nagyon fontos. Az első, hogy a jól táplált macskák jobb vadászok, még ha ez ellentmondásosnak is tűnik. Az ok, hogy 10 vadászatból csak 2-3 sikeres, tehát elég erősnek is kitartónak kell lenni az efféle akciókhoz. Másrészt nem minden bársonytalpú szeret zsákmány után nézni, ami nem is baj, ugyanis az egerek, a patkányok és az egyéb rágcsálók elfogyasztása komoly problémákat okozhat. Gondoljunk a különböző parazitákra, a férgekre és a bolhákra, valamint arra, hogy sokan méreggel próbálják távol tartani ezeket a kártevőket. Ha pedig kedvencünk olyan egeret fogyaszt el, amely előtte méregből falatozott, az bizony a cicára nézve is végzetes lehet.

A másik szempont, ami miatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a bársonytalpú étkeztetésére az az, hogy a hideg hónapokban több energiára van szüksége ahhoz, hogy melegen tartsa a testét. Mikor 0 °C alá esik a hőmérséklet javasolt a nedves eledeleket szárazra cserélni, mert a fagyott ételt nem fogja megenni a cica. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben tegyük ki az ennivalót, hogy megtanulja a háziállat, hogy mikor érdemes előbújnia meleg vackából.

A friss ivóvíz szintén elengedhetetlen a túléléshez. Rendszeresen ellenőrizzük az itatót, és cseréljük ki a vizet, ha már elkezdett jegesedni vagy jéggé vált. Ha lehetőségünk van rá, olyan helyet keressünk a számára, ahol nem tud megfagyni az innivaló.

Nagyon fontos, hogy legyen kint tartott bársonytalpúnk számára egy hely, ahova behúzódhat a hosszú, hideg éjszakákon. A legjobb, ha garázsban, fészerben vagy egyéb szélmentes, száraz helyen tudjuk kialakítani a cicakuckót, csak figyeljünk arra, hogy ne legyenek mérgező növények és folyadékok az állat számára elérhető helyen. Valamint, ha a garázs mellett döntünk, indulás előtt mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e a macska a motorháztető alatt.

Meleg cicaodút vásárolhatunk az áruházban, de akár mi magunk is könnyedén készíthetünk egyet.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicabujo-camelot-fekete-s-37x37x37cm/

Zárt helyiség esetén elegendő lehet például egy kartondoboz puha takaróval vagy párnával kibélelve, de győződjünk meg arról, hogy az épületbe sehonnan sem jut be a víz. Jó megoldás lehet, ha egy kisméretű szekrény ajtaját hagyjuk nyitva, és oda tesszük be a kiválasztott fekhelyet. Ha a pénztárcánk megengedi, akár egy kisebb melegítő eszközt vagy melegítő párnát is vásárolhatunk, így még komfortosabban érezheti magát kedvencünk.

Kintre viszont olyan menedék kell, – fa- vagy műanyag doboz, kutyaház, stb. – amely fedéllel is rendelkezik, hogy véletlenül se ázzon be. A lényeg, hogy megvédje a cicát a hideg széltől, az esőtől és a hótól, tehát csak egy kis bejárat legyen rajta, amin éppen befér a minitigris. Ez esetben viszont ne takarót használjunk, mert az benedvesedhet és megfagyhat. A házikó aljára helyezzünk hungarocellt szigetelésképp, majd pedig tegyünk be jó sok szénát, ami segít bent tartani a meleget. Ügyeljünk arra, hogy a búvóhely ne legyen túl kicsi, vagyis a cica fel tudjon állni benne és tudjon forgolódni, de ne legyen túl nagy sem, mert a nagyobb területet nehezebb lesz melegen tartania.

 

Forrás: pethelpful.com