Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kis barátot karácsonyra? Ezek alapján válasszunk:

2017. december 05.

Kis barátot karácsonyra? Ezek alapján válasszunk:

Egy házi kedvenc képes az egész családnak örömet okozni. Nem csak felelősségtudatot nevelhetünk általa a gyermekekbe, de sok-sok boldog pillanattal is gazdagodhatunk. Ha úgy érezzük, hogy épp karácsonykor jön el annak az ideje, hogy befogadjunk egy kisállatot, akkor még most érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk a választáshoz.

Amikor háziállatot viszünk az otthonunkba, azzal ígéretet teszünk arra, hogy a lehető legjobb életet fogjuk biztosítani a számára. Ahhoz pedig, hogy ennek az ígéretnek eleget tudjunk tenni, alaposan meg kell fontolnunk, hogy vajon valóban meg tudunk-e adni mindent a kiszemelt élőlénynek.

A családunk

Mivel a kisállattal lényegében az egész családnak együtt kell élnie, ezért figyelembe kell vennünk a választáskor azt is, hogy mindenki számára elfogadható legyen. Meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy hogyan kell kezelni egy háziállatot, különös tekintettel a törékenyebb négylábúakra vagy madarakra.

Az idő

Ha kifejezetten a gyerkőcünket szeretnénk megajándékozni egy kis baráttal, akkor nagyon fontos, hogy mindent megtanítsunk neki – a takarítástól az etetésen át a közös szórakozásig. Gyermekünknek viszonylag sok szabadidővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy gondoskodni tudjon egy háziállatról, és vegyük figyelembe azt is, hogy nekünk is időt kell majd szánnunk rá. Vannak olyan kisállatok, melyek szinte folyamatos törődést igényelnek, és olyanok is, melyeknél a tisztán tartás a nagyobb procedúra.

Az életterünk

Egyes állatok tarthatók kint, mások pedig kizárólag a lakásban, velünk lakhatnak. Gondoljuk át, hogy pontosan hol tudunk elegendő helyet biztosítani a háziállat számára, és milyen típusú élőlény érezné igazán jól magát az adott környezetben. Míg a kutyák és a macskák többsége vígan elvan szabadon is az udvarunkban, addig például a nyusziknak és a görényeknek tágas ketrecre van szükségük, a hörcsögök és a szárazföldi teknősök tarthatók terráriumban, a halak akváriumban, és így tovább. Tudnunk kell azt is, hogy pontosan mekkora élettér kell ahhoz, hogy a kisállat boldog és egészséges maradjon.

A háziállat életének hossza

Egy élőlény befogadása elkötelezettséggel jár, és az is fontos szempont lehet, hogy az várhatóan meddig tart. Jó, ha tudjuk, hogy míg egy aranyhörcsög csak 2-3 évig él, addig egy görögteknős akár 80-100 évig is élhet. Tehát egyes példányok befogadása után a róluk való gondoskodás akár egy életen át (és a gyermekeinkre vagy az unokáinkra maradva tovább) is tarthat.

A költségek

Sajnos bizony a pénztárcánktól is függ, hogy melyik kisállat való hozzánk. Gondolnunk kell a szükséges ketrecre vagy például kutyaházra, az élelemre, a játékszerekre, az alomra, az esetleges kiegészítőkre – például nyakörv, póráz, fekhely, fésű, etetőtál, itató, wc, hordozó stb. – és a várható (vagy váratlan) orvosi kezelésekre, gyógyszerekre is.

Mielőtt hazavinnénk egy új családtagot, alaposan járjunk tehát utána, hogy milyen igényei lehetnek, és mi az, amit különösebb nehézség nélkül képesek vagyunk biztosítani a számára hosszú éveken keresztül.

 

Forrás: petsathome.com