Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kis kalandor, mit tegyünk, ha elveszett kutyust találunk

2018. március 21.

Kis kalandor, mit tegyünk, ha elveszett kutyust találunk

Ha kóborolt már el háziállatunk, akkor tudjuk azt, hogy mekkora megkönnyebbülést jelent, amikor valaki felhív minket, hogy megtalálta kedvencünket. Épp ezért járjunk nyitott szemmel, és ha elveszett kutyára bukkanunk, akkor próbáljuk meg valamilyen módon visszajuttatni őt a gazdájához.

Három dolgot kell szem előtt tartanunk, ha kóbor ebre bukkanunk: a kutyus biztonságát, a saját biztonságunkat, valamint mások biztonságát. Ha például egy forgalmas úttesten pillantjuk meg a bajba került állatot, akkor pánikba esve könnyen még veszélyesebbé tehetjük a kialakult helyzetet. Soha ne próbáljuk magunkhoz hívni az út túloldalán kóborló kutyát, mert lehet, hogy pont azért ütik el, mert elindul felénk.

Ha vezetés közben látunk meg egy kutyát, akkor olyan nyugodtan reagáljunk, amennyire csak tudunk. Egy hirtelen fékezéssel komoly balesetet okozhatunk és a négylábút is elijeszthetjük. Amennyiben nem tudunk azonnal biztonságosan megállni, akkor vagy menjünk még egy kört, vagy pedig hívjuk fel a legközelebbi menhelyet, és mondjuk el, hogy hol láttuk pontosan a kóbor állatot.

Függetlenül attól, hogy autóval vagy gyalog érkezünk, az eb állapota sokkal fontosabb a szituációnál. Ha a kutya sérült, ijedt vagy agresszív, és úgy látjuk, akár támadni is képes lenne, ha megközelítjük őt, akkor szintén ajánlott segítséget hívnunk. Amíg ki nem érkezik egy állatvédő vagy állatorvos a megfelelő felszereléssel, addig biztonságos távolságból kísérjük figyelemmel a kutyust.

Ha az állat egyszerűen megközelíthető és barátságos, akkor akár magunkkal is vihetjük őt haza vagy egy menhelyre. Amennyiben van az állat nyakörvén biléta a gazda telefonszámával, akkor valószínűleg könnyű a dolgunk, hiszen csak le kell beszélnünk a találkozó helyét. Ha nincs, akkor mindenképp menhelyre vagy állatorvoshoz kell vinnünk a kutyust, mert az esetlegesen benne lévő microchip leolvasásával hozzájuthatunk a tulajdonos adatbázisban regisztrált adataihoz. Chip nélküli eb esetén is nagy segítség lehet egy menhely, hiszen oda már érkezhetett bejelentés a megtalált kutya eltűnéséről.

Előfordulhat, hogy nem sikerül azonnal megtalálni a négylábú gazdáját. Ha úgy döntünk, hogy ideiglenesen befogadjuk a kutyust, akkor mindenképp ajánlott megnézetnünk állatorvossal, hogy egészséges-e. Számítanunk kell arra, hogy a betegségeknek van lappangási idejük is. Ez különösen akkor fontos, ha van másik kedvencünk is otthon, aki megfertőződhet valamilyen hordozott vírussal vagy akár parazitákkal. Ez esetben gondolnunk kell arra is, hogy a vizsgálat a mi pénztárcánkat terheli. Valamint, ha van már otthon valamilyen kisállatunk, akkor fel kell készülnünk arra is, hogy mit teszünk, ha nem szívesen látja majd egymást a két állat.

Ha a menhelyen és az állatorvosnál nem jártunk sikerrel, segíthet, ha kiplakátoljuk a környéken a kutya képét az elérhetőségünkkel vagy bejegyzést készítünk róla a legnagyobb közösségi portálon.

Amennyiben mindent megtettünk annak érdekében, hogy előkerüljön az állat gazdája, ám mégsem jelentkezik érte senki, akkor elgondolkodhatunk az örökbe fogadáson. Lelkiekben azonban fel kell készülnünk arra, hogy bármikor jelentkezhet bundás barátunkért az eredeti gazdi, akinek akkor kötelesek leszünk visszaadni elveszett kedvencét.

Forrás: cesarsway.com