Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kis kerti barátok: mit tegyünk, ha sün lakik az udvarunkban?

2017. augusztus 28.

Kis kerti barátok: mit tegyünk, ha sün lakik az udvarunkban?

Nem véletlenül nevezik a sünöket a kertészek kis barátainak: ha biztonságos udvarba tévednek, előszeretettel fogyasztják a rovarokat és a kártékony meztelencsigákat. Kertünk igazi oázissá válhat számukra, ha figyelünk néhány apróságra.

A sün-barát kert jellemzői

Ezek a kis emlősök nagyon szeretnek vadregényes környezetben, magas fűben élni, pont ezért nagyon hálásak lehetnek egy dúsabb növényzetű kisebb területért. Sokszor raknak fészket a komposzthalomban, ahol bőségesen találnak eleséget, ezért ha a biohulladék ürítésre kerül a sor, először nézzük meg, nem költöztek-e sünök a közelbe. Fontos, hogy ne használjunk meztelencsiga irtót, mivel ha a kis látogatónk nem is eszi meg, a csiga által elfogyasztott méreg is veszélyes lehet a sünikre. Ha kerti tavunk vagy medencénk van, vigyázzunk, hogy véletlenül se pottyanhasson a vízbe. Mindig hagyjunk szabad egérutakat a kert különböző részei között, hogy könnyen közlekedhessenek. Ne felejtsük el letakarni a lefolyókat, lyukakat a talajon és figyeljünk, hogy ne hagyjunk elérhető helyen bármilyen rovarirtó szert vagy mérget. Ha kertükben nem szeretnének zabolázatlan aljnövényzetet, készíthetnek házikót is a kerti sünök számára.

A sünök etetése, itatása

A tüskés állatkák elsősorban rovarokat és csigákat esznek, ezért nagy segítség jelenlétük a veteményeskertekben. Fontos megjegyezni, hogy az itatásuk is olyan fontos, mint az etetésük: hagyjunk kint nekik minden nap friss vizet, könnyen elérhető, védett helyen. Soha ne adjunk nekik tejet, vagy kenyeret mivel ezek hasmenést, puffadást okozhatnak. A sünök lelkesen fogyasztanak jó minőségű kölyökmacskáknak való eledelt és főtt tojást is.

SELECT GOLD cica száraz eledel Sensi Babycat 400g

A téli álom megkezdése előtt az egyedek súlyának el kell érnie a 600 grammot. Ebben mi is segíthetünk tüskés barátainknak a kikészített finom falatokkal.

A sünök ápolása

Ezek az állatok leginkább éjszaka aktívak, ezért ha nappal látunk összegömbölyödve vagy kóborolás közben egyet kertünkben, valószínű, hogy megsérült, vagy beteg. Ebben az esetben egy vastag kesztyű segítségével óvatosan tegyük dobozba és vigyük a legközelebbi állatorvoshoz. Az újszülött sünik kora ősszel fedezhetőek fel leggyakrabban a kertekben. A hideg idő közeledtével a magukra hagyott apróságok túlélési esélyei jelentősen csökkennek, csak a 600 g-nál nagyobb testtömegű sünik telelnek át biztonságosan, a többiek segítségre szorulnak.. Ilyenkor állatorvosi konzultáció, és a szükséges kezelések után, végső esetben magunkhoz vehetjük őket, amíg el nem múlik a hideg időjárás. Nem szabad elfelejteni, hogy akármennyire tündéri kis lények, ők nem háziállatok. Körültekintően, a többi állatunk egészségét szem előtt tartva kell gondoskodnunk róluk, mivel terjeszthetnek háziállatainkra veszélyes betegségeket vagy élősködőket. Miután hazavittünk egy kis sünit, ne engedjük kedvenceink közelébe, egyrészt mert az állatka nagyon félne, másrészt még nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy nem lappang-e valami betegség a kis jövevényben. Nagyon fontos, hogy ne szelídítsük meg a sünit, ne szoktassuk hozzá kedvenceinkhez, mert ez ártana neki azután, hogy szabadon engedtük.