Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállat-kalauz: Párban vagy egyedül

2018. augusztus 21.

Kisállat-kalauz: Párban vagy egyedül

A kisállat vásárlást nem szabad elkapkodni, hiszen alaposan utána kell járnunk, hogy mire van szüksége az adott állatnak, és meg kell győződnünk arról, hogy az igényeit ki tudjuk-e elégíteni hosszú éveken keresztül. Számos tényezőt kell figyelembe vennünk: az élőlény személyiségét, helyigényét, táplálkozási szokásait, a várhatóan felmerülő költségeket, stb. Ráadásul arra is gondolnunk kell, hogy egyes fajok boldogabbak párban, mint egyedül, és lehet, hogy nem elegendő egyetlen kiskedvencet hazavinnünk.

Ma már nagyon sokféle kisállat közül válogathatunk a kereskedésekben, ahol általában több példányt is tartanak egy ketrecben vagy terráriumban, ezért első ránézésre nehéz megállapítani, hogy valóban társas lényekről van-e szó, vagy igazából jobban kedvelnék a magányt. A felelősségteljes gazdijelölt úgy választ magának kispajtást, hogy már előre felkészül, amihez most segítséget adunk.

Törpehörcsög

A törpehörcsögöknek több faja létezik rengeteg színváltozatban, ezek közül a fajok közül van olyan, amelyik tartható párban, de vannak olyanok is, amelyek egyedül érzik jól magukat és akár végzetes sérüléseket is okozhatnak egymásnak, ha összeverekednek. Nagyon fontos tehát, hogy alaposan tájékozódjunk az általunk választott faj igényeiről.  Ha párban tartjuk a höriket, akkor legyünk óvatosak, mert rendkívül gyorsan szaporodnak! Egy pár boldogan élhet egy kb. 35 literes terráriumban, és ha rendszeresen foglalkozunk velük, szocializálttá válnak, és ilyenkor nagyon édes kis szőrgombócok tudnak lenni. A táplálkozás terén nem túl igényesek, a különböző, hörcsögöknek készült magkeverékek némi kiegészítéssel tökéletesen megfelelnek. Körülbelül 2 évig élnek.

Real Nature törpehörcsög eledel 500g

Patkány

A kedvtelésből tartott patkányok hihetetlenül intelligensek, ezért érdemes fontolóra venni a befogadásukat. Mivel a vadon élő társaiknak akár ötszáz barátjuk is lehet, ezért elmondható, hogy ők is kifejezetten kedvelik a társaságot. Figyeljünk arra, hogy párunk mindkét tagja azonos nemű legyen. A nőstények aktívabbak, a hímek viszont egy kicsit lustábbak. Érdemes kifejezetten tenyésztőtől vásárolnunk, mert a kereskedésben kapható patkányoknál nagyobb az esély az agresszióra és a betegségekre.  Általában 2-2,5 évig élnek.

Real Nature patkány eledel 500g

Degu

A deguk egy kicsit hasonlítanak a csincsillákhoz, de kisebbek náluk. Sokáig laboratóriumi vizsgálatokhoz használták őket, mert rendkívül hajlamosak a cukorbetegségre, ha nem megfelelően tápláljuk őket. Ahogy a csincsillák, ők sem kaphatnak cukros ételeket. Egyébként nagyon szociálisak, intelligensek és interaktívak. Csak akkor boldogok, ha több barátjuk is van velük a ketrecben, magányosan tilos tartani őket. Kommunikációjuk során néha különös hangot adnak ki. Kedvelik a porfürdőt. Ők már akár 6-8 évig is élhetnek.

Tengerimalac

Az állatbarátok számára szomorú tény lehet, hogy őket először a húsuk miatt háziasították. Itthon szerencsére csak kiskedvencként kaphatóak. Mivel ők már nagyobbacskák, így gyerekek mellé is ajánlottak. Ha sokat foglalkozunk velük, akkor rendkívül szelídekké válnak. Ők is párban vagy csoportosan szeretnek élni, és akár 8 évig is mellettünk maradhatnak. Kicsit zajosabbak, mint az aprócska rágcsálók, ezért nem ajánlott a hálószobába helyezni a ketrecüket.

Sün

Ha igazán különleges háziállatra vágyunk, a süni is jó választás lehet. A sünök magányos állatok, így egy ketrecben csak egy példányt kapjon helyet. Tartásukhoz egy nyúlketrec a legideálisabb. Ahhoz, hogy kezessé váljanak, napi szintű foglalkozást igényelnek. Első sorban prémium minőségű kölyök macskaeledellel tápláljuk őket, de ezt ki kell egészítenünk élő eleséggel is (pl.: lisztkukac). Kis mennyiségben szerepelhetnek étlapjukon zöldségek, gyümölcsök is. Kaphatnak még például főtt husit és tojást is. Általában 3-6 év de vannak egyedek, amelyek akár 9 évig is élnek.

Törpenyúl

A törpenyuszik párban a legboldogabbak, de ellenkező neműek esetén gondoskodjunk az ivartalanításról. A hiedelemmel ellentétben fő táplálékuk nem a répa, hanem a friss, pormentes széna.

Real Nature Natur réti széna 1kg

Emellett kínáljuk őket  jó minőségű pellettel.

Real Nature törpenyúl eleség 500g

Zöldségeket és gyümölcsöket csak kis mennyiségben, nasiként kapjanak.  Ketrecük legalább akkora legyen, hogy a kiegészítők mellett is mindketten el tudjanak benne nyúlni, és kényelmesen fel tudjanak ülni. Plusz költséget jelentenek esetükben a védőoltások. Megfelelő körülmények között 5-8 évig is élhetnek.

 

Forrás: pethelpful.com