Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállataink vajon tényleg érzékenyek a változó időjárásra?

2013. november 15.

Kisállataink vajon tényleg érzékenyek a változó időjárásra?

Hogyan reagálnak a kutyák, macskák és a többi házi kedvenc a változásokra
Ha hörcsögünk semmi áron nem hajlandó előbújni a vackából, vagy kutyánkat úgy kell kicsalogatni a szabadba, akkor lehet, hogy az időjárással van valami gond. Nemcsak mi, emberek érezzük meg az időváltozást, hanem az állatok is.

Fejfájás, keringési problémák és alvászavarok: olyan tünetek, amelyek jelentkezését Németországban minden második ember az időjárás iránti érzékenységnek tudja be. Az időjárás házi kedvenceink közérzetét is alapvetően meghatározza, legalábbis úgy tűnik, hogy sok kisállat-tulajdonos gondolja így. Amikor a cica egész nap csak szundikál, a tengerimalac csak enni hagyja el a vackát, és a kutyának sincs kedve kimenni a szabadba, akkor sok gazdinak először az jut az eszébe, hogy kedvence talán épp oly érzékeny az időjárás szeszélyes változásaira, mint ő maga.
 

Eddig még nem végeztek olyan tudományos kutatásokat, amelyek határozott választ adhatnának arra a kérdésre, hogy ezek a változások tényleges fizikai hatást gyakorolnak-e a kisállatokra. Ugyanakkor tény, hogy az állatvilágban a finom hangolású időjárás-radar olyan alapvető ösztön, amely nélkülözhetetlen a vadonban való túléléshez. Ezek az állatok előbb megérzik a közeledő vihart, és keresnek a közelgő veszély elől menedéket, mint mi, emberek. És ez az ösztön házi kedvenceinkben is működik. 

Az állatok rendkívül érzékenyen reagálnak
Ezért van, hogy otthon tartott kisállataink, például a nyúl, a tengerimalac és más rágcsálók, ugyanúgy elbújnak, mielőtt kitör az égiháború, mint vadon élő fajtársaik. A macskák is jobban szeretnek ajtón belül lenni még a vihar kezdete előtt, és a kutyák közt van olyan, amelyik esőben nem hajlandó sétálni. Az idősebb, illetve a beteg példányokra pedig különösen jellemző, hogy érzékenyen reagálnak az időjárás ingadozására. Ezért is lehetséges, hogy az elektromos mezők változásai miatt az arra érzékeny állatoknak valóban rosszabb a közérzete.
Ha vélhetően kedvencünk is az érintettek köréhez tartozik, segítségünkkel könnyebben átvészelheti az időjárás-változást. Az első és legfontosabb szabály, hogy ilyenkor a helyére behúzódó állatot békén kell hagyni, ugyanis a vackán védelmet kereső apróságot különösen felizgathatja, ha közben megzavarják. Mindenekelőtt a gyerekeknek kell megtanulniuk, hogy elfogadják kedvencük nyugalom iránti igényét – és nemcsak időjárás-érzékenység esetén.

Még több otthonos zugot
Alakítsunk ki kedvencünk számára megfelelő helyeket, ahova bármikor visszahúzódhat. A téli hónapokban még inkább vágyik a meleg, barátságos kuckóra. Szélnek és huzatnak semmiképp ne legyen kitéve, ez ugyanis nemcsak kellemetlen a számára, hanem az egészségét is súlyosan veszélyeztetheti. Esetleg hasznos lehet, ha a rágcsáló ketrecét részben letakarjuk egy pamuttörölközővel. A kutya közérzetét is jobbá tehetjük egy kényelmes takaróval vagy egy új „barlanggal”, ahová betelepedhet. Ha kutyusunk egyáltalán nem hajlandó az esősre vagy hidegre fordult időben sétálni, adjunk rá megfelelő védőruhát, és jobb, ha a napi egy hosszú séta helyett több kisebbet tervezünk be.

Korántse higgyük azonban, hogy csak az időjárás lehet az oka annak, ha a társállat lomhának és rosszkedvűnek tűnik, vagy tartósan behúzódik a vackára. Az ilyen magatartás hátterében egészségügyi okok is állhatnak, súlyosabb esetben akár sürgős állatorvosi vizsgálatra is szükség lehet. Ha a magatartásváltozás különösen szembetűnő, vagy egy napnál hosszabb ideig eltart, akkor a biztonság kedvéért vigyük el kedvencünket az állatorvoshoz, ahol biztosan kiderül, ha beteg, vagy csak az időjárásra érzékeny.