Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállatgondozás tudatosan

2015. április 01.

Kisállatgondozás tudatosan

Gazdinak lenni nem csak annyit jelent, hogy etetjük, sétáltatjuk, fésüljük kedvencünket. Az állat egészségére is nekünk kell ügyelnünk, és mindig tudnunk kell, mi a teendő, akkor is, ha épp vészhelyzet alakul ki. Amint a vészhelyet bekövetkezik, ha többen is jelen vagyunk, akkor az egyik ember első feladata az azonnali segélykérés, vagyis a legközelebbi állatorvos elérése.

Április számos országban az állatoknak nyújtott tudatos elsősegélynyújtás hónapja. Amíg nem történik baj, addig sok ember számára nem is tűnik annyira fontosnak, hogy minden helyzetre felkészüljön. Amikor azonban ott áll a szeretett sérült állat mellett és fogalma sincsen arról, hogy mit is kellene csinálni addig, amíg odaér az orvoshoz, akkor bizony mindent odaadna azért, hogy tudja, mivel segíthetne. A tapasztalatok azt mutatják, hogy életet menthet, ha tudjuk, mit kell tenni egy játékból eredő sérülés, közlekedési baleset vagy mérgezés esetén. Néhány fontos tudnivaló elsajátítása elegendő ahhoz, hogy kedvenc négylábúnkra az élet minden pillanatában vigyázhassunk. Vannak már elsősegély tanfolyamok gazdik részére is, ahol elsajátíthatjuk a legfontosabb tudnivalókat és tényleg hatékonyan tudunk segíteni vészhelyzet esetén.

Az állatokat érintő veszélyhelyzeteket az esetek többségében valamilyen sérülés okozza. A közlekedési balesetekből adódó sérüléseket, éles tárgyak okozta problémákat, mélyebb vágásokat ideiglenesen elláthatjuk, hogy kedvencünk kevesebb vért veszítsen és minimalizáljuk a fertőzésveszélyt. Ehhez azonban szükségünk lesz egy mindig kéznél lévő elsősegélycsomagra, steril kötszerrel, gumikesztyűvel, fertőtlenítőszerrel és állatoknak is adható fájdalomcsillapítóval. Ha rövid időn belül orvoshoz érünk, akkor ne adjunk semmilyen gyógyszert az állatnak, ha ez mégis megtörtént, akkor azonnal tájékoztassuk róla a kezelő állatorvost. A sérülés helyétől függően a legfontosabb, hogy mérsékeljük a vérzést és tisztítsuk a sebet, míg állatorvoshoz nem érünk. A nagyon szennyezett sérüléseket bőséges mennyiségű tiszta vízzel moshatjuk le. Minden sérülés esetén javasolt a szakember mielőbbi felkeresése, nem mindig a legnagyobb sebek a legveszélyesebbek. Számítsunk rá, hogy egyes baleseteket követően hosszabb ideig tartó rehabilitáció is szükséges lehet, és az is előfordulhat, hogy kisállatunk mozgása többé soha nem lesz olyan, mint korábban.

A második leggyakoribb veszélyhelyzetet a különböző idegentestek vagy mérgező dolgok lenyelése vagy légutakba kerülése. Ilyenkor azonnal cselekednünk kell, és nem árt, ha rutinszerűen alkalmazzuk az alábbi módszerek valamelyikét. Csak akkor tudunk igazán rutinból cselekedni, ha valóban elmegyünk egy tanfolyamra, ahol pontosan megmutatják, hogy mit, milyen erővel és pontosan hol kell csinálni. A szakszerűtlen elsősegélynyújtás, a rossz helyzetfelismerés többet árt, mint használ.

Amint észrevesszük, hogy az állat fuldoklik, figyeljük meg, hogy mit csinál, mert előfordulhat, hogy beavatkozásunk nélkül, egyedül is meg tudja oldani a helyzetet, ha például egy szőrcsomó akad a torkán. Amennyiben viszont négylábúnk láthatóan kapkod a levegő után, azonnal nyissuk szét a száját, és ha látjuk a lenyelt tárgyat, próbáljuk meg kihúzni, de csak akkor, ha a kutya biztosan nem harap rá a kezünkre. Ha látjuk a tárgyat, akkor eszközzel is megpróbálhatjuk kimozdítani. Ha ez nem megoldható, akkor három lehetőségünk van, hogy segítsünk.

  1. Lógassuk fejjel lefelé az állatot: ilyenkor a gravitációt hívjuk segítségül. Ha kistestű kutyánkon vagy macskánkon próbálunk segíteni, akkor teljesen elemelhetjük a talajról, ha nagytestű négylábúnk van, akkor mellső lábait hagyjuk a földön és hátsó lábait emeljük fel.
  2. Üssünk a hátára: ez a megoldás akkor lehet jó, ha pontosan el tudjuk találni az állat lapockái közötti részt. Ne nagyot, inkább célzottat üssünk, kézfejünk élével.
  3. Heimlich-gyakorlat: ez a gyakorlat nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor fuldokló embertársunkon próbálunk segíteni. Karjainkkal kulcsoljuk át az állat bordái alatt, miközben kedvencünk feje lefelé lóg. 3-5 alkalommal mérjünk erős nyomást az átkulcsolt területre.

Ha minden kötél szakad, mesterséges lélegeztetésre is szükség lehet. Mivel ez speciálisabb, mint az embereknél alkalmazott mozdulatsor, elsajátításához kérjük állatorvos segítségét.  Ne feledjük: a felkészültség életet menthet, ám a legjobb, ha elővigyázatosságunknak köszönhetően sosem lesz szükség beavatkozásra. Vigyázzunk kedvenceinkre!

Források: peta.org / petsitters.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem