Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállatlakoma

2014. szeptember 15.

Kisállatlakoma

Legyen szó hörcsögről, nyusziról, egérről, tengerimalacról vagy patkányról, annyi biztos, hogy mindannyian szeretik a finom falatokat. Olykor olyasmit is megrágcsálnak, amit nem kellene, ezért jobb, ha mindig tudjuk, mivel csábíthatjuk vissza őket az egészséges és ízletes eledelekkel teli etetőhöz. Nagyon fontos tudni, hogy az egyes kisállatfajok igényei alapvetően eltérnek egymástól, ezért mindig alaposan tájékozódjon, mielőtt hazaviszi kedvencét, mert a helytelen táplálás súlyos betegségeket és akár az állat halálát is okozhatja.

Mire is vágyhatna jobban egy kisállat, mint a gazdi törődésére és változatos finomságokra! Attól, hogy egerünk, degunk, nyuszink, hörcsögünk, tengerimalacunk vagy más rágcsálónk van, nem kell leszűkítenünk a nekik adható ételek listáját. A kutyák és cicák táplálásához hasonlóan az egyéb kisállatok étrendjét is változatossá tehetjük, hogy az étkezés ne csupán evést, hanem igazi élményt jelentsen számukra. Nagyon fontos tudni azonban, hogy az általunk tartott állat igényeinek milyen táplálék felel meg, mert hiába adjuk a legnagyobb jószándékkal az általunk ínyencségnek vélt falatokat, ha azok az állataink megbetegedését okozzák (pl.: száraz élőhelyről származó állatfaj nem lesz képes jól megemészteni a sok édes, lédús gyümölcsöt). A csemegének számító dolgokat mindig az állat szemszögéből vizsgáljuk. Sajnos kedvenceink sok esetben nagyon szívesen elfogyasztanak olyasmit is, ami nem tesz jót nekik vagy azért, mert nagyobb mennyiségben betegséget (pl.: hasmenést) okoz, vagy azért, mert hízlal (pl.: dió), vagy azért, mert a sok csemege miatt nem eszik meg az alapvetően fontos táplálékokat.

1. Főétel

A szíriai aranyhörcsögök főleg magvakat fogyasztanak, ezért táplálkozásuk alapját a számukra összeállított magkeverékek vagy pelletált tápok adják.

http://www.fressnapf.hu/multifit_horcsog_eledel_800g/

A patkányok a természetben mindenevőnek számítanak, kedvenceink táplálékának alapját pelletált patkánytáp képezze, ezt egészíthetjük ki néhány más csemegével.

http://www.fressnapf.hu/multifit_patkany_eledel_2_5kg/

A degu alapvetően fűevő állat, ezért táplálékának alapját a jó minőségű széna, és számukra összeállított degueledel (pl.:pelletált táp)képezze. Adhatunk még általunk szedett fonnyasztott-szárított fűféléket (pl.:gyermekláncfű, tyúkhúr). A deguk hajlamosak a cukorbetegségre, ezért kerüljük a magas cukortartalmú táplálékokat (pl.: aszalt gyümölcsök, édes gyümölcsök,répa). Deguknak ne, vagy csak nagyon kis mennyiségben adjunk magvakat. Tengerimalacok, nyuszik és csincsillák főétele mindig a kiváló minőségű széna és a számukra összeállított táp legyen, minden mást csak kisebb mennyiségben csemegeként adjunk. Ha tanácstalanul állunk a boltok polcai előtt, hogy milyen szénát, illetve magkeveréket vásároljunk kedvencünknek, bátran kérjük a szaküzletek eladóinak tanácsát!

http://www.fressnapf.hu/multifit_szena_gyogynovenyekkel/

3. Csemegék

Kisállataink étkezéseit is feldobhatjuk egy kis „desszerttel”, persze csakis nekik való ínyencségekkel. A deguknak desszertként kis mennyiségben adhatunk gyógynövényeket (pl.: kamilla, citromfű), fűféléket (pl.: gyermekláncfű, tyúkhúr). A deguknak adhatunk még rágcsálnivaló gallyakat (pl.: fűz, akác). Patkányunknak heti két-három alkalommal, jutalomként, kis mennyiségben adhatunk: túrót, főtt húst, lisztkukacot, trappista sajtot, joghurtot,tojást, lisztkukacot,tejfölt. Patkányok is fogyaszthatnak zöldségeket, gyümölcsöket és fűféléket is. Hörcsögünknek is adhatunk desszertként sajtot, tojást és lisztkukacot, de csak hetente egyszer, kis mennyiségben. Hörcsögöknek adhatunk még kiegészítésként zöldségeket (pl.: sárgarépa, uborka, paradicsom, cékla, zeller), fűféléket (pl.: lándzsás útifű, tyúkhúr, gyermekláncfű). A különböző mézes karikákat és rudakat csak kis mennyiségben, igazi ínyencségként kínáljuk.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_duplarud_ragcsaloknak_mezes_112g/

Hörcsögöknek is adjunk kis mennyiségben szénát, mert ha nem is fogyasztanak belőle olyan nagy mennyiséget, mint például a tengerimalacok, építkezésre szívesen használják. Csincsillánk, nyuszink és tengerimalacunk napi maximum egy kávéskanálnyi magot kaphat nasiként, mert ezek hízlalnak. Tapsifüles barátainkat pedig időnként (heti egy két alkalommal) meglephetjük egy-egy kis darab finom gyümölccsel (alma, körte, málna, eper, őszibarack) , egy kis darab zöldséggel, gyógynövényekkel vagy fűfélékkel. A csincsillák általában szeretik a csipkebogyót, nagyon kis mennyiségben kaphatnak még zöldségeket, gyümölcsöket és nem mérgező fafajták gallyait.

4. Ital

A finom ételek közepette nem feledkezhetünk meg a kisállatok számára elengedhetetlen ivóvízről sem, cseréljük rendszeresen az itatójukban lévő folyadékot és kövessük figyelemmel, hogy mekkora mennyiséget fogyasztanak belőle naponta. Praktikusak a golyós önitatók, melyek használatát ha megtanulja az állat, az nagyon hasznos lehet, mert így csökken annak a veszélye, hogy a víz kiborul, vagy hamar bepiszkolódik.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_itato_buborekos_250_ml/

Nagyon fontos felhívni arra a figyelmet, hogy még manapság is sokan azt gondolják, hogy egyes kisállatoknak nincs szükségük ivóvízre, de ez alapvető tévedés. Forrás: haziallat.hu / veterinarypartner.com 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem