Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállatok ápolása

2014. június 25.

Kisállatok ápolása

A kisállatok nagyon higiénikusak és szeretik a bundájukat tisztán tartani. Vizet azonban nem használnak erre a célra, inkább homokfürdőt vesznek.

Nem csak a kutyák és a macskák ügyelnek a tisztaságukra, ez a kisállatoknak is nagyon fontos,ezért  rengeteg időt fordítanak erre. Ez azonban önmagában még nem elegendő a csillogó megjelenéshez. Bizony itt a gazdi segítsége is elkél!

Homokfürdő

A hörcsögök, a futó- és az ugróegerek, a deguk és a csincsillák is imádnak fürdőzni, csak nem vízben. Ha a bundájukat nedvesség éri, könnyen megfázhatnak, ezért minél szárazabb helyen kell tartani őket. A víz helyett a rágcsálók inkább a homokot használják tisztálkodásra. A homokfürdő megtisztítja a bundájukat és a bőrüket a kosztól, zsírtól és a fölösleges nedvességtől.

http://www.fressnapf.hu/multifit_homok_csincsillanak_5_kg/

Bár a kisállatok imádják a homokot, talajnak ez nem megfelelő a ketrecbe. A tisztálkodásra való homok nagyon finom szemcséjű, szinte olyan, mint a por. Ha ezzel borítanánk be a ketrecet, a por felkavarodna, és hosszú távon káros hatása lenne állataink légzőszerveire.

Biztonságos fürdőzés

A fentiek miatt ha rágcsálót tartunk, fontos, hogy legyen egy külön kis helyük, ahol megmártózhatnak a homokban. Ha a “fürdőháznak” magas falai vannak, még a homokot sem fogják tudni szanaszét szórni. A ketrecben is fürdethetjük őket, ha van elég hely egy nagyobbfajta homokos tálka számára, de arra vigyázzunk, hogy ne tudják felborítani. Egy agyagcserép például tökéletes megoldás, hiszen elég tágas ahhoz, hogy több állat is elférjen benne egyszerre. A deguk és más kisállatok ugyanis imádnak együtt tisztálkodni, ha módjukban áll. Egyedül a hörcsögök szeretik az egyedüllétet szinte minden körülmények között.

Akárcsak a ketrecben, a “fürdőben” is a tisztaság a legfontosabb: muszáj rendszeresen kicserélnünk a homokot. Legyen rá gondunk, hogy mindig csincsilla homokfürdőt használjunk, ne keményebb, szemcsésebb kvarc- vagy madárhomokot, amely felsértheti az állat szőrét. A csincsillahomok ezekhez képest mintha meg lenne őrölve. Felismerhetjük apró, kerek szemcséiről, barnásszürke színéről és arról, hogy poros marad utána a tenyerünk. Másik ismertetője, hogy nem csillog.

A “kádat” félig eresszük teli homokkal a ketrec egyik eldugott sarkában. Az állatok hamarosan bemásznak majd, és élvezettel nekilátnak a tisztálkodásnak.

Fésülés és kefélés

A nyulak és tengerimalacok sok időt töltenek bundájuk ápolásával, és ehhez rendszeresen szükségük van a gazdájuk segítségére, főként ősszel és a tavasszal. Ez különösen azokra a példányokra igaz, akiket az év nagy részében szabadtéren tartanak. A hosszúszőrű fajták szőrét egész évben gondozni kell.

Hogy a kedvenceink szőre tiszta és csillogó legyen, rendszeresen fésülnünk kell őket. Szoktassuk őket hozzá egészen fiatal korukban, hogy ne féljenek a művelettől; hamarosan még élvezni is fogják. A rövidszőrű állatok esetében tökéletes a szőrápoló kesztyű – csak fel kell venni és úgy simogatni az állatot, mint bármikor máskor.

http://www.fressnapf.hu/szorapolo_kesztyu_cicak_es_kutyak_szamara_24x18_5cm/

Ha a szőrük csomós, akkor elővehetjük a fésűt. A hosszú szőrt rendszeresen és gondosan  ki kell fésülni, nehogy csomóssá váljon. Ha ezt elszalasztjuk, óvatosan próbáljuk kibogozni, végső esetben ollóval vágjuk le a csomót. Ha nem vagyunk gyakorlottak és állatunk szőre nagyon csomós, akkor bízzuk a csomók kivágását szakemberre (állatorvos vagy kozmetikus), mert könnyen belevághatunk állatkánk bőrébe. Ha az állatunk nagyon koszos, nedves ronggyal áttörölgethetjük. Az ollót és a nedves ruhát azonban mindig csak végső megoldásként alkalmazzuk. Fontos odafigyelni arra, hogy a nyulak és a tengerimalacok is óvakodnak a vizes fürdőtől. Erre csak akkor van szükség, ha az állat szőre nagyon beszennyeződött, például egy hasmenéses megbetegedés során.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem