Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisállatok birodalma

2016. április 26.

Kisállatok birodalma

Természetes élőhelyükön az állatok nem unatkoznak, hiszen állandóan eleség után néznek vagy egyéb tevékenységeket folytatnak. Ahhoz, hogy apró barátaink szükségleteit kielégíthessük, fontos, hogy a lehető legnagyobb mozgásszabadságot biztosítsuk számukra.

A ketrec méretét kedvenceink méretéhez, aktivitásához és számához igazítsuk, az alapelv pedig lényegében mindig ugyanaz: minél nagyobb és tágasabb, annál jobb. Biztosítsuk az állatok számára a ketrecen kívüli mozgás lehetőségét is, ne korlátozzuk életterüket egy szűk ketrecre. Ez elengedhetetlenül fontos a testi- és lelki egészség szempontjából!

A legtöbben, sajnos tévesen, úgy hiszik, hogy a ketrecben élő állataiknak az eleségen, a vízen és a tiszta környezeten kívül másra nincs is szükségük. A valóságban azonban ez nem így van, hiszen egyetlen állat sem arra termett, hogy kizárólag egy ketrecben élje le életét, és 24 órát töltsön ott egyhuzamban. Még azon kedvenceink is, akik akár zsebünkben is elférnek, mint a hörcsögök vagy az egerek, igénylik a mozgást és a környezetváltozást, hogy boldogan és kiegyensúlyozottan élhessenek a közelünkben. A biztonságos otthoni környezettel kapcsolatban fontos tudni, hogy a kis rágcsálók nem kedvelik az elektromos kisugárzást, de ez természetesen egyik kedvencünk számára sem egészséges, ezért igyekezzünk a háztartási gépektől minél távolabb, füst- és huzatmentes  helyen kialakítani otthonukat!

Hasonló a helyzet a díszmadarakkal is a bezártságot illetően: különösen az egzotikus madárfajták, mint a papagájok és kakadufélék, napi szinten igénylik gazdijuk figyelmét és törődését. A madarak rendkívül intelligens állatok, hihetetlenül gyorsan tanulnak új dolgokat. Ezek a színpompás állatok azonban rengeteg törődést igényelnek, hiszen azok a madarak, melyek nem részesülnek naponta több órányi figyelemben, egy idő után depresszióba eshetnek, és akár önpusztítóak is lehetnek. Legalább annyi figyelmet igényelnek mint egy kutya!

Nem csak a ketrecet, hanem annak környezetét is rendben kell tartanunk. Különösen a díszmadarakra érvényes, hogy hajlamosak szétdobálni az ételdarabkákat, vagy szétcsöpögtetni az ivóvizüket. Figyeljünk oda, hol jelöljük ki otthonukat, és hagyjunk elegendő „szabad préda” övezetet a környékén is!

A mérethez igazított kalitka a madaraknál nem biztos, hogy működik, ugyanis bizonyos kistermetű madarak rendkívül aktívak és mozgékonyak, ezért repülési igényüknek megfelelően érdemes ketrecet választanunk. Fontos, hogy a lakás melyik részébe helyezzük díszmadarunkat, hiszen énekének, csicsergésének vagy hangosabb rikoltozásának szomszédaink nem biztos, hogy örülni fognak. Érdemes egy belső vagy félreeső, fényes sarkot választanunk a célra. Ne feledjük, sok-sok fényre van szükségük és nem üvegen keresztül, hiszen UV igényesek a diszmadarak. A környezetgazdagitás is nagyon fontos, különféle játékokat cserélgessünk kalitkájukban és néha kapcsoljuk be a rádiót, televiziót nekik. A legjobb azonban, ha párban vagy csapatban tartjuk őket, hiszen igénylik a társaságot. Biztonság és kényelem, mozgás és kiegyensúlyozott élet – ezeket tartsuk tehát mindig szem előtt!

Forrás: healthypets.mercola.com

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem