Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisbaba és kiscica barátság – mire figyeljünk

2018. február 06.

Kisbaba és kiscica barátság – mire figyeljünk

Ha cicatulajdonosok vagyunk és kisbaba érkezik a családba, az átlagosnál egy kicsit jobban fel kell készülnünk. Sokan ilyenkor megválnak háziállatuktól, ám erre a legtöbb esetben semmi szükség. Elegendő megfelelő figyelmet fordítanunk az új helyzetre és mindig körültekintően eljárnunk.

Amennyiben első babánkat várjuk, és bársonytalpúnknak még nem voltak közeli élményei kisbabákkal, így már az érkezés előtt fel kell készítenünk rá. Erre van körülbelül kilenc hónapunk, ami elegendő idő ahhoz, hogy sikeres legyen az első találkozás és az azt kövező közös élet egyaránt.

A macskák nem szeretik a változásokat, ezért ha egy olyan helyiségből tervezünk gyerekszobát kialakítani, amelyben eddig bármikor ott tartózkodhatott, csináljuk fokozatosan. Engedjük meg kedvencünknek, hogy felfedezze az új dolgokat a szobában, de ne hagyjuk, hogy a kisbaba ágyában vagy a pelenkázón aludjon. Ha nem vagyunk otthon, zárjuk el tőle a babaszobát.

Mivel az újszülött magas hangja zavarhatja a cicát, ezért ahhoz is érdemes időben hozzászoktatnunk. Egyszerűen csak játsszunk le minitigrisünknek időnként babasírást. Mivel a cicának saját kölykeinek sírása juthat eszébe, ezért eleinte idegessé válhat tőle. Ha jól reagál háziállatunk, és nyugodt marad, akkor mindenképp dicsérjük meg őt. Ha viszont nem viseli jól a kisbaba hangját, akkor próbáljuk meg mindig játék közben elindítani a felvételt, így azt egy pozitív eseményhez tudja majd társítani.

Az új illatokhoz úgy szoktathatjuk hozzá macskánkat, hogy a baba érkezése előtti hetekben magunkra szórunk egy keveset a hintőporból, és saját bőrünkre kenjünk a krémeket, amiket majd használni fogunk. Így, amikor hazavisszük az újszülöttet, már a hangok és a szagok is ismerősek lesznek kedvencünk számára, és vélhetően kevésbé fogja felzaklatni őt az új családtag megjelenése.

Fontos, hogy ne hanyagoljuk el cicánkat a baba érkezéséhez közeledve és a későbbiekben se, mert ha elkezdjük kizárni őt az életünkből, akkor szomorúvá és stresszessé válhat, ami viselkedési problémákhoz vezethet. Hasonló esetben előfordulhat például, hogy a szobatiszta macska egyszer csak nem használja majd többé rendszeresen a cica toalettet, hanem a lakás más pontjain végzi el a dolgát. A kezdeti nehézségek leküzdésében segíthetnek cicánknak az olyan nyugtató hatású feromonokat tartalmazó készítmények, mint a Feliway.

Miután gyermekünk világra jött, először csak egy illatmintával rendelkező pólót vagy plédet mutassunk meg cicánknak. Hagyjuk, hogy az állat megszimatolja a kiválasztott ruhadarabot. A baba illatának megismerése sokat segíthet abban, hogy zökkenőmentes legyen az első személyes találkozás.

A bársonytalpúk egyébként a legtöbb esetben jól reagálnak a kisbabák jelenlétére. Amikor hazavisszük újszülöttünket, próbáljunk meg teljesen természetesen viselkedni, nehogy pont miattunk váljon háziállatunk idegessé. Ne erőltessük az ismerkedést, ha viszont a cica érdeklődést mutat, akkor hagyjuk, hogy megszagolja, esetleg megérintse a baba lábát, és megtanulja azt, hogy nem kell tartania tőle.

Amennyiben bársonytalpúnk magabiztos és nyugodt marad a baba jelenlétében, dicsérjük meg őt, hiszen fontos, hogy pozitív visszajelzést kapjon tőlünk. A jó kapcsolat kialakulásához hozzájárulhat, ha gyermekünk etetésekor cicánkat is megkínáljuk néhány jutalomfalattal. Így kellemes érzést kelthet benne a kicsi létezése, és talán hamarabb sikerül elfogadnia, mint állandó családtagot.

Ne felejtsük el, hogy amikor gyermekünk nőni kezd, őt is meg kell tanítanunk arra, hogy tisztelje a cicát. Tudnia kell majd, hogyan közeledhet hozzá, hogyan szabad megfogni, megsimogatni, anélkül, hogy azzal fájdalmat okozna az állatnak. Törekedjünk arra, hogy kedvencünknek mindig meglegyen a privát területe, ahova bármikor elvonulhat a gyerkőc elől, ha szeretne.

 

Forrás: thespruce.com