Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kiscica, nagy kutya, az összeszoktatás

2016. május 06.

Kiscica, nagy kutya, az összeszoktatás

Ha otthonunkban kutyánk mellett macskát is szeretnénk tartani, akkor fel kell készülnünk az összeszoktatás kihívásaira. Hogy sikerrel járunk-e, az függ attól is, hogy milyen az állatok természete és nevelése. A kiscicák könnyebben össze tudnak barátkozni a kutyusokkal, mint az idősebbek, ám egy nagytestű kutyával veszélyes lehet a közös játék, ezért mindenképp gondoljuk át lehetőségeinket.

Amennyiben már eldöntöttük, hogy kutyánk mellé mindenképp szeretnénk egy bársonytalpút is, készítsük elő a terepet az összeszoktatásra. Még az új jövevény érkezése előtt érdemes lehet elhelyezni a lakás több pontján egy-egy törölközőt, amivel előtte átdörzsöltük a cicát, így kutyusunk a tényleges találkozás előtt szokhatja a macska szagát. Ha a szagminta alapján ismerősként tekint a kutya a minitigrisre, az már fél siker.

A cicának szüksége lesz eleinte egy olyan területre, ahova nem tud utána menni a kíváncsi kutyus. Egy babakapu segítségével zárjunk le egy szobát, hogy csak a cica tudjon bemenni. Itt legyen a szobatigris fekhelye is, hogy nyugodtan pihenhessen.

Az első szervezett találkozás előtt sétáljunk egy nagyot kutyusunkkal és fárasszuk el. Ezt követően ne engedjük azonnal össze a két állatot, hanem tegyünk pórázt az ebre, és úgy vezessük például az asztalon lévő cicához.  Ehhez kérhetjük ismerősünk segítségét is, vagy használhatunk kisállat szállítót, amiből megfelelően kilát a macska. Ha észrevették egymást, és mindketten nyugodtak maradtak, adjunk nekik jutalomfalatot. Ezt ismételjük meg többször is. Végig legyünk mi is nyugodtak és türelmesek.

Következő lépésként megpróbálhatjuk háziállatainkat egymás felé közelíteni. Ha agresszívak lesznek, akkor menjünk távolabb, ha viszont jól viselkednek, dicsérjük meg őket, és jutalmazzuk meg mindkettőjüket finom falatokkal. Néhány napig csak pórázon engedjük a kutyust a bársonytalpú közelébe, a helyes viselkedést pedig mindig díjazzuk. Ha úgy látjuk, hogy egyik kedvencünket sem zavarja a másik társasága, akkor megpróbálhatjuk póráz nélkül is összeengedni őket. Figyeljünk nagyon a jelekre, mert mindkét félnél előfordulhat agresszív reakció, morgás, szőrborzolás, stb. Nagyon fontos, hogy mindkettőjük, de főleg a cica számára legyen menekülő út, illetve egy szoba vagy egy magas és stabil cicabútor, ahol az eb nem éri el.

http://www.fressnapf.hu/anione-butor-stella-bezs-37x110cm/

 

Jó ötlet lehet a minitigris etetése után közvetlenül megetetni a kutyát is, így ugató négylábúnk egy pozitív élménnyel társíthatja a kiscica jelenlétét. A pozitív megerősítés mindig nagyon fontos.

Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a két állat elfogadta egymás társaságát vagy akár meg is kedvelték egymást, felügyelet nélkül egy pillanatra se hagyjuk őket kettesben, mert hamar megtörténhet a baj. Ez a várakozási idő akár egy-két hétig is eltarthat, de érdemes kitartónak lennünk.

Ha úgy látjuk, hogy kutyánk nem képes elfogadni az új lakót, kérhetjük szakértő segítségét is az összeszoktatáshoz. Azonban előfordulhat az is, hogy természetüknél fogva sosem fognak jól kijönni háziállataink. Ebben az esetben kénytelenek leszünk mindkettőjük számára elkülönített teret biztosítani lakásunkban.

Forrás: treehouseanimals.org / rspca.org.au