Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisemlősök a lakásban, a tengerimalacok kommunikációja

2018. január 22.

Kisemlősök a lakásban, a tengerimalacok kommunikációja

Természetesen a tengerimalacok nem beszélnek a nyelvünkön, de ez nem jelenti azt, hogy nem is kommunikálnának. Bár nem érthetünk meg minden általuk kibocsájtott zajt, de vannak dolgok, – testhelyzetek és hangok – amiknek bizony egyértelmű jelentése van, és segítenek megfejteni a kisemlősöket.

Sajnos a legtöbb gazdi nem szán elég figyelmet és időt arra, hogy megismerje és megtanulja kedvence jelzéseit, így nem tudja, hogy háziállata épp stresszes-e vagy éhes, esetleg izgatott. Ha nem értjük meg malackánk jelzéseit, akkor nem biztos, hogy megfelelően bánunk vele az adott helyzetekben, és az időnként komoly problémákhoz vezethet. Tehát, ha tengerimalacot szeretnénk, fordítsunk időt arra, hogy megértsük a kommunikációjukat, vagyis a hangok jelentését.

  1. Visítás

Amikor a tengerimalac ütemesen visít, nem kell megijednünk, nagyjából olyan, mintha a kutya ugatna, vagyis teljesen hétköznapi jelenség. Általában az éhséget jelzi. Ha mindig ugyanabban az időpontban etetjük meg malackáinkat, akkor valószínűleg az előtt fogjuk a leggyakrabban hallani. Az sem ritka, ha az étel közeledtével kezdenek el visítani a kisemlősök, ilyenkor izgatottságot is felfedezhetünk. A zajhoz társul, hogy az állatok füle és teste is mozog, ugrál egy picit. Érdekesség, hogy ez a hangsor kifejezetten az embereknek szól, ugyanis vadon élő tengerimalacoktól nem lehet hallani. Ugyanakkor van olyan visítás is, ami fájdalmat, félelmet, magányosságot jelez, de ez hangzásában különbözik az előbbitől.

  1. Doromboló mormogó hang

A malacok nem úgy dorombolnak, mint a macskák, de lényegében egy hasonló, mély, állandó hangra kell gondolnunk. Ilyen hangot csak a tengerimalacok tudnak produkálni, ezért nehéz szavakkal pontosan körülírni, de ha halljuk, biztosan felismerjük. Legtöbbször a boldogságukat jelzik vele a rágcsálók. Sokszor példádul simogatáskor lehet hallani.

  1. Berregés

A berregés a doromboláshoz hasonlít leginkább, a vibrálóbb effektben és a mélyebb hangmagasságban tér el tőle. Ha csak egy malackánk van, akkor valószínűleg sosem fogjuk hallani, ám ha van egy hím és egy nőstény is, akkor bizony a gyakori hangok közé fog tartozni. A legtöbbször a hím képzi ezt a zajt, amikor párosodni szeretne párjával. Ilyenkor a berregés mellett elkezd a csípőjével is tekeregni, így teljesen egyértelművé válik a jel az ember számára is. Abban az esetben, ha a hím nem kezd el közeledni a nőstény felé, akkor egy kisebb szerepcsere történik, vagyis a nőstény kezdi el ugyanezzel a hanggal jelezni, hogy készen áll a párosodásra.

  1. Morgás

Ahogy a legtöbb állatnál, a morgásszerű hang a szorongást és a közvetlen veszélyt jelzi. Előfordulhat például egy váratlan, drasztikus változásnál, mivel a tengerimalacok nem szeretik a jelentős újításokat sem az étrendjükben, sem a környezetükben. Ha morgást hallunk, akkor óvatosan kezdjük el simogatni kis kedvencünket, és próbáljuk megnyugtatni őt. Amennyiben azt látjuk, hogy egy másik kisemlős felé irányul ez a hang, akkor lehet, hogy egymással van problémájuk, például előfordulhat, hogy kevés a hely két állat számára.

  1. Fogcsattogtatás

A fogak csattogtatása, csikorgása általában arra utal, hogy a tengerimalac az adott helyzetben dühös, boldogtalan vagy zaklatott. Gyakran előfordul olyankor, amikor két háziállatot szeretnénk összebarátkoztatni, különösen akkor, ha egy ketrecen belül történik a találkozás. Ez egy jelzés az állatok között, hogy nem látják szívesen a másikat. Ha malacaink elkezdik csattogtatni a fogukat, akkor még mielőtt verekedni kezdenének, válasszunk szét és nyugtassuk meg őket. Ezt egészen addig ismételgessük, amíg el nem fogadják egymást, és meg nem szűnik a zajongás.

 

Forrás: thespruce.com, guineapighub.com