Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kisemlősök nyári szükségletei

2015. június 18.

Kisemlősök nyári szükségletei

A nyári hőséget mi, emberek is nehezen viseljük, de legalább tudunk tenni ellene. Állataink azonban ki vannak szolgáltatva a forróságnak, ha nem gondoskodunk megfelelő védelmükről.

A tengerimalacok és a nyulak, kellemes hőmérséklet esetén remekül érzik magukat a kertben. Kinti tartásuk azonban veszélyeket is rejt: a hőguta, a szökés, ragadozó állatok mind tragédiát okozhatnak, ezért legyünk körültekintőek kifutójuk készítésekor. Elengedhetetlen egy olyan házikó, búvóhely beépítése, ahova az állat visszahúzódhat, ha túl melege van, megijed vagy nyugalomra vágyik. Ez az építmény legyen szellős, de biztonságos, és ügyeljünk arra is, miből készül: a legjobb megoldás a fa vagy más természetes anyagok, esetleg speciális műanyag.

http://www.fressnapf.hu/anione-woody-palace-garden-xl-162x160x60-cm/

Kerüljük a fémet, mivel az a napon túlságosan felforrósodhat. Ha állatainkat hosszabb időre kerti kifutóba költöztetjük, akkor nagyon fontos, hogy legyen eső és szélvédett hely is, hiszen bármikor kialakulhat egy nyári zápor például olyankor is, amikor néhány órára elmegyünk otthonról. A kifutóban mindig legyen friss víz, és ne hagyjunk bent romlandó ételeket. Ha több állatot tartunk, gyakrabban ellenőrizzük az itatót – arra is figyeljünk, hogy minden állatunk megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon. Leghigiénikusabb megoldás, ha több önitatót helyezünk el a kifutóban.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisallat-itato-szivecskes-1000-ml/

A nyári lak helyszínének választásakor ügyeljünk rá, hogy valamennyi árnyék mindig legyen kedvenceink területén.

Nem mindenki teheti meg, hogy kerti kifutót biztosítson állatkája számára. Amíg a gazdi dolgozik, kedvence ki van szolgáltatva a lakásban uralkodó körülményeknek. Ráadásul az embernek tűrőképessége jóval tágabb, mint a kisemlősöké. A tengerimalacok és a nyulak nem tudnak izzadni, a hörcsögök pedig manapság is a legtöbb helyen terráriumban élnek, ami valóságos üvegházként működhet, ha közvetlenül éri azokat a nap. Persze minden állat igényei eltérőek, de bizonyos praktikák mérettől és fajtól függetlenül jól működnek náluk.

A legalapvetőbb a friss víz. Sok gazdinak evidensnek tűnhet, mégis időről időre akad olyan kisállat, akinek a dehidratáltság orvosi kezelést igénylő problémát okoz. Az itatóba töltött víz szobahőmérsékletnél valamivel hűvösebb legyen, de semmiképp sem jéghideg.

A kánikulában a ketrec hűtésére jól bevált módszer, ha jégakkukkal rakjuk körbe azt. Ügyeljünk a megfelelő távolságra: kezünket a ketrecbe dugva ellenőrizzük, hogy nem csökkent-e le túlságosan a hőmérséklet. A szobahőmérsékletnél valamivel alacsonyabb hőfok ideális kedvenceink számára. Az akkukat úgy helyezzük el, hogy állataink ne érjék el azokat.

Szintén javíthatunk a kisállatok hőérzetén, ha nedves ruhával borítjuk a ketrecet – ebben az esetben azonban figyeljünk arra, hogy a levegő áramlásához elég szabad felület maradjon.

A ketrecen belül is javíthatjuk négylábúink komfortérzetét: helyezzünk csempelapot lakhelyük valamelyik részére (lehetőleg úgy, hogy a megszokott helyen lévő, biztonságot nyújtó búvóhelyet ne mozdítsuk el). Ez nem melegszik úgy át, mint a széna vagy a forgács, így kedvenceink előszeretettel nyúlnak majd végig rajta.

Végül, de nem utolsósorban az almozásra is érdemes gyakrabban sort keríteni, hiszen a melegben a kellemetlen szagok is hamarabb keletkeznek.

Itt a nyár, vigyázzunk hát most is kedvenceinkre!

Forrás: littlebramblesguineapigrescue.co.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem