Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kiskutya a nagyvilágban, az első lépések

2016. május 20.

Kiskutya a nagyvilágban, az első lépések

Ha nem ivartalanítjuk nőstény kutyusunkat, akkor előfordulhat, hogy egy napon apróságokkal lep meg minket. Bár a kutyaanya rendkívül ügyesen képes ellátni kölykeit, időnként nekünk is be kell segítenünk, és ez nagy felelősséggel jár.

Először is keresnünk kell a kutyacsaládnak egy olyan területet, amely csendes, más állatoktól és személyektől mentes, vagyis ahol bármikor nyugodtan pihenhetnek. Biztosítsunk számukra egy kényelmes, meleg fekhelyet. Akár egy puha takaróval vagy párnával bélelt doboz is megfelelő lehet. Az első napokban gyakran szennyeződhet az alvóhelyük, ezért minden nap ellenőrizzük, és cseréljük a takarót, ha szükséges. A kiskutyák és anyukájuk egészséges környezetéhez a tisztaság a kulcs.

Miután a picik megszülettek, a kutyaanya közelsége létfontosságú, ezért ebben a kritikus időszakban semmiképp se válasszuk el őket egymástól. Mivel kutyánk is valószínűleg kimerült, mialatt világra hozta picinyeit, hagyjuk, hogy zavartalanul pihenhessen pár órát. Később érdemes kihívni az állatorvost, hogy megvizsgálja az anyát és a kiskutyáit is.

A kölyökkutyák érdekében is nagyon fontos, hogy mindig legyen a fekvőhely közelében elegendő mennyiségű táplálék és friss víz. Mivel az anyakutya nem szívesen hagyja magukra a kiskutyáit, csak akkor lesz hajlandó enni és inni, ha azt közvetlen közelükben teheti. A szoptatás miatt pedig akár 2-3-szor több eledelre is szüksége lehet. Mindenképp prémium minőségű kifejezetten szoptatós kutyáknak készült eledelt vásároljunk. A tejen keresztül ezzel hozzájárulunk a kölykök egészséges fejlődéséhez is.

A kiskutyák négy hetes korukig nem tudnak szilárd ételt elfogyasztani, így a kutyaanya körülbelül 2-3 óránként szoptatja őket. Mikor a kölykök elérik a 4-6 hetes kort, elkezdhetjük őket vizben áztatott száraz eledellel etetni. Kezdetben folyósra majd az idő előrehaladtával és ahogy a kölyökkutyák ügyesednek, egyre szárazabbra, szilárdabbra készítsük el nekik eledelüket.  Szilárd, száraz tápot felügyelet nélkül sose adjunk nyolc hetesnél fiatalabb korú kölyökkutyának, mert megfulladhat. Lehetőleg a „starter” vagy „puppy”-felirattal ellátott eledelek közül válasszunk, mert ezek tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek ilyenkor az ebek számára szükségesek. Ha az anyakutyával történik valami, még mielőtt a kicsik szilárd ételt ehetnének, forduljunk állatorvoshoz, aki segít abban, hogy mivel etessük tovább a kiskutyákat. Az tehéntej például nem alkalmas a kölyökkutyák táplálására.

Az apró négylábúak sok törődést igényelnek. A mi felelősségünk, hogy időben észrevegyük, ha baj van, ezért mindig figyeljünk a jelekre. Ilyen jel lehet például a hányás, a hasmenés, a túlzott sírás, ha az anya elutasítja a kölykeit, aluszékonyság, vagy ha valamelyik pici nem eszik együtt a testvéreivel és fejlődésben elmarad tőlük, esetleg, ha a mamakutya nem ápolja egyiküket. Ha valami rendellenességet tapasztalunk, azonnal keressük fel állatorvosunkat.

Nem javasolt otthonunkban kutyákat tenyészteni vagy szaporítani, mert a fiatal kölykök nagyon sok betegség lehetőségének vannak kitéve, amiket laikusként, lehet, hogy nem veszünk észre. Ebben az esetben a kiskutyák rövid időn belül el is pusztulhatnak. Ha mégis arra kerülne sor, hogy kölyökkutyákat kell felnevelnünk, fontos, hogy rendszeresen tartsuk a kapcsolatot az állatorvossal. Ő majd segíteni fog abban, hogy hogyan bánjunk az új jövevényekkel. Mindenképp egyeztessünk vele az oltások esedékességéről is, és kezeltessük a kutyusokat külső- és belső paraziták ellen már két hetes kortól kezdődően.

Forrás: cesarsway.com