Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kiskutyából nagykutya, íme, a legfontosabb tudnivalók!

2017. február 02.

Kiskutyából nagykutya, íme, a legfontosabb tudnivalók!

Szinte észre sem vesszük, ahogy telik az idő, és aprócska négylábúnkból egy-kettőre felnőtt kutya lesz. A különböző életszakaszokban különböző szempontokat kell figyelembe vennünk. Egy kiskutya rendkívül energikus és sok törődést igényel, egy serdülő kiszámíthatatlan, a felnőtt eb buzgó és magabiztos, míg egy idős kutya kényelmes és már-már lusta. Hogyan bánjunk épp, hogy felnőtt kedvencünkkel?

Fontos, hogy meg tudjuk határozni azt is, hogy mikortól számít felnőttnek bundás barátunk, ez pedig nem olyan egyszerű, mint az emberek esetében. A kistestű kutyusok hamarabb válnak éretté, és tovább élnek, mint a nagytermetű társaik. Emellett pedig elmondható, hogy minden kutya sajátos ütemben fejlődik. Ha általános korcsoportokat szeretnénk kialakítani, akkor nagyjából az alábbi életszakaszokat kell figyelembe vennünk:

Kölyök kor: 6-18 hónapos korig
Serdülő kor: 12 hónapostól a 3 éves korig
Felnőtt kor: 3-7 éves korig
Idős kor: 7 éves kor fölött

Pontos meghatározásért kérdezzük meg állatorvosunkat. Az éves rutinvizsgálatok vagy a kötelező oltások idejekor erre nyugodtan sort keríthetünk.

A fentieknek megfelelően a kistermetű kutyákat egy éves koruk körül érdemes átszoktatni a felnőtt eledelekre, a nagytestű ebeket pedig 18-24 hónapos korban. 2-3 hét alatt fokozatosan csempésszük bele az új eledelt az állat étrendjébe. Érdemes a már megszokott márkánál maradni, csak most már ne a „junior” feliratot keressük a termék csomagolásán, hanem az „adult” szöveget, de az sem gond, ha nem jelölik az életszakaszt rajta.

A legfontosabb, hogy továbbra is nagyon jó minőségű, tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag eledelekkel tápláljuk kedvencünket. Figyeljünk a magas hús és fehérje tartalomra. Igyekezzünk elkerülni azokat a konzerveket és tápokat, amelyek összetevőiben különböző adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek vagy ízfokozók szerepelnek. A gyenge minőségű falatok felnőtt korban egészségügyi problémákhoz vezethetnek, így az eledelen megspórolt pénz többszörösét költhetjük később vizsgálatokra, gyógyszerekre vagy étrendkiegészítőkre.

Real Nature Wilderness kenguru snack 150g

Ha kiskorában rendszeresen és tudatosan foglalkoztunk háziállatunkkal, akkor mostanra már jól ismeri például az „Ül!” és „Gyere!” vezényszavakat, és szépen tud pórázzal is sétálni. Felnőtt kutyánknak már komolyabb és összetettebb feladatokat is megtaníthatunk. Továbbra is legyünk türelmesek, és ne feledkezzünk meg a jól megérdemelt jutalomfalatokról sem. Ha nehézségekbe ütközünk vagy profik szeretnénk lenni a kiképzésben (és eddig még nem tettük), akkor érdemes lehet kutyaiskolába is beiratkoznunk négylábúnkkal.

Az ivaréretté válás nagyjából a felnőtté válási szakaszhoz köthető. Ha nem szeretnénk kiskutyákat, akkor érdemes ivartalaníttatni bundás barátunkat, főleg akkor, ha időnként elcsavarog otthonról, vagy több, különböző nemű kutyánk is van. A nem kívánatos vemhesség mellett ezzel különböző súlyos betegségeket is megelőzhetünk. Amennyiben nem szeretnénk műtéti beavatkozást, szuka kutyusunkra különösen érdemes vigyázni akkor, amikor tüzel. Ha ivarérett kan négylábúnk is van otthon, akkor mindenképp válasszuk el őket egymástól. Rengeteg kölyök él menhelyeken, ne adjunk esélyt egy újabb alom megszületésének. A tenyésztést egyébként is jobb szakértőre bízni annak érdekében, hogy biztosan teljesen egészséges kiskutyák jöjjenek világra.

Forrás: dogtime.com