Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kisnyulak nevelése

2014. április 10.

A kisnyulak nevelése

A kisnyuszik nagyon fejletlenül, csupaszon, vakon és süketen jönnek a világra. Fejlődésük azonban rendkívül gyors: 6 napos korukra elkezd nőni a szőrük, majd pár nap múlva már a szemük (9-10 napos kor) és a fülük is kinyílik. A kisnyuszikat legkorábban négy hetes korban lehet leválasztani az anyjukról. Ha nem gazdasági célból tenyésztik a nyuszikat, akkor az állatoknak jobb, ha legalább 6-8 hetes korukig az anyjukkal maradnak.

A  szopós nyuszik fejlődését és súlygyarapodását nagyon fontos figyelemmel kísérnünk. Az egészséges kölykök hasa mindig tele van, bőrük feszes és általában csendesen pihennek a fészekben. Az anyjuk által rosszul táplált kölykök mocorognak, hangosak és a fejlődésük is lassabb.

A fiókák általában 20 napig maradnak a fészekben, ezidő alatt anyatejen élnek. Húsznapos kor után már kíváncsiskodva kimerészkednek az alomból és megkóstolják az anya által fogyasztott takarmányt. A 28. nap után az anyatej mellett már nagyobb mennyiségű takarmányt is elfogyasztanak. Innentől kezdve az elválasztás már különösebb problémák nélkül zajlik. Viszont az alom egyedei sosem egyformák, ezért célszerű a kisebbeket pár nappal tovább az anyaállat mellett hagyni.

Az elválasztást követő 14 nap a legkritikusabb a kisnyusziknál, ugyanis ez az időszak a teljes átállásról szól. Leválasztás után megszűnik az anyatejjel biztosított védőanyag-ellátás, ami addig védelmet nyújtott a a fertőzések ellen. Az anyatej hiánya miatt emésztési problémák is előfordulhatnak, ezért a fiatal állatoknál gyakori hasmenéssel számolhatunk. Az elválasztást követő első két hét kritikus, ezért ebben az időszakban biztosítsunk a nyuszinak tökéletes körülményeket, szerezzük be a legjobb minőségű takarmányt, vitaminokat, ásványi anyagokat, és fertőtlenítsük rendszeresen a környezetüket. Megfigyelhetjük, hogy leválasztás után hirtelen nagyobb mértékű súlygyarapodás következik. Érdemes a kisnyuszik számára csak annyi takarmányt kitenni, amennyit biztosan el is tudnak fogyasztani, nehogy érzékeny gyomrukat romlott étellel terheljük.

Tipp:

Ha a nyulunk nagyon sok utódot hozott a világra, vagy nem neveli őket megfelelően, akkor megpróbálkozhatunk a dajkásítással. Ez azt jelenti, hogy hasonló korú nyúlfiókákat nevelő anya alá helyezzük az elárvult kölyköket. Ilyenkor nem kell tartanunk az idegen anyaállat elutasításától. Ha nincs a napokban ellett másik nyúlanyánk, akkor megpróbálhatjuk a mesterséges nevelést is. Forrás: nyuszitartasiabc.uw.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem