Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kölyökkori szocializáció – Irány a suli!

2017. szeptember 28.

Kölyökkori szocializáció – Irány a suli!

A szocializáció elsődleges célja, hogy magabiztos kutyát neveljünk, aki nem fél idegen tárgyaktól, szokatlan, esetleg éles zajoktól, bízik az emberekben és szépen viselkedik kutyák és más állatok társaságában. Kedvencünk viselkedésén bármilyen korban alakíthatunk, azt azonban tudnunk kell, hogy minél tovább gyakorol helytelen viselkedést egy kutya, annál tovább tart őt a helyes útra terelni.

Fontos tudni, hogy a szocializáció nem az engedelmességi feladatok elsajátítását takarja, senki sem szeretné, ha a kedvence ne élhetné meg igazán a kölyökkorát. A szocializáció pusztán játékos ismerkedés a mindennapokban rejlő ingerekkel.

A kutyák viselkedésének alakítását kölyök korban érdemes elkezdeni, ugyanis ebben a korban rendelkeznek a legkevesebb félelem érzettel, ilyenkor a legfogékonyabbak az új ingerek befogadására. Egy érzékenyebb, félősebb kölyök esetén, ebben az időszakban építhetünk ki egészséges önbizalmat a leggyorsabban. Amennyiben kihasználjuk ezt az időszakot és minden új találkozás más élőlényekkel, tárgyakkal, vagy szituációkkal, pozitív élménnyel társul, akkor kedvencünk élete hátralevő részében magabiztos kíváncsisággal fog fordulni ezek az ingerek felé, valamint a korai közös élmények során már egészen kicsi korában bebizonyíthatjuk neki, hogy alkalmasak vagyunk az irányítására.

Felelősségteljes tenyésztők már egészen pici korban, akár a szemek kinyílása után elkezdik szoktatni a kölyköket különböző ingerekhez, ezzel nagyban megkönnyítve a gazdik dolgát. Persze nem kell kétségbe esni, ha a tenyésztőnk nem foglalkozott volna a szocializáció kérdésével, vagy esetleg nem is tenyésztőtől hoztuk kedvencünket, ebben az esetben kutyakiképző segítségével bepótolhatjuk az elmaradásokat. A csökkent félelem érzet nagyjából 5 hónapos korig tart, így érdemes minél előbb felkeresni egy szakembert, aki foglalkozik kölyökszocializációval.

Rengeteg kutya fél a petárdák, tűzijátékok és viharok zajától, pedig korai szocializációval könnyen megelőzhetjük ezt a problémát és sok aggodalommal töltött éjszakától kímélhetjük meg magunkat. A hangokkal való ismerkedés mellett, érdemes már ebben a korban bemutatni a kölyköt különböző nemű és méretű, megfelelően szocializált, egészséges kutyáknak, akiktől megtanulhatja a helyes kommunikációt. Azonban az ismerkedés itt nem állhat meg, idegen, szokatlan tárgyakat is mutassunk be neki. Ezek közül általában a legproblémásabbak a fűnyíró, porszívó, hajszárító, és a kinyitott esernyő, de ebben az esetben a kreativitásunknak ne szabjunk határt. És végül talán a legfontosabb az emberekben kialakított bizalom, legyen az egy érkező vendég, gyerek, vagy az állatorvosunk.

Sajnos napjainkban még mindig nem elég elterjedt a kölyökkori szocializáció a gazdák között, pedig ennek a kornak a kihasználása a kutyánk egész életére megalapozhatja a jövőbeli békés együttélést.