Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kombinálunk! Vegyes táplálás cicáknak

2017. november 23.

Kombinálunk! Vegyes táplálás cicáknak

A cicák táplálásában az első év különösen meghatározó, de idősödő bársonytalpúak esetében sem késő odafigyelni a megfelelő és változatos étrendre. Az, hogy mivel etetjük kedvencünket, jelentősen befolyásolja az egészségét, és ezzel együtt a velünk eltöltött éveinek számát is.

Mielőtt kiválasztanánk egy terméket, nagyon fontos, hogy elolvassuk a csomagoláson feltüntetett információkat. A legtöbben az ízesítésre, az összetevőkre koncentrálunk, ami bár valóban nem elhanyagolható tényező, de még ennél is jelentősebb a részletes beltartalmi értékek (fehérjék, zsírok, stb.) listájának tanulmányozása, hiszen a lényeg a részletekben rejlik.

Bár mostanában sokan úgy tartják, hogy a gabonafélék és a szénhidrátok károsak az eledelekben, valójában ez nem feltétlen van így minden cica esetében. Ha csak zsírokból és fehérjékből állna egy álltatoknak készült élelmiszer, annak bizony magas ára lenne. Tehát bárhogy is nézzük, szénhidrátra szükség van, szeretik is a cicák, amire figyelnünk kell, az a mennyiség. Természetesen, ha a cicánk érzékeny és gyomor és bélrendszeri tüneteket mutat, vagy vakaródzik akkor első lépésként mindenképpen érdemes áttérni gabonamentes tápra.

SELECT GOLD Hair & Skin Senior baromfi, lazac & garnéla száraz macskaeledel 10 kg

Olyan macskaeledelek közül érdemes válogatnunk, amelyek a teljesértésű takarmányok közé tartoznak. A magas minőségű eledelek tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre egy minitigrisnek szüksége van, így külön étrendkiegészítőkre nem kell költenünk, és a betegségek kialakulásának esélye is kisebb. Nem érdemes az ennivalón spórolni, ugyanis sokkal többet költhetünk a szegényes étrend miatt kialakult problémák után az állatorvosi kezelésekre és a gyógyszerekre.

Mivel a cicák általában hajnalban vadásznak, ezért a legjobb, ha akkora időzítjük az etetést is, de a lényeg, hogy igyekezzünk mindig nagyjából ugyanarra az időpontra ütemezni. A macska energiaszükségletét sok minden befolyásolja, többek között állat kora és mérete, aktivitása, kinti cicáknál az évszak is. Érdemes az állatorvossal egyeztetnünk a helyes táplálást illetően. Ügyeljünk arra, hogy ne alakuljon ki túlsúly, mert az további problémákhoz – ízületi-, szív-, és cukorbetegséghez vezethet.

Napközben nyugodtan kínálhatjuk bársonytalpúnkat jutalomfalatokkal, csak arra ügyeljünk, hogy az azokkal bevitt energia ne tegyen ki többet a napi kalóriamennyiség 5-10%-ánál, és ügyeljünk arra, hogy minőségi termékeket válasszunk.

Real Nature Wilderness snacklazac Rocky 35g

A különböző ízű száraz- és nedveseledelek kombinálásával egészen változatos étrendet alakíthatunk ki, de tudnunk kell, hogy egyes cicák annyira érzékenyek az újdonságokra, hogy a változó falatokkal náluk többet ártunk, mint használunk. Ajánlott tehát figyelni, hogy valóban pozitívan hát-e a táplálék kedvencünkre.

Ha szeretünk a konyhában tevékenykedni, és mi magunk tervezzük elkészíteni cicánknak az egészséges ételeket, akkor érdemes állatorvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetnünk a megfelelő, vegyes étrend kialakítását illetően. Nagyon fontosak az arányok. Jobb lehet, ha inkább a megszokott prémium eledeleket egészítjük ki időnként egy kis főtt hússal, hallal, tojással, sajttal, joghurttal, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel. Mindig utána kell járnunk, hogy az adott finomságot valóban fogyaszthatja-e háziállatunk. Kerüljük például a nyers húst, a gyümölcsök magvait, a mazsolát, a hagymát és az édességeket is.

Ha cicánk végig azokat a táplálékokat kapja, amelyekre szervezetének valóban szüksége van, akkor minden bizonnyal hosszú és boldog élete lesz mellettünk.

 

Forrás: pets.webmd.com