Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kötődés kialakulása cicáknál

2018. február 09.

A kötődés kialakulása cicáknál

Sokan hiszik azt, hogy a kutyákkal ellentétben a macskák nem kötődnek gazdájukhoz. Egyesek szerint a bársonytalpúak teljesen érdektelenek, ha nem a saját szükségletük kielégítéséről van szó, és ebbe bele kell törődnünk. Ez azonban nem így van. Több gesztusból is kiolvasható, hogy cicánk szeret minket, csak tudnunk kell, hogy mik ezek a jelek, és észre kell vennünk őket.

Abban van igazság, hogy a minitigrisek sokkal jobban ragaszkodnak a területükhöz, mint a kutyák. Ha új helyre kerülnek, akkor előbb meg kell ismerniük a lakás vagy az udvar minden szegletét, hogy nyugodtabbá váljanak, és csak utána jöhet a gazdi. De ez így van jól. Azonban egy idő után, ha érzik, hogy biztonságban vannak és szeretik őket, akkor kimutatják gazdijuk felé szeretetüket, többféleképpen is.

Dorombolás

A legnyilvánvalóbb és legismertebb módja a szeretet és a bizalom érzékeltetésének a dorombolás. A macskáknak van egy különleges kis „motorjuk”, ami beindul, ha nyugodtak és jól érzik magukat velünk. Simogatás közben gyakran hallhatjuk dorombolni kedvencünket, különösen akkor, ha az álla alatt, a nyakát cirógatjuk.

Hempergés

Ha cicánk érkezésünkkor felénk szalad, majd lefekszik a földre, és elkezd ide-oda gurulni, hemperegni, akkor az azt jelenti, hogy nagyon örül nekünk, és szeretné felhívni magára a figyelmünket. A teljes bizalom és szeretet jele az, ha ilyenkor még a hasát is megmutatja és engedi megsimogatni.

Dörzsölődés

A minitigrisek azzal, hogy a fejüket különböző tárgyakhoz dörzsölik, ott hagyják az illatukat, és így jelölik meg a területüket. Hasonló jelentéssel bír, ha cicánk hozzánk dörgölőzik, vagy egyszerűen csak időnként hozzánk nyomja a buksiját. Ezt szintén csak azokkal az állatokkal vagy emberekkel teszik meg, akiket kedvelnek. Egyes cicák szinte minden emberrel bizalmasan viselkednek, mások csak egy –két személyt tüntetnek ki szertetükkel.

Karmolás

A dolgok összekarmolása hasonló jelentést foglal magába, mint a dörzsölődés, de ez esetben nem csak illatmintát hagy maga után a macska, hanem vizuális nyomot is. Általában azokon a tárgyakon fedezhetünk fel cicanyomokat, amelyek macskaszemmel kifejezetten hozzánk vagy a cica felségterületéhez köthetők.

Dagasztás

Ez a mozdulat először a babacicáknál figyelhető meg, mikor az anyjuk szoptatja őket. Ekkor még azért nyomkodják a mama hasát, hogy könnyebben juthassanak a tejhez. Később a felnőtt bársonytalpúak akkor kezdenek el az ölünkben dagasztani, ha jól érzik magukat és ezzel is imádatukat próbálják kifejezni felénk.

Ajándékozás

A minitigrisekben még ma is ott él a vadászösztön. Nem ritka, hogy zsákmányukat elénk helyezve büszkén megosztják velünk, ami szintén annak a jele, hogy cicánk szeret minket. Tehát, ha elpusztult egeret találunk az ajtóban, azzal nem felbosszantani akar minket kedvencünk, hanem azt fejezi ki vele, hogy fontosak vagyunk a számára, és persze szeretné, ha megdicsérnénk.

Alvás

Azt bizonyára már megtapasztaltuk, hogy macskánk a nap jelentős részét átalussza, ám ha ezt az ölünkben teszi, az arra utal, hogy 100%-ban megbízik bennünk és szeret minket.

 

Forrás: theguardian.com, thespruce.com