Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Közérzetjavító program macskáknak

2013. augusztus 27.

Közérzetjavító program macskáknak

Igazán jól érzi magát Önnel a cicája? Biztos abban, hogy cicusa mindent megkap, amire szüksége van? Az alábbiakban eláruljuk önnek, hogy mi kell valójában egy macskának, és fontos tanácsokkal látjuk el az állat tartásával, gondozásával és etetésével kapcsolatban.

Végső soron valamennyien azt szeretnénk, hogy doromboló kis barátaink jól érezzék magukat és kényelmes életet éljenek otthonainkban. Íme, néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani.


Az alvóhely
A cicáknak sok-sok pihentető alvásra van szükségük úgy a mentális, mint a fizikai feltöltődéshez. Ezzel együtt nem érdemes túl sokat töprengeni azon, hová is tegyük az alvókosarat, a vackot vagy a párnát. Csak figyeljünk oda az állatra. A legtöbb cicus hamar kiválasztja magának kedvenc tartózkodási helyét – nekünk nincs más dolgunk, mint odatenni az ágyát.

Ha cicánk az ablakpárkányon vagy épp a radiátoron szeret szundikálni, akkor alakítsuk ki a helyét úgy, hogy kényelmes fekvés essen rajta, és a bundáját is megvédje. Olyan párnát, takarót stb. válasszunk, amelyik tartós és mosható, hogy Ön és kedvence hosszú időn át örömét lelje benne.A kaparófa
A macskavécé mellett a kaparófa a cica életének legfontosabb kelléke, ahol kedvére élesítheti karmait, tornáztathatja izmait, és – mint magaslati pontról – a területét is beláthatja róla. A kaparófa legalább 1,2 m magas legyen, ha azt akarjuk, hogy cicánk elfogadja, és rendszeresen használja is. Elhelyezése kulcsfontosságú, mivel csak akkor váltja ki kedvencünk érdeklődését, ha „akcióközelben” található. Legjobb, ha a nappaliban állítjuk fel, valahol az alvó- és az etetőhely között. Semmi értelme kitenni a szomszéd szobába vagy a folyosóra, mert az ilyen hely túlságosan unalmas egy mindenre kíváncsi cicus számára.
Mellesleg a kaparófa nemcsak a szobacica, hanem a házból kijáró macska esetében is fontos. Ha odabenn nem talál magának megfelelő kaparóhelyet, még nem feltétlenül a kertben keres magának arra alkalmas fát, éppúgy megteszi neki egy bútordarab vagy a tapéta, csak legyen hol élesíteni a karmait és megjelölni a területét.Etetés-itatás
Ha a macska nem szívesen jár rá az ételére vagy a kitett vízre, akkor ott a tálak elhelyezésével lehet valami gond. A külön-külön elhelyezett itató- és etetőedény számára a lehető legnyugodtabb helyet válasszuk, a cicák ugyanis nem szeretik, ha evés és ivás közben megzavarják őket. Ezenkívül a táplálkozás helyszínének a macskavécétől is távol kell esnie. Ha az ételt közvetlenül a vécé mellett helyezzük el, akkor jó eséllyel a legéhesebb macskának is elmegy tőle az étvágya. Többségük szereti a változatos étrendet, ezért próbáljunk mindig valami mást adni nekik, és felváltva etessünk száraztápot, illetve konzervet.


A macskavécé
A macska tisztaságszerető állat, és ez a vécéjével sincs másképpen. Ha nem tisztítjuk meg minden használat után, akkor kedvencünk gyorsan új helyet keres magának ügyei intézésére, és a legrosszabb esetben a kanapé vagy az ágy lesz az a hely. Ez a nem kívánt forgatókönyv akkor is bekövetkezhet, ha az állatnak rossz a közérzete. A kaparófával ellentétben a macskavécé csendes, nyugodt helyre kerüljön, a lehető legmesszebb az etető- és az itatótáltól. Legyen benne elegendő hely, hogy a cica forgolódhasson és kinyújtózhasson. Érdemes 1-2 évente új macskavécét vásárolni, ennyi idő alatt ugyanis nagy mennyiségű húgykő rakódik le benne, ami kellemetlen illatával minden bizonnyal bántja a cica érzékeny orrát. Minden macskának legyen saját vécéje. A macskaalommal kapcsolatban további tájékoztatás a 34. oldalon található.

Ápolási tanácsok
A macskák nagyon tiszta állatok, bundájukat naponta többször is megtisztogatják, de azért a gazdi segítségére is szükségük van. Amíg a rövid szőrű cicák bundáját elég hetente egy-két alkalommal átkefélni, addig a hosszabb szőr napi gondozást igényel. Ettől nemcsak a bunda lesz fényesen csillogó, de jó eséllyel korai stádiumban felfedezhetjük az esetleges bőrbetegségeket és parazitafertőzéseket. A macska fogait és füleit is rendszeresen ellenőriznünk kell. A külső hallójáratba került szennyeződéseket nedves ronggyal távolítsuk el – erre a célra semmiképp ne használjunk vattapamacsos fültisztító pálcikát! A fogakon észlelt legkisebb rendellenességről is mihamarabb tájékoztassuk az állatorvost.
Ellenőrzőlista – amiből megállapíthatjuk, hogy macskánk jól érzi-e magát
Cicánk …… szeret játszani velünk.
… használja a kaparófát, és nem a bútorokon élesíti a karmait.
… rendszeresen érintkezik fajtársaival.
… bundája fényes, rendezett, és élvezi, ha fésülgetik.
… igénybe veszi a macskavécét, és házon belül nem jelöli ki a territóriumát.
… a tálból eszik, illetve iszik, és az ételét nem hordja szét a házban.
… állandóan körülöttünk tartózkodik, és dorombol, ha simogatjuk.
… időnként tökéletes nyugalomban az oldalára fekve alszik.
… súlya ideális.
Sőt, ha azt vesszük észre, hogy cicánk félig lehunyt szemhéja alól bennünket figyel, és ránk pislog, egész biztosan tudhatjuk, hogy jó úton járunk, mert a pislogás macskanyelven a mosollyal egyenértékű.

Cicamasszázs
A macska nem pusztán élvezi a simogatást, hanem egyenesen imádja, ha masszírozzák! Simogassuk tehát végig kedvencünk testét fejétől a farkáig, először puhán, majd kicsit nagyobb nyomást alkalmazva. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal a füleit, a mancsait és a szem körüli területeket is megmasszírozhatjuk. Egyes példányok a szintén körkörös mozdulatokkal végzett hasmasszázst is szeretik. Mozdulataink mindig belülről kifelé irányuljanak, soha ne fordítva.


Szórakozás, játék, izgalom – A cicák imádnak játszani
A macskák kíváncsi és játékos állatok, és mindig keresnek maguknak valami tennivalót. Egyszerűen utálnak unatkozni. Amíg a házból kijáró macskának módjában áll, hogy rendszeresen új kalandok után nézzen, addig a szobacica gazdijának számtalan különféle játékkal és új ötletekkel kell meglepnie kedvencét. Vegyük tehát rá cicánkat a több mozgásra, és labdával, plüssegérrel segítsünk kielégíteni vadászösztönét (ehhez azonban nem használjunk igazi állatszőrből készült játékegeret).

Akár egy agility akadálypályát is összeállíthatunk a nappaliban mérleghintából, susogó alagútból és más játékokból. Ezután már csak valamilyen macskacsalival vagy más játékkal kell átcsábítanunk őt az akadályokon.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem