Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kullancsinvázió – védjük kedvenceinket!

2018. szeptember 13.

Kullancsinvázió – védjük kedvenceinket!

Szeptemberben, amikor már kevésbé forróak a nappalok, egyre többen indulnak nagyobb sétákra négylábú barátaikkal. Megtelnek a parkok és az erdők is kirándulókkal. Ám pont ekkor veszi kezdetét a kullancsinvázió is. Ezért ilyenkor még alaposabban kell átnéznünk az állatok bundáját a kint lét után, és fel kell készülnünk a védelemre is.

A kullancsok vérszívó paraziták, melyek a melegvérű élőlényekből táplálkoznak, és sajnos a kutyákat különösen kedvelik. Épp ezért érdemes kicsit időt szánnunk a megismerésükre.

A kullancsok a pókszabásúak közé tartoznak, vagyis nyolc lábuk van és vérszívó paraziták. Fás, füves területeken találkozhatunk velük, ahol a levelek, a gallyak és a fűszálak szélén lógva várják az arra sétálókat. Ugrálni vagy repülni nem tudnak. Mikor a kullancs már az élőlény testén van, meleg, sötét helyet kezd el keresni, ezért a hónaljakat, a füleket és a hasat mindig ellenőrizni kell, ha hazaértünk, de természetesen a test egyéb részeiről se feledkezzünk meg. Miután a kullancs megkapaszkodott, a fúrószerű szájszervével átszúrja a bőrt, és ezáltal nem csak a parazita jut vérhez, hanem közben a nyála is bekerül gazdatest szervezetébe. Ha a kullancs fertőzött, az komoly betegségeket eredményezhet. Nagyon fontos, hogy a kullancsot a lehető leghamarabb távolítsuk el, mert ahhoz bizonyos időnek el kell telnie, hogy a fertőzött kullancsból a kórokozók kedvencünk testébe kerüljenek. Fontos tudni, hogy a legfontosabb az, hogy kullancs potrohát válasszuk el a szájszervétől. Ha az eltávolítás nem sikerül tökéletesen és a fej beszakad a kutya bőrébe, akkor nem kell kétségbeesni, mert így már megakadályoztuk, hogy a kórokozók kedvencük testébe jussanak. Önmagában a szájszerv csak helyi gyulladást okoz, akár egy tüske. Fontos, hogy a kullancs testére ne tegyünk olajat, és ne nyomkodjuk a potrohát eltávolítás közben, mert azzal elősegítjük a fertőzések beoltását. Tehát jobb megoldás azonnal kivenni a kullancsot, még akkor is, ha nem sikerül tökéletesen, mint egy napot várni, csak azért, hogy szakszerűen vegye ki valaki más. Sokat segít, ha van speciális eszközünk a kullancs eltávolítására (pl.: kullancseltávolító kanál vagy csipesz), amit mindig magunknál hordunk.

Az egyik legveszélyesebb betegség, amely a kutyák esetében is megjelenhet, a Lyme-kór. Nem minden kullancs hordozza a kórokozót, de minden esetben, ha kullancsot találunk, rendszeresen ellenőriznünk kell kedvencünk állapotát, hogy minél hamarabb észrevegyük a tüneteket. Kezdetben láz, kedvtelenség, étvágytalanság és ízületi fájdalom jelentkezhet. Váltakozhat, hogy éppen melyik ízület érintett, így mindig másik végtagon megjelenő úgynevezett „vándorló sántaság” is kialakulhat, de idegrendszeri tünetek is megfigyelhetők egyes esetekben. Amennyiben ezeket a jeleket észleljük bundás barátunkon, azonnal vigyük el állatorvoshoz. Minél előbb elkezdődik az antibiotikumos kezelés, annál nagyobb az esélye, hogy a kutya rendbe jön, és nem lépnek fel komplikációk. Az eltávolított kullancsból gyorsteszt segítségével kimutatható a kórokozó jelenléte, így már a hetekkel később megjelenő tünetek kialakulása előtt tudomást szerezhetünk arról, hogy a kullancs fertőzött volt-e, így korábban megkezdhető a gyógykezelés.

A másik kullancsok által terjesztett betegség, ami egyes területeken különösen gyakran előfordul, a babesiosis. Tipikus esetben az állat már 1-2 nap után tüneteket mutat, bágyadt, levert, étvágytalan lesz és magasra szökik a láza. Később véres vizelet jelenik meg, majd súlyos vesekárosodás alakul ki, ami kezelés nélkül az állat pusztulását okozza. Ez a betegség, ha nem alakulnak ki szövődmények, akkor nagyon jól reagál a gyógykezelésre, ha időben megkezdik azt.

De ne felejtsük el, hogy a legfontosabb teendő a kullancsokkal szemben a védekezés. Ma már számtalan készítmény kapható, így viszonylag könnyedén kiválaszthatjuk azt, amely négylábúnknak a leginkább megfelelő, akár kutyáról, akár macskáról van szó.

A legismertebb bolha- és kullancselleni termékek a nyakörvek.  Amire figyelnünk kell, hogy ne helyezzük túl szorosan a nyakörvet az állat nyakára, két ujjunk még férjen alá, miután bekapcsoltuk. A megmaradt hosszú részt mindig vágjuk le, nehogy elkezdje rágcsálni kedvencünk. A felhelyezés után időnként ellenőrizzük a nyak körüli bőrt, ugyanis esetenként előfordulhat, hogy a nyakörv allergiás reakciókat vált ki. Ha bármilyen irritációt tapasztalunk, azonnal vegyük le a nyakörvet pajtásunkról.

A spot-on készítmények rendkívül hatékonyak, akár egy hónapon át is kitarthat a bolha- és kullancselleni hatásuk, vannak készítmények amelyeknek tovább is. Használatuk előtt mindenképp olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevőket és egyéb információkat.

Jó megoldás lehet, ha szájon át alkalmazandó gyógyszert választunk, ugyanis elegendő készítménytől függően havonta-három havonta egy szem, és kedvencünk védelmet élvez, mind a bolhákkal, mind a kullancsokkal szemben. A gyógyszer előnye még, hogy biztosan nem érintkezik vele a gyermek, mikor megsimogatja vagy megszeretgeti a háziállatot.

Hogy kutyusunk vagy bársonytalpúnk számára konkrétan melyik készítmény a legideálisabb választás, arról javasolt kikérni az állatorvos véleményét is.

 

Forrás: mypet.com, petmd.com