Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Különleges igények, természetes megoldások

2016. szeptember 07.

Különleges igények, természetes megoldások

Napjainkban egyre több négylábú rendelkezik különleges igényekkel, ami a gondozást illeti. Ha pontosan azt szeretnénk adni kedvencünknek, amire szüksége van, akkor más összetevőjű eledelt kell vásárolnunk egy kistestű vagy egy nagytestű kutyának, egy allergiás ebnek vagy egy érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező állatnak. Sőt, más-más étrendet érdemes kialakítani különböző fajtáknál is.

Szerencsére a kínálat rendkívül széleskörű. A legtöbb állateledelt gyártó márka már nagy figyelmet fordít a különleges igényekre. Az üzletek polcain találhatunk olyan eledeleket, amik kifejezetten egyes fajtáknak – például csivava vagy shi-tzu – készültek, de ugyanígy kiválasztható a táp testméret, kor, és érzékenység (bőr, gyomor, allergia), valamint aktivitás alapján is.

SELECT GOLD Sensitive Medium Adult Bárány & Rizs száraz kutyaeledel 4 kg


A kialakuló problémák jelentős része a nem megfelelő táplálásnak köszönhető. Az alacsony árú termékek bár sokszor jobban ízlenek a háziállatoknak, de ennek oka a mesterséges ízfokozó, amely egyáltalán nem egészséges, ahogy a különböző tartósítószerek és színezékek sem. Törekedjünk arra, hogy kedvencünk eledele 100%-ban természetes összetevőkből álljon. Válasszunk prémium minőségű és „natural” felirattal ellátott termékeket, mert azok felelnek meg leginkább a kutyusok valódi igényeinek. A házi kutyák ősei régen első sorban húst ettek egy kis zöldséggel, gyümölccsel, és némi maggal kiegészítve. Ezeket az összetevőket keressük a csomagolásokon is. A magas hústartalom elengedhetetlen, a gabonát pedig javasolt teljesen mellőzni.

Real Nature kutyakonzerv light borjú 800g


Ha a kutyusnál hányás és hasmenés figyelhető meg, érdemes változtatni az étrenden, és lehetőség szerint elkerülni a gyógyszeres kezelést. Akár mi magunk is készíthetünk otthon természetes finomságokat vagy speciálisan egyes betegségek esetén hasznos eledeleket is etethetünk kedvencünkkel.
Ma már egyre több kutyagazdi alkalmazza a BARF-diétát, amelynek lényege, hogy nyers ételt adnak kedvencüknek, vagyis nagyjából úgy próbálják etetni négylábújukat, ahogy egykor az ősi kutyák is táplálkoztak. Egyes tapasztalatok szerint az ezen az étrenden élő állatoknál megszűntek a gyomorproblémák, kevesebb betegség alakult ki, és elmaradtak az allergiás tünetek is. Amíg az egészséges négylábúaknál akár hirtelen is működhet a váltás, a gyenge immunrendszerű kutyáknál csak fokozatosan próbáljuk bevezetni a BARF-étrendet. Bár az adható táplálékba a zöldségek, a gyümölcsök, a hús és a csont is beletartoznak, fontos tudnunk, hogy például a csövescsont veszélyes is lehet, beszorulhat a fogak közé, vagy elakadhat a belekben, ráadásul szilánkosan törve sérüléseket is okozhat a bélcsatornában, így érdemes inkább mellőzni. Az első napokban az új, még szokatlan ételek okozhatnak hányást és hasmenést, de pár napon belül hozzászokik a nyers falatokhoz az állat gyomra, és a kellemetlen mellékhatások is megszűnnek. A kezdetekben javasolt lazacolajjal kiegészíteni a diétát, mely természetes módon segíti az emésztést.
Ha kedvencünknek gyomorpanaszai vannak, az akár allergiára is utalhat. Az allergia további tünetei például a viszketés, főként a füleknél és a lábakon, illetve a krónikus vagy visszatérő fül- és bőrfertőzések. A jelek általában már egy éves kor alatt észrevehetőek, de szinte bármikor jelentkezhet az allergia. A legjobb megoldás ez esetben is az étrend megváltoztatása, vagyis a baj forrását igyekezzünk megszüntetni, ne csak a tüneteket kezeljük gyógyszeresen. Sőt, ha lehet, akkor hagyjuk is el teljesen a tablettákat és egyéb mesterséges összetevőjű szereket, amelyeknek újabb mellékhatásai lehetnek, természetesen az állatorvossal egyeztetve.
A kíváló minőségű állateledelekben megtalálható minden olyan vitamin és ásványi anyag, amelyre egy kutyának szüksége van. Ha mégis kialakul valamilyen vitaminhiány, akkor az étrend-kiegészítők helyett is érdemes inkább répával, almával, brokkolival, valamint halolajjal kínálni az ebet. Ha önmagában esetleg nem szívesen fogyasztja el az eb a gyümölcsöket és a zöldségeket, akkor hozzákeverhetjük a falatokat kedvenc konzervéhez vagy egy kis húsleveshez is.
Sajnos vannak olyan esetek, amikor már nem elegendő, ha kizárólag természetes falatokkal tápláljuk tovább háziállatunkat, illetve az egyoldalú, rosszul beállított BARF diéta is eredményezhet megbetegedést, allergiát, hiánybetegséget, ezért egy-egy új étrend kialakítása előtt ajánlott egyeztetnünk az állatorvossal.

Forrás: petmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem