Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Különleges kutyamenük

2014. szeptember 17.

Különleges kutyamenük

A kutyák és gazdik életében időnként nehéz időszak köszönt be, amikor az állatot valamilyen betegség miatt szigorú diétára kell fogni. Az esdeklő eb tekintetének nehéz ellenállni, hiszen nem adhatjuk neki a jól megszokott finomságot, ám könnyebbé tehetjük a dolgát, ha igyekszünk megkeresni a speciális ételek közül azt, ami a legjobban ízlik neki, szerencsére nagy a választék. A megfelelő diéta számos betegség esetében szinte még fontosabb, mint a gyógyszerek.

Kutyusunk számos okból igényelhet diétás táplálást. Szerencsésebb és egy kis odafigyeléssel visszafordítható probléma, ha kutyánk a kevés mozgás és/vagy a túl sok finom falat miatt elhízott és egészsége érdekében vissza kell fognunk az ínyencségeket és meg kell találnunk a megfelelő diétás tápot számára.

http://www.fressnapf.hu/kisallat_itato_buborekos_250_ml/

Ehhez mindenképp kérjük ki állatorvosunk tanácsát, emellett próbáljunk olyan ízvilágot és textúrát keresni, amihez a kutya korábban hozzászokott, így talán nagyobb kedvvel fogja elfogyasztani az új menüt is. Nagyon fontos, hogy a kutyát mindig szakszerűen, fokozatosan szabad csak fogyókúráztatni, mert a drasztikus lépések komoly problémákat okozhatnak. Szerencsére még diétás jutalomfalat is kapható.

http://www.fressnapf.hu/pbm_sulycsokkento_dietas_snack_kutyaknak/

Fontos, hogy bármilyen okból is szükséges kedvencünknek diétázni, a speciális étrendnek is kellő mennyiségben kell tartalmaznia minden olyan tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint, amire az állatnak szüksége van, ebben nagy segítségünkre vannak a készen kapható speciális diétás száraztápok és konzervek. Különösen fontos ez olyankor, amikor nem csak egy átmeneti helyzet a diéta, hanem bizonyos krónikus betegségek miatt az állat egész hátralévő életében szükségessé válik annak érdekében, hogy életét meghosszabbíthassuk, a betegség súlyosbodását késleltethessük. Ezen cikk kereteit meghaladja mindazon állapotok részletes ismertetése, amelyek speciális diétás táplálást igényelnek, néhány gyakori eset bemutatásával szeretnénk felhívni a figyelmet a diéta fontosságára és hasznosságára. Nagyon fontos, hogy állatorvosi vizsgálat nélkül soha ne kezdjük diétás étellel etetni kedvencünket, mert a helytelen diéta további problémákat okozhat. A megfelelő diéta kiválasztása mindig megalapozottan, belgyógyászati kivizsgálás eredménye alapján történjen. Házilag is összeállítható bizonyos betegségek esetén szükséges táplálék, de ehhez mindenképpen alapos tájékozódás szükséges. Sokat segíthet Dr. Fodor Kinga-Mit egyen a kutyám?- című könyve. Jelentősen egyszerűbbé teszik a gazdi dolgát a készen kapható diétás száraztápok és konzervek.

Néhány belgyógyászati betegség, amelyeknél feltétlenül szükséges a speciális diéta:

Kutyáknál gyakori probléma a vesebetegség, ami főleg idősebb állatoknál fordul elő. Ilyen esetekben – az állatorvossal konzultálva – olyan táp etetése javasolt, amely kíméli a veséket. Mivel a vesebetegség többnyire gyógyíthatatlan, ezért az állatnak élete végéig diétás eledelt kell ennie.  Az ilyen tápok csökkentett mennyiségű, jó minőségű fehérjét és csökkentett mennyiségű foszfort és nátriumot tartalmaznak. Ilyen tápok például: Hill’s k/d, Royal Canin Renal, PetBalance Medica vesepanaszokra.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_vesepanaszokra_szaraztap_kutyaknak_2kg/

Különböző oktanú emésztőszervi betegségek is diétás táplálást igényelnek. Ha kedvencünknek hasmenése lesz, akkor néhány napig magunk is próbálkozhatunk diétás étel összeállításával amennyiben a kutya felnőtt, nincs ismert betegsége, jókedvű és nem hány. Ilyenkor segíthet egy fél napos koplalás (víz mindig legyen!), majd adhatunk az állatnak sovány húst rizzsel, sárgarépával. Jótékony hatású ilyenkor az élőflórás joghurt és kefír is. Ha a hasmenés 2 nap alatt nem enyhül, vagy rosszabbodik, ha az állat hányni kezd és/vagy bágyadttá válik, akkor azonnal keressük fel állatorvosunkat. Kölyök állatnál ne késlekedjünk, rögtön vigyük orvoshoz amint a tünetek jelentkeznek! Ha nem csupán egy néhány napig tartó hasmenésről van szó, akkor annak meg kell találni az okát. Számos betegség tünetei között szerepel hasmenés. Speciális diétára lehet szükség például enzimhiányos betegségeknél, hasnyálmirigy megbetegedéseknél, krónikus vastagbélgyulladásoknál, táplálékallergiánál. A gyomor és bélrendszeri diétára alkalmas tápok nagyon jól emészthető fehérjéket és zsírokat és jó minőségű rostforrást tartalmaznak. Ilyen tápok például a Hill’s i/d, Petbalance Medica gyomor és bélbetegségekre.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_gyomor_es_belbetegsegekre_kutyaknak_8kg/

Sajnos a cukorbetegség sem ritka állataink körében.  Vannak tápok, amelyek segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Az állatnak az esetek döntő többségében egész életében diétáznia kell.  Ilyen táp például a Hill’s w/d.

Számos probléma (mérgezés, gyulladásos betegségek, babesiosis) következtében károsodhat kedvenceink mája, illetve főleg idősebb állatoknál gyakran előfordul a máj és epeutak megbetegedése. Ilyenkor átmenetileg, vagy az állat egész hátralévő életében kímélni kell a májat, ennek egyik nagyon fontos módja a megfelelő diéta alkalmazása. Ezek a tápok csökkentett mennyiségű, de nagyon jó minőségű és nagyon jól emészthető fehérjéket és egyéb kiegészítőket tartalmaznak, amelyek támogatják a máj működését. Ilyen táp például a Hill’s l/d és a Royal Canin Hepatic.

Kedvenceinknél is kialakulhat táplálékallergia, ami hasmenést, hányást vagy vakarózást okozhat (bőrtünetek). Az állat bármelyik táplálékösszetevőre érzékeny lehet. A problémát jelentő táplálék megtalálása időigényes és mindenképpen orvosi kontroll szükséges hozzá. Első körben ki kell iktatni az étrendből minden korábban kapott ételt és teljesen újak bevezetésével kell próbálkozni, míg ki nem derül, mi okozza az allergiás reakciót. Ha házi kosztot eszik az állat, akkor kevés összetevőből (2-3) álló ételt kell összeállítanunk és kizárólag ezt kaphatja a kutya 6-8 héten át. A tünetek enyhüléséhez idő kell. A diéta idején semmi mást nem kaphat az állat csak a választott ételt és ivóvizet (nincs nasi sem!). Ha a tünetek enyhültek, vagy megszűntek, akkor az azt jelenti, hogy kizártuk a problémát okozó élelmiszert. Ezután egy új összetevővel egészítsük ki a táplálékot és figyeljük 10 napig-2 hétig, hogy okoz-e problémát, ha igen, akkor soha többé ne adjuk az állatnak, ha nem, akkor eheti. Így járjunk el minden új étellel. A tápok között is biztosan találunk olyat, amelynek összetevőivel korábban még nem találkozott a kutyánk. Ilyen táp lehet például: Petbalance Medica táplálékallergia kezelésére, Happy Dog Africa.

http://www.fressnapf.hu/pb_med_taplalek_allergia_kezelesere_konzerv_kutyanak_375g/

Kutyusunknál is előfordulhat szívbetegség, ebben az esetben is sokat számít a speciális diéta, ami segít szinten tartani kedvencünk állapotát. Ilyenkor sószegény étrend javasolt. Kerülni kell a sós felvágottakat, pékárukat, kolbászokat, virslit. A kutya ehet például sovány húsokat, vízben főtt rizst, burgonyát, gabonaféléket, főtt tojásfehérjét. Sokat segíthet ebben az esetben is a gyári diétás táp, mint például a Royal Canin Cardiac. Forrás: pozsonyidoki.hu / peteducation.com / petfinder.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem