Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kutya műtét utáni rehabilitációja

2014. július 29.

A kutya műtét utáni rehabilitációja

Egy műtét után lábadozó kutyusnak egyetlen dolgot kell tennie: pihenni. Tanácsainkkal segítünk, hogy kedvence minél előbb felépüljön.

Négylábú barátaink számos okból szorulhatnak műtéti beavatkozásra. Kisebb beavatkozások után az állatok elég gyorsan felépülnek, de komolyabb beavatkozások után több időre van szükségük. Van néhány dolog, amivel elősegíthetjük, hogy kutyusunk minél előbb lábra álljon, és elkerülhetjük, hogy visszaessen, esetleg állapota tovább romoljon.

Altatásban végzett operációk

Néhány kisebb beavatkozás, mint például a fogkő eltávolítása során a kutya altatása kevésbé mély és sokkal rövidebb ideig tart, mint például egy hasűri műtét esetében. Ilyenkor az ébredést követően a kutya többnyire a megszokott életét élheti. Az ébredés időszakában nagyon oda kell figyelni az állatra, hiszen az altatások során használt szerek a központi idegrendszerére hatnak, így viselkedése, mozgása eltér majd a normálistól addig, amíg a szerek ki nem ürülnek a szervezetéből. A kutya számára lehetővé kell tenni, hogy nyugodt, csendes és meleg környezetben ébredezzen. Kerüljük a túl hideg és túl meleg környezetet, mert sok altatószer hatással van a hőközpontra is, így az állat nehezebben alkalmazkodik a szélsőségekhez. A tervezhető beavatkozásokat lehetőleg ne a legnagyobb hidegre, vagy kánikulára időzítsük. Az állat környezetéből el kell tenni az éles hegyes tárgyakat, mert kárt okozhat magában, el kell kerülni azt is, hogy bútorokra felugorjon, vagy lépcsőn közlekedjen, mert balesetek történhetnek. A kutya érzékenyebben reagálhat hangokra, fényekre, megijedhet hirtelen mozdulatoktól. Beszéljünk hozzá megnyugtatóan és simogassuk, mert a gazdi jelenléte biztonságot ad, amikor már tisztul a tudata. Ne járkáljunk egyik szobából a másikba, hanem telepedjünk le mellé, hogy ne akarjon állandóan követni minket, hiszen az ébredés korai szakaszában ez még nem fog sikerülni és csak elesik az állat.  Ha az operációt követően a kutya nyüszít vagy nyafog, azzal általában ilyenkor nem a fájdalmat jelzi, sokkal inkább bizonytalanságát fejezi ki, esetleg hallucinál az altatószerektől. Természetesen a beavatkozások után mindig meg kell beszélni az állatorvossal, hogy szükség lesz-e fájdalomcsillapítóra. Legjobb, ha az orvos ad is gyógyszert, amit szükség esetén beadhatunk a kutyának.

Amikor az állatorvos engedélyezi, óvatosan vigyük haza az állatot. Ha egyedül megyünk a kutyáért, akkor mindenképpen tegyük szállítóboxba akkor is, ha egyébként rutinosan utazik, mert a reakciói mások lehetnek, esetleg egy hirtelen fékezéskor nem tudnak úgy korrigálni, mint normális esetben.

http://www.fressnapf.hu/ferplast-atlas-10-elpa/

Fontos, hogy kedvencünk egész úton feküdjön, mivel a műtét után lábai reszketegek, labilisak lehetnek. A teljes ébredést követően a kutya fogyaszthat vizet, de az etetéssel lehet, hogy várnunk kell még egy napot. A műtétek után gyakran előfordul, hogy a kutyák hánynak, ezért a vizet csak kisebb adagokban, többször kínáljuk. Ha az orvos utasítása szerint a kutya ehet, akkor könnyen emészthető kis adag étellel kínáljuk.

Óvintézkedések a műtét után

A gyógyuláshoz a sikeres műtét mellett ugyanolyan fontos a megfelelő utókezelés és az orvos utasításainak betartása. Ha a műtét után a gazda nem tartja be a megfelelő óvintézkedéseket, akkor a gyógyuláshoz sokkal több időre lesz szükség, esetleg újabb műtét válik indokolttá. Az is előfordulhat, hogy nem korrigálható, maradandó károsodások jönnek létre.

Minden esetben az Ön feladata biztosítani, hogy az állat ne tudja kiszedni a varratokat. Amint fennáll a veszélye, hogy a kutya nyalogatni fogja a sebet, azonnal meg kell akadályozni ebben. Ez többnyire egy nyakra helyezett, tölcsér alakú gallérral oldható meg.  A gallér felhelyezésekor sok kutya tiltakozik, van olyan, amelyik hosszú ideig mozdulatlanná merevedik, mások mindennek nekimennek. A kezdeti nehézségek ellenére, ha a gazdi kitart az elhatározása mellett és a kutya ezt megérzi, akkor gyorsan meg fogja szokni. A kutya megfelelő méretű gallérban enni, inni és aludni is tud. A gallér azért nagyon fontos, mert a seb védett lesz, akkor is, amikor a gazdi éppen kimegy a szobából, alszik, vagy éppen dolgozni megy.  Ha a kutya kooperatív és hagyja visszatenni a gallért, akkor minden olyan esetben le lehet venni, amikor 100%-ban az állatra figyelnek.

A gallér egyik alternatívája lehet a seb védelmére, a műtét helyétől függően egy speciális zokni vagy mellény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány kutya ezeket a dolgokat gyorsan eltávolítja és még a felfújható nyaki gallérok sem mindig jelentenek megfelelő védelmet. Igazi védelmet valójában tényleg csak a műanyag gallér nyújt (kivéve, ha a beavatkozás a nyaki területet érinti). Ha a kutya a gallér viselése ellenére a lábaival piszkálja, vakarja a sebet, akkor érdemes védőruhát venni. Ilyen ruhák sok rendelőben és állatpatikában kaphatók. A tölcsért varratszedés után 1-2 napig, vagy a seb teljes gyógyulásáig kell viselnie a kutyának.

Műtét utáni ellátás

Sok kutya a műtét után elég gyorsan felépül, vagy legalábbis úgy viselkedik, mintha már egészséges lenne. Mindezek ellenére, ha állatorvosa azt javasolja, hogy kedvence pihenjen, akkor bizony elfoglaltságot kell találnia az állat számára a jól megszokott hosszú séták helyett. Különösen igaz ez ortopédiai műtétek után, amikor egyes esetekben hosszú hetekig kímélni kell az állatot ahhoz, hogy ne legyen visszaesés. Különösen nehéz ez fiatal és energikus kutyák számára. Rövid játékok vagy koncentrációs feladatok alkalmasak arra, hogy a kutyus szürkeállományát aktivizálja, és kellően el is fárassza. Kérdezze meg állatorvosát, hogy az eb mozoghat-e kicsivel többet, feltéve, ha azt nem a szabadban, hanem otthon végzi. Ha igen, akkor szórakoztathatja különböző izgalmas játékokkal is. Például ahelyett, hogy a száraz eledelt simán odaadná a kutyának, rejtse el a lakásban, hogy az állat megtalálhassa. A sok szimatolás boldoggá teszi kedvencét, ráadásul még akkor is kimeríti, ha mindezt a nappaliban és nem a kertben játsszák. Ortopédiai műtétek után nagyon hasznos lehet a gyógytorna és az úszás. Ezek megfelelő kivitelezéséhez mindenképpen konzultáljon állatorvosával, aki szakemberhez irányítja majd.

Az intelligenciát igénylő elfoglaltságok amúgy is remek lehetőséget nyújtanak, hogy kedvencünket felvidítsák. Rejtsen el több jutalomfalatot különböző helyekre, fiókokba, sarkokba és kisállata boldogan fogja keresgélni a hőn áhított ínyencséget. A játék közben a kutya tanul, küldetést teljesít, és remekül szórakozik.

A sétára való várakozás kellemetlenségeit csökkenthetjük azzal is, ha állatunkat megjutalmazzuk egy finom ínyenc csonttal vagy marhafüllel, amely biztos, hogy hosszú időre leköti a kutyus figyelmét.

http://www.fressnapf.hu/premiere_dog_piggy_style_rope_l/

Természetesen az ilyen rágcsálnivalók nem javasoltak olyan kutyák számára, amelyeknek a gyomor és bélrendszerét érintette a beavatkozás. Ha teheti, heveredjen kedvence mellé a szőnyegre, ölelje át és simogassa, az így eltöltött közös pillanatok elősegítik a gyógyulást. Ha csont helyett valami más finomságot készítenénk kedvencünknek, töltsünk meg krémsajttal egy üreges, rágható tárgyat, és egy éjszakára fagyasszuk le. Az így elkészült fagyi hosszú időre izgalmas elfoglaltságot nyújt majd kedvencünknek. Az állat napi táplálékadagjából mindig vonjuk ki a jutalomfalatokkal bejuttatott kalóriamennyiséget, mert gyógyulás közben, a testmozgás hiánya miatt különösen nagy az elhízás kockázata. A gyógyulás időszakában különösen fontos, hogy a kutya jó minőségű táplálékot fogyasszon. Vannak táplálék kiegészítők, amelyek bizonyos esetekben segítik a gyorsabb felépülést, kérje állatorvosa tanácsát.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem