Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaanyák napja, így gondoskodj a kismamáról

2016. május 01.

Kutyaanyák napja, így gondoskodj a kismamáról

A kutyaanyák általában tökéletesen ellátják a kölykeiket, de a mi feladatunk, hogy csendes, biztonságos helyet biztosítsunk számukra, és az is, hogy időnként besegítsünk, ha szükséges. A kutyamama és kölykei az első napokban fokozott figyelmet igényelnek.

A kutyamamákról való gondoskodás már a fedeztetés előtt elkezdődik a megfelelő védőoltások beadatásával, a leendő kutyamami megfelelő táplálásával, parazitavédelmével és a kinézetre és genetikailag is hozzáillő kutyapapa kiválasztásával. Vemhesülést követően az egészségügyi vizsgálatok, parazitamentesítés, megfelelő tápanyagellátás és mozgás szükséges a kutyakismamáknak. Az ellésre ne csak kutyusunk készüljön fel, mi is kérjük állatorvos segítségét az ellés körüli teendők megismeréséhez, mi, mikor, hogyan történik és mikor kell állatorvoshoz fordulni.

Bármennyire is védi kutyusunk kicsinyeit, meg kell vizsgálnunk a piciket és az anyukát is. Fontos, hogy ne hűlhessenek ki a kiskutyák, figyeljük meg, hogy mindegyik eléggé mozgékony-e és azt is, hogy megfelelő mértékben táplálkoznak-e. Az újdonsült anyuka természetesen fáradt lesz, de ha ezt túlzottnak látjuk, azonnal forduljunk orvoshoz – az ellést követő 48 órán belül egyébként is javasolt megmutatni a kutyacsaládot egy állatorvosnak.

Az első 24 órában kutyánk nem akarja majd magára hagyni a kölykeit, akár étlen-szomjan is mellettük lesz. Ezért nagyon fontos, hogy az etetője és az itatója mindig a közvetlen közelében legyen. Ha hosszú ideig nem kel fel, nyugodtan tegyünk rá nyakörvet és pórázt, és vigyük ki, hogy elvégezhesse szükségleteit. Legyünk vele kedvesek és türelmesek, hiszen teljesen normális, ha feszültebb és idegesebb a megszokottnál. Amíg az eb nem tartózkodik a kiskutyák mellett, célszerű kitakarítani a fekhelyet is, hogy egészségesen, tiszta környezetben fejlődhessenek a jövevények. Az első hét után kezdi majd négylábúnk bátrabban magára hagyni a kicsiket, de az étel és a friss víz továbbra is maradjon a közelben.

Az anyakutyát  legtöbb esetben elegendő prémiummagas minőségű szoptató táppal etessük, ugyanis nem halmoznak fel energiaraktárat és a tejtermelés közvetlenül összefügg a tápanyagszükséglettel.tni az anyakutyát, de az állatorvos javasolhat kölyökkutyáknak készült eledelt, és kifejezetten szoptatós kutyáknak való étrendet is előírhat. Mivel az eb szoptat, így több táplálékra lesz szükség, mint előtte. Fontos, hogy mindig legyen a kutya előtt ennivaló, mert akár 2-3-szor is többet ehet, mint az anyaság előtt. Az étel mennyiségét szoptatós szukák esetében nem kell korlátozni. Ezen felül a szoptató anyakutyának rengeteg friss ivóvizre is szüksége van, nagy alom esetén akár 5-6 liter vizet is megihat naponta. Körülbelül hat hétegy hónap után kezdhetjük el visszacsökkenteni az adagot a normál mennyiségre és visszatérhetünk a rendes, felnőtt étrendre. Nyolc hét után várhatóan már minden mehet úgy, ahogy azelőtt.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_classic_junior_medium_csirke_pulyka_szaraztap_kolyok_es_fiatal_kutyaknak_4kg/

Mivel az anya nagyon félti a kölykeit, csak egy-két ember legyen az, aki megközelíti őket és gondoskodik róluk. Négy hetes koruk előtt ne engedjünk senkit játszani a picikkel, mert az erős stresszhelyzetet idéz elő a kutyaanyában, és fertőzésveszélyt is jelenthet.

Az elválasztásig Néhány hétig rendszeresen figyeljük kutyusunk és picinyei állapotát. Az első napokban még teljesen természetes egy kevés folyás az anyakutya esetében, de ha erősebbet, vagy esetleg vérzést tapasztalunk, akkor mindenképp állatorvosi ellátáskezelés szükséges. Óvatosan tapogassuk meg az anya hasát, hogy nincs-e megdagadva, és mindennap ellenőrizzük az emlőket. Nagyon gyorsan ki tud alakulni gyulladás vagy fertőzés a csecsbimbóknál, ezért figyelnünk kell, hogy érzékenyek-e a nyomásra, esetleg van-e túlzott folyás. A túl piros vagy túl kemény emlők is bajt jeleznek. A kutyamama kedélyállapota is jelzés értékű. Ha letargikus, elfekszik vagy kevésbé esetleg egyáltalán nem gondozza a kölyköket és a kiskutyák sírnak, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. Figyeljünk arra is, hogy van-e kedvencünknek elegendő teje, mert ha nincs, akkor tápszeres kiegészítő etetésre lesz szükség.

Amennyiben rendellenességet veszünk észre a kutyaanyán vagy picinyein azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert nagyon gyorsan meg kell találni a megoldást és a lehető leghamarabb el kell kezdeni a kezelést ahhoz, hogy minden rendben legyen a család összes tagjával. Mindig az első napok vagy hetek lehetnek kritikusak, később, ahogy erősödnek a picik és a mama is, könnyebb lesz a dolgunk.

Forrás: petplace.com / vetwest.com.au / dogcare.dailypuppy.com