Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyafürdetést szőrével, avagy lubickolás a fürdőkádban

2014. július 21.

Kutyafürdetést szőrével, avagy lubickolás a fürdőkádban

Tiszta, selymes és jó közérzetet biztosít: ezek az ápolt bunda ismérvei. A nyári melegben különösen fontos, hogy gondot fordítsunk kutyusunk bundájára. Íme néhány tipp, hogy mire kell figyelnünk.

Először is fontos leszögeznünk, hogy minden kutyafajtának megvannak a maga sajátos szükségletei. Vannak fajták, amelyek bundája több, különlegesebb ápolást igényel és van, amelyiket elegendő ritkábban fésülni, fürdetni. Kedvencünk pontos szükségleteivel kapcsolatban a kutyakozmetikus, a szaküzletek munkatársai vagy állatorvosunk nyújthat segítséget. Vannak azonban olyan, általános tudnivalók, amik minden gazdi számára hasznosak lehetnek.

1. Ne vigyük túlzásba

Nagy a kísértés, hogy kutyusunk mindig frissen mosott, illatos szőrzettel nézzen az újabb és újabb kalandok elé, de nem szabad túlzásba esnünk. A túl gyakran, például hetente fürdetett állat bőre kiszáradhat és elpusztulhatnak a bőrön élő, az állat számára hasznos baktériumok. A legyengült bőrön könnyen megtelepednek a kórokozók (gombák, baktériumok), amelyek jelenléte különböző bőrgyógyászati problémák kialakulásához vezet. Ennek elkerülése érdekében ajánlott ritkábban, csak néhány havonta samponnal fürdetni az állatot, hacsak nem történik valami, ami miatt elengedhetetlen a tisztálkodás (például valami bűzös dologba hempereg). Ha a szennyeződés tiszta vízzel eltávolítható (pl.: sár), akkor lehetőleg válasszuk ezt a megoldást.

2. Csak a megfelelő termékeket használjuk

A fürdetések között eltelt időben rendszeresen fésüljük, keféljük át kedvencünk bundáját a szőrtípusának megfelelő eszközzel. Hosszabb szőrű állatoknál szükségünk lehet filcbontó kefére vagy gereblyére, a rövidebb szőr ápolására pedig kipróbálhatjuk a MORE4 kettős ápolókeféit.

Ha a kutyus fürdetésére kerül a sor, soha ne használjuk az emberek számára készített kozmetikumokat, samponokat, mert ezek allergiás reakciót válthatnak ki és lenyelés esetén akár mérgezőek is lehetnek. Szerezzünk be valamilyen, kifejezetten az kutyák részére kifejlesztett sampont. Ezek többsége gyógynövényes, kellemes illatú és nem okoz egészségkárosodást, ha a tisztálkodást követően az állat szőrén marad, de természetesen azért törekedjünk az alapos lemosásra. A Biogance kutyasampon például a legtöbb szőrtípusra használható, kellemes illatú és jól habzik. A megfelelő sampon kiválasztása mellett meg kell találnunk a megfelelő vízhőmérsékletet. Mivel a kutya testhőmérséklete más, mint a miénk, ne próbálkozzunk túl forró vízzel, maradjunk a kellemesen langyos hőmérsékletűnél.

3. Szivacs és törülköző

Kutyafüggő, hogy melyik állat mennyire kedveli az otthoni lubickolást. Ha kiskorától hozzászoktatjuk, a legtöbb eb jól viseli, és egy idő után élvezi is a fürdést. Akár pancsoló, akár kevésbé vízkedvelő kutyánk van, célszerű lehet egy szivacs beszerzése. Ezzel könnyedén eloszlathatjuk a sampont kedvencünk testén és a felhabosításban is segítségünkre lehet. Az állat bevizezése és a sampon felvitele során ügyeljünk arra, hogy a fejét ne kenjük össze. Mivel ez nagyon érzékeny terület, inkább csak kezünkkel vizezzük be és próbáljunk minél kíméletesebben eljárni. Ügyeljünk arra, hogy a fülekbe ne kerüljön víz, mert az a hallójárat gyulladását idézheti elő. Fürdés után mindig töröljük ki a füleket egy vattapamaccsal.  Ezt a szabályt érdemes akkor is betartani, ha a kutyánk egy tóban vagy folyóban pancsol. A mancsok hatékonyabb tisztítása érdekében használhatunk lágy sörtéjű kefét.

A fürdés végén – a kutya méretétől függően – szükségünk lehet néhány törülközőre. A víz nagy részét ezzel letörölhetjük, de készüljünk fel rá, hogy az állat ösztönéből adódóan meg fogja rázni a bundáját.

Persze ne feledkezzünk meg a saját kényelmünket szolgáló törlő eszközökről sem, amikkel a lubickolás nyomait eltüntethetjük a fürdőszobából.

4. Szárítkozás

A hajszárító sok esetben a kutyusok egyik ellensége, de ha kicsi koruktól megszokták, akkor nem okoz problémát. Legtöbbjük nem szívesen vállalkozik arra, hogy egy ilyen hangos eszközzel szárítsuk meg bundáját, használata sok esetben mégsem elkerülhető. Nyáron eltekinthetünk a hajszárítózástól, mert a nagy melegben egy séta során a kutya magától is megszárad. Források: diydoggrooming.com / petsafe.net

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem