Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyagolás: túra négylábúakkal

2017. július 19.

Kutyagolás: túra négylábúakkal

A nem túl meleg, nyári napokra érdemes olyan túrákat tervezni, amelyekre akár kutyusunkat is magunkkal vihetjük. Ez persze valamivel több szervezést igényel, de ha jól felkészülünk, akkor izgalmas kalandokban lehet részünk. Kánikulában soha ne induljunk útnak kutyával!

A hosszabb kutyagoláshoz olyan terepet kell választanunk, amely „mancsbarát”. Tehát kerüljük az éles köves területeket és a forró talajt.  Minél több az árnyékos rész, annál jobb. Ne kiránduljunk háziállattal olyan területen, ahol tudjuk, hogy sokan kerékpároznak.

Mivel nem egy egyszerű sétáról van szó, nagyon fontos a kényelmes felszerelés. A minőségi hám vagy nyakörv ilyenkor elengedhetetlen kiegészítő.

http://www.fressnapf.hu/anione-nyakorv-comfort-nejlon-narancs-l40-63-cm/

AniOne X-hám Classic nejlon kék L/65 cm

Csak akkor engedjük szabadon kedvencünket, ha tudjuk, hogy minden esetben biztosan visszajön. Ha ez nem így van, akkor válasszunk egy szokásosnál hosszabb, vagy automata pórázt.

http://www.fressnapf.hu/anione-vezetoporaz-comfort-nejlon-narancs-m3m2/

Csak olyan négylábúval induljunk útnak, amelyikben van chip, mert ha véletlenül elrohan tőlünk, és szem elől tévesztjük, akkor a chip segítségével tudják majd beazonosítani. Hasznos lehet egy névvel, címmel és telefonszámmal ellátott biléta is, de ezt akár el is hagyhatja az erdős-bokros részeken az állat, ezért nem jelenti a legbiztosabb megoldást.

Legyen nálunk a túra során elegendő hideg ivóvíz. A terep nehézségétől és a hőmérséklettől függően 30 -60 percenként kínáljuk meg vele bundás barátunkat. Végig figyeljünk a jelekre, nehogy hőgutát kapjon kedvencünk vagy rosszul legyen. Ha az eb zihál és mozgása nehézkessé válik, akkor itatás után mindenképpen tartsunk egy kis pihenőt napfénytől védett, árnyékos helyen.

Mindig vigyünk magunkkal a kirándulásokra elsősegély dobozt is, vagyis legyen a hátizsákunkban fertőtlenítő, kötszer és kullancskiszedő csipesz. A parazitákra érdemes már a kutyagolás ideje alatt is odafigyelni, otthon pedig jó alaposan nézzük át háziállatunk bundáját. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelően el tudjuk távolítani az eb testéből a vérszívót, akkor vigyük el állatorvoshoz, és ő majd segít nekünk.

Ha sokat éri a kutyát a nap, akkor ajánlott valamilyen napvédő készítményt is alkalmaznunk, különösen akkor, ha világos színű a kutya szőrzete és bőre. Legkönnyebben az orr, a fülek és a farok éghet le.

A hosszú séta során előfordulhat, hogy könnyíteni szeretne magán kedvencünk, ezért a felszerelések között kell lennie kutyapiszok-zacskónak is. Persze a vadon élő állatok sem takarítanak fel maguk után, de azért nem lenne kellemes belelépni senki számára egy friss kutyagumiba.

Egy komolyabb kutyagolásra érdemes jóval előtte felkészítenünk négylábúnkat. Öt hónapos kor előtt ne induljunk vele túrázni és csak egy óránál rövidebb sétákat tegyünk, de utána ez az idő fokozatosan növelhető. Fontos, hogy kedvencünk jól nevelt legyen, és hallgasson ránk akkor is, amikor zavaró tényezők befolyásolják, például más kutyák, gyerekek, járművek zaja, vadak stb.

Ha jól választunk helyszínt és alaposan felkészülünk a túrára, akkor biztosan szuper élményekkel gazdagodunk mi is és kutyánk is a nap végére.

 

Forrás: backpacker.com