Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaház tippek nem csak kezdőknek!

2018. február 14.

Kutyaház tippek nem csak kezdőknek!

Ha kinti kutyusunk van, vagy egyszerűen csak szeret az udvaron tartózkodni négylábúnk, akkor ajánlott készítenünk vagy beszereznünk egy kutyaházat. A megfelelő kutyaház kényelmes és minden évszakban megállja a helyét. Télen meleg, nyáron hűvös, és mindig száraz.

A tökéletes lakóhely kiválasztásához több szempontot is érdemes figyelembe vennünk. A három fő tényező:

– a kutya mérete
– a jellemző időjárás, ahol élünk
– a kutyaház helye, ahová tenni szeretnénk

A fentiekből kiindulva kezdhetünk el kutyalak után kutatni. El kell döntenünk, hogy milyen anyagból készült házikót szeretnénk. Fa vagy műanyag? Fontos, hogy ellenálló legyen, ne menjen tönkre a használat során és a rossz időjárás következtében sem.

A legelterjedtebb anyag a kutyaházak esetében a fa. Nem véletlenül. Nagyon jól szigetelő kuckót lehet barkácsolni belőle, így az eb nem érzi majd sem túl hidegnek, sem túl melegnek kinti otthonát. Hátránya, hogy a bolhák és a kullancsok megtelepedhetnek benne, de szerencsére ez a probléma megelőzhető, vagy ha már jelen vannak, megszüntethető.

A legtöbb esetben a műanyag is tartós, nagyon könnyű tisztítani, és a parazitáktól sem kell benne tartani, ám a szagokat nem semlegesíti úgy, mint a fa.

Fém házakat-ketreceket csak szállításhoz szoktak használni időnként, állandó kutyalaknak teljesen alkalmatlanok.

A házikó mérete természetesen bundás barátunk termetétől függ. Akkorának kell lennie, hogy könnyedén megfordulhasson, kényelmesen felülhessen, és feküdhessen benne az eb. A minél nagyobb, annál jobb elv ez esetben nem helytálló. A kutyusok biztonságosabban érzik magukat a kisebb térben és télen jobban be is tudják fűteni testük melegével a „kuckósabb”, jól szigetelt helyeket.

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen tetőtípus lenne a legpraktikusabb számunkra, érdemes megismernünk többfélét is. Segítheti a karbantartást és a szellőztetést, ha a tető felnyitható vagy levehető, és könnyen tisztítható. Ezeken felül pedig kifejezetten strapabírónak kell lennie, hiszen ellen kell állnia szélnek, esőnek, hónak, melegnek és fagynak egyaránt.

Egy minőségi kutyaól emelt padlóval rendelkezik, első sorban azért, hogy a nagyobb esőzésekkor a víz ne folyjon be a házba. Érdemes a házikó hátuljának egy picivel magasabb szögben állnia arra az esetre, ha valahogy mégis bejutna a csapadék, mert nagyon fontos, hogy a víz ne álljon meg bent, hanem azonnal ki is folyjon belőle.

Kedvencünk kinti kuckójába csak akkor javasolt szőnyeget, törölközőt vagy takarót helyeznünk, ha naponta többször ellenőrizzük annak állapotát és szükség esetén azonnal cseréljük. Ellenkező esetben a textíliák amellett, hogy bent tarthatják a nedvességet, a bolháknak is kiváló lakhelyként szolgálhatnak. Egyéb kiegészítőket, dekorációkat sem érdemes a kutyaházba helyeznünk, hiszen azok sok esetben csak a helyet foglalják.

Mindenképp olyan területet keressünk a háznak, ami szélvédett, nem éri közvetlenül tűző nap, és ahol nem túl nedves a föld. Ha alaposan tájékozódunk a döntés előtt, akkor valószínűleg hamar megtaláljuk a legmegfelelőbb helyet és kutyaházat bundás barátunk számára.

 

Forrás: barkily.com