Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaiskola: mit tanulhatunk kutyánkkal együtt?

2017. augusztus 01.

Kutyaiskola: mit tanulhatunk kutyánkkal együtt?

A kutyakiképző iskolákban olyan lényeges technikákat és parancsokat tanítanak meg kutyusunknak, amelyek megkönnyítik a gazdi és kedvence számára is a mindennapokat. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy hogyan fogjunk hozzá a neveléshez, vagy az alapvető vezényszavak után komolyabb trükköket és feladatsorokat szeretnénk megismertetni négylábúnkkal, akkor érdemes beiratkoznunk vele egy kutyasuliba.

Legjobb, ha a tanítást már fiatal korban elkezdjük, persze ha erre eddig nem volt lehetőségünk, – például, mert egy idősebb, menhelyről származó kutyust fogadtunk örökbe – akkor tudnunk kell, hogy sosem késő, csak legyünk nagyon türelmesek és megértőek. Mintha csak gyerekekkel foglalkoznánk. Ha egy felnőtt állatnak már komoly viselkedési problémája van, azt nem tudják megoldani egy sima kiképzés során. Ilyenkor olyan szakemberekhez, kutyakiképzőkhöz kell fordulni, akik viselkedésterápiával is foglalkoznak. A legreménytelenebbnek látszó esetekben is nagy eredményeket lehet elérni, ha az állat szakember kezébe kerül!

Érdemes beiratkozni egy kutyaiskola kölyökcsoportjába. Ennek feltétele, hogy bizonyos oltásokat már megkapjon és parazitaellenes kezelésekben is részesüljön az állat. Ezekről a választott kutyaiskolában érdeklődjön.  Lehetőség szerint ne várjuk meg, amíg az eb eléri a 6-12 hónapos kort, mert addigra már könnyen kialakulhat néhány bosszantó tulajdonsága, ha előtte keveset foglalkoztunk a nevelésével és a tanításával.

Ha teljesen az alapoktól indulunk, akkor például az alábbiakat segítenek megtanítani a kutyaiskolában:

– Üljön, maradjon, feküdjön le, és forduljon át az eb
– Ne húzza a pórázt sétálás közben
– Helyes viselkedés más kutyákkal és emberekkel
– Jöjjön oda hozzánk, ha hívjuk
Ha az alapvető vezényszavakat már ismeri a kutyus, akkor jöhetnek a különböző trükkök, vagy kipróbálhatjuk az akadálypályát is, ha kedvünk van. Sokféle típusú és szintű tanfolyam létezik, ha az alapvető engedelmesség és a hétköznapi élethez szükséges dolgok tanításán túl még vannak ambícióink.

A kutyasuliban nem csak a háziállat, de mi, gazdik is tanulni fogunk. Megmutatják nekünk azt, hogy hogyan gyakorolhatunk leghatásosabban kutyánkkal, valamint hogyan ajánlott reagálnunk bizonyos helyzetekben. Az oktatások alkalmával elsajátított feladatokat érdemes minden nap otthon is gyakorolni egy kicsit. Mindig csak annyi időt töltsünk tanulással, hogy az eb végig jól érezze magát. Ne feledkezzünk meg a pozitív megerősítésről, mely elengedhetetlen, ha gyors fejlődést szeretnénk. Mindig egy jól teljesített feladattal és jutalommal zárjuk a gyakorlást. Ha valamiért nem tudtuk megtanítani a kutyának, amit szerettünk volna, akkor ne hagyjuk abba dühösen a tanítást, hanem adjunk neki egy olyan feladatot, amit biztosan tud már és ennek helyes teljesítésekor jutalmazzunk és zárjuk le a gyakorlást.   Minden tréning után játsszunk is egy nagyot, mert az eb biztosan örömmel veszi majd a tanulást, ha tudja, hogy utána játszani is fogunk vele.

Nagyon fontos a rendszeresség, ezért igyekezzünk olyan közeli kutyaiskolát választani, ahova könnyedén, havonta több alkalommal (lehetőleg hetente) is el tudunk menni. A beiratkozás előtt javasolt megnézni hogyan zajlik egy foglalkozás, hogy meggyőződjünk arról, valóban megfelelő oktatóktól fogunk majd tanulni. Érdemes lehet kikérni állatorvosunk és más kutyás ismerősünk véleményét is. A tükör módszerrel dolgozó kutyaiskolák biztosan jó szellemiségűek.

A Fressnapf XXL áruházakban beltéri kutyaiskolákkal várják a kutyusokat és gazdáikat, így nem kell aggódni a nyári hőség miatt, hiszen a zárt terület klimatizált, valamint télen sem kell tartani a vacogó hidegtől. A szakképzett oktatók egyéni és csoportos kutyakiképzéseket is tartanak, így kedvencünk nem csak jól nevelté, de megfelelően szocializálttá is válhat.

Forrás: pets.webmd.com, fressnapf.hu